Ušakovs: Rīgā visi bērnudārzi ar apmācību krievu valodā turpinās strādāt

Ušakovs: Rīgā visi bērnudārzi ar apmācību krievu valodā turpinās strādāt

29. May 2012, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Ceturtdien, 31. maijā Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta komiteja skatīs jautājumu par latviešu valodas apguvi Rīgas mazākumtautību bērnudārzos. Komitejas locekļi vērtēs Izglītības, kultūras un sporta departamenta izstrādātus vairākus ieteikumus. Departaments piedāvā: 

-  ievērojami palielināt latviešu valodas nodarbību skaitu; 

-  samazināt grupas lielumu, lai bērni apgūtu valodu mazākās grupās; 

-  veidot divplūsmu bērnudārzus; 

-  paaugstināt pedagogu profesionālās zināšanas;

- palielināt logopēdu skaitu bērnudārzos, lai novērstu bērniem pamatproblēmas dzimtajā valodā.

“Visi mazākumtautību bērnudārzi Rīgā, t.i.,  pirmām kārtām bērnudārzi ar krievu mācību valodu, turpinās darboties. Bet neviens neapstrīd, ka bērnudārzos ir nepieciešama kvalitatīva valsts valodas apmācība. Un Rigas dome aktīvi strādās pie tā, lai šo kvalitāti krietni uzlabotu. Pirmie praktiskie soļi jau ir sperti -  mēs esam uzsākuši latviešu valodas bezmaksas kursus pirmsskolas izglītības iestāžu darbiniekiem. Un tie priekšlikumi, ko sagatavojis departaments, ir ļoti labi, tos vajag ieviest", -  saka Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs.

Plānots, ka pēc komitejas lēmuma Izglītības, kultūras un sporta departamentam vajadzēs izstrādāt rīcības plānu un veikt finansiālo aprēķinu izteikto priekšlikumu īstenošanai. 

Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta komitejas priekšsēdētāja Eiženija Aldermane:  "Valsts valodas apguve pirmsskolas izglītības iestādēs ir prioritārs jautājums. Tas ir  īpaši svarīgi mazākumtautību pirmsskolas izglītības iestādēs. Valoda ir viens no stiprākajiem savstarpējās saprašanās tiltiem, bet tās apguvei jābūt kvalitatīvai. Tai jākļūst par kopīgu vērtību, un tikai tad praksē reāli darbosies gan valsts valodas likums, gan īstenosies sabiedrības integrācija." 

2011./2012. mācību gadā latviešu valodas nodarbības organizētas 86 pašvaldības izglītības iestādēs, kuras īsteno pirmsskolas izglītības mazākumtautību programmu, un tās apmeklējuši 11760 bērni, 2267 nākamo skolēnu (2004. un 2005. gadā dzimušie bērni). Mazuļiem līdz trīs gadu vecumam valsts valodas apguvi nodrošina pirmsskolas izglītības pedagogi, bet no trīs gadu vecuma latviešu valodas skolotāji. Rīgas pašvaldība bērnudārzos apmaksā 90 latviešu valodas skolotāju amata likmes. Latviešu valodas apguve tiek organizēta rotaļnodarbību veidā, izmantojot autorprogrammas.

Līdz  šā  gada 18. aprīlim Valsts pirmsskolas izglītības vadlīnijās bija iekļauts pirmsskolas izglītības satura mērķis un uzdevumi. Šobrīd šie Ministru kabineta noteikumi nav spēkā, un valsts turpina darbu pie  šo vadlīniju prasībām atbilstošu izglītības programmu paraugu izstrādāšanas.

Tādējādi patlaban valstī vienīgais dokuments, kurā noteikts, ka latviešu valodas mācību programma veidojama tā, lai bērns apgūtu latviešu sarunvalodas pamatus, ir katras pirmsskolas izglītības programma.

Rīgā ir izstrādāta paraugprogramma, saskaņā ar kuru pirmsskolās latviešu valoda tiek apgūta sarunvalodas pamatu līmenī un forma, kā to dara, ir rotaļnodarbība.

www.e-skola.lv