Vecāku kustība: vecāku līdzmaksājums ir kļūdaina idejas interpretācija

Vecāku kustība: vecāku līdzmaksājums ir kļūdaina idejas interpretācija

24. Sep 2012, 15:41 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Vakar, 20.decembrī, publiski pavīdēja neprecīza informācija par Saeimas Budžeta un finanšu komisijas Demogrāfijas lietu apakškomisijas un Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas kopsēdē it kā paustu ieceri par to, ka gan privātie, gan pašvaldības bērnudārzi vecākiem tuvākajos gados varētu izmaksāt vienādi.


Vecāku iniciatīvas grupa „Nauda seko bērnam” norāda, ka šī informācija ir kļūdaina idejas interpretācija. Sēdē tika pārrunāta iecere sadalīt esošo pašvaldības finansējumu, kas paredzēts pirmsskolas izglītībai, vienlīdzīgi visiem attiecīgajā pašvaldībā deklarētajiem bērniem pirmsskolas vecumā, neatkarīgi no tā, vai bērns apmeklē privāto vai pašvaldības bērnudārzu.

 

Lai to īstenotu, valstī būtu nepieciešama vienota sistēma, kā tiek aprēķinātas vidējās izmaksas par bērna uzturēšanu attiecīgajā pašvaldības bērnudārzā. Savukārt ņemot vērā, ka esošā finansējuma pirmsskolas izglītībai varētu būtu par maz, lai vidējās uzturēšanās izmaksas segtu visiem pašvaldībā deklarētajiem bērniem pilnā apjomā, kopējos līdzekļus būtu jāsadala visiem pirmsskolas vecuma bērniem vienlīdzīgi un starpība par bērna uzturēšanu gan pašvaldības bērnudārzā, gan privātajā bērnudārzā jāpiemaksā vecākiem pašiem.

 

Tas gan nenozīmē, ka vecākiem, kuru bērni apmeklē pašvaldības bērnudārzu, būs jāmaksā tieši tāda pati summa kā tiem vecākiem, kuru bērni apmeklē privātu pirmsskolu – šī starpība atkarīga no bērna uzturēšanās izmaksām attiecīgajā bērnudārzā.

 

Tātad – sadalām plācenīšus visiem pašvaldības bērniem vienādi. Ja plācenīšu mazāk nekā bērnu, tos nāksies sadalīt tā, lai visiem bērniem tiktu vienādi. Taču, lai bērns būtu paēdis, vecākiem jāpiemaksā. Attiecīgi – ja vecāks vēlas bērnam lielāku vai garšīgāku plācenīti, viņš maksā vairāk.

 

Vispārējās izglītības likums paredz, ka pašvaldības finansējums pirmsskolas izglītībai sadalāms vienlīdzīgi visiem pirmsskolas vecuma bērniem. Ja pašvaldībai šim nolūkam naudas ir mazāk nekā pirmsskolas vecuma bērnu, tad katram tiks mazāka summa, kas var nenosegt uzturēšanos bērnudārzā, tādējādi vecākiem var nākties piemaksāt starpību.

 

Ko Tu domā par šo ideju?

21. Dec 2011, 20:25

Stulbums nepiekritu tadam murgam, kapec butu jamaksa vai tad mes vainigi ka trukst darzinu .

21. Dec 2011, 12:35

"ja vecāks vēlas bērnam lielāku vai garšīgāku plācenīti, viņš maksā vairāk"...
Man nevajag lielāku vai garšīgāku plācenīti, bet valsts bērnudārzā netikām un gribot, negribot ir jāmaksā par privāto! Arī ēšana privātajā ir 2x dārgāka nekā valsts bērnudārzā! Kur tad būs taisīgi, ka visiem bērniem vienādi?