Trīs gados cer likvidēt rindas uz Rīgas bērnudārziem

Trīs gados cer likvidēt rindas uz Rīgas bērnudārziem

06. Sep 2011, 12:05 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Rīgas dome tuvāko trīs gadu laikā cer likvidēt rindu uz vietām pašvaldības bērnudārzos, no nākamā gada paplašinot sadarbību ar privātajām pirmskolas izglītības iestādēm.

 

No nākamā gada Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departaments plāno pirkt pirmskolas izglītības pakalpojumu no privātiem bērnudārziem, par katru Rīgā deklarēto izglītojamo bērnu maksājot dotāciju 125 latu apmērā mēnesī. Tas nozīmē, ka tie bērni, kas gaida rindā uz vietu pašvaldības bērnudārzā, varēs apmeklēt privāto pirmskolu ar tādiem pašiem nosacījumiem kā pašvaldības pārziņā esošajos bērnudārzos.


Savukārt privātie bērnudārzi, kuri piedalīsies departamenta sagatavotajā programmā bērnudārzu rindu samazināšanai sadarbībā ar privātajām pirmskolas izglītības iestādēm, saņems Rīgas domes dotāciju 125 latu apmērā par katru izglītojamo bērnu, kurš nav nodrošināts ar vietu pašvaldības bērnudārzā.

125 lati vidēji mēnesī tiek izlietoti par viena bērna uzturēšanos Rīgas pašvaldības bērnudārzos mēnesī.

Iecerēts, ka privātajām pirmskolas izglītības iestādēm, kas pretendēs uz dalību šajā programmā, būs jānodrošina tāda pati izglītības programma, sadzīves apstākļi, dienas režīms, bērnu skaits grupiņā un pārējie noteikumi kā pašvaldības bērnudārzos.


Āboliņa pastāstīja, ka šī programma galvenokārt attieksies uz paša jaunākā vecuma bērniem - tiem, kuri bērnudārzu apmeklē no 1,5 gadu vecuma. Pašreiz tieši jaunākās vecuma grupas bērnus ir visgrūtāk nodrošināt ar vietu Rīgas pašvaldības bērnudārzos.

Vēl nav skaidrs, kā tiks atlasītas tās privātās pirmskolas, kuras varēs saņemt 125 latu dotāciju par bērnu. Pie šādu noteikumu izveidošanas patlaban strādā departamenta darba grupa, kurā iesaistīts arī Privāto pirmsskolas izglītības iestāžu asociācijas pārstāvis.

Nākamajā gadā dotāciju 125 latu apmērā plānots maksāt par 1900 bērniem. Tam būs nepieciešami 2,5 miljoni latu, kas pieprasīti 2011.gada Rīgas pašvaldības budžeta programmā "Pašvaldības finansējums privāto izglītības iestāžu pirmsskolas izglītības programmas īstenošanai".

Kā ziņots, priekšlikumu par dotācijas piešķiršanu 2,5 miljonu latu apmērā 26.augustā jau atbalstīja Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta komitejas deputāti, taču galīgais lēmums vēl būs jāpieņem Rīgas domes sēdē līdz ar nākamā gada budžeta apstiprināšanu.

Patlaban rindā uz vietu Rīgas pašvaldības bērnudārzā gaida aptuveni 6000 bērnu, aģentūru LETA informēja Izglītības, kultūras un sporta departamenta sabiedrisko attiecību speciāliste Indra Vilde.

Iepriekš Izglītības, kultūras un sporta komitejas priekšsēdētāja Eiženija Aldermane (LPP/LC) skaidroja, ka jaunu bērnudārzu būvniecībai šādas rindas likvidēšanai būtu nepieciešami 50 miljoni latu. Šādu summu pašvaldība nevarot atļauties, turklāt pēc kāda laika daudzi no šiem bērnudārziem, iespējams, būtu jāslēdz bērnu trūkuma dēļ.

 

LETA

Foto: LETA