Tas, ko par tavu bērniņu jāzina audzinātājai

Tas, ko par tavu bērniņu jāzina audzinātājai

04. Jun 2012, 12:55 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Kad bērns uzsāk bērnudārza gaitas, vecākiem ļoti svarīgi iepazīties ar grupiņas audzinātāju un pastāstīt viņai par sava bērna individuālajām raksturīpašībām. Kas tieši audzinātājai būtu jāzina par tavu bērniņu, jautājām psiholoģei Diānai Zandei, kura vada seminārus arī Māmiņu Klubā!

 

Kāpēc jāstāsta?


„Vecākiem noteikti jāsapazīstas ar bērna grupiņas audzinātāju! Ja audzinātāja zinās bērniņa vecākus un būs sapratusi, ka viņi ir ieinteresēti, un uz sadarbību orientēti, tad audzinātāja pret viņu bērnu būs vēl vairāk mīļa,” paredz Diāna Zande.

 

Ja vecāki audzinātājai pastāstīs, ka viņi saprot, ka bērniņš raudās, un izrādīs uzticību, apgalvojot, ka tic audzinātājas prasmei tikt galā ar šādu situāciju, tas audzinātājai atbrīvos rokas un viņa varēs mierīgāk strādāt.

 

Lai cik profesionāli ir profesionāļi, arī viņi ir cilvēki, un bieži vien viņu attieksmi un izturēšanos ietekmē arī cilvēciskais faktors. 

 

Ko audzinātājai jāzina?

 

„Noteikti būtu labi, ja audzinātāja tiktu informēta par bērna paradumiem. Piemēram, par to, ka viņam negaršo bietes. Droši saki: „Mans bērns neēd bietes, tādēļ, lūdzu, nespiediet viņu tās ēst!”

 

Vēl audzinātājai noteikti būtu jāpastāsta, kādā veidā mazais prasās uz tualeti un kā bērniņš izrāda to, ka viņam kaut kas sāp. Jāpastāsta arī par to, kādus signālus bērns mēdz raidīt, kad ir noraizējies.

 

Droši vien jāpasaka arī tas, ja ejot gulēt, bērniņš gultā blakus ņem rotaļu lācīti vai joprojām zīž māneklīti! Mazajās grupiņās tā bieži vien arī notiek,” uzskaita psiholoģe.

 

Kas attiecās uz ēšanu, diētām un alerģijām – par to bērnudārza audzinātāja jāinformē obligāti, tomēr vajadzētu pastāstīt arī par bērna rakstura iezīmēm un ieradumiem!

 

Tostarp, arī par bērna temperamentu. Piemēram, jāatklāj, ka: „Mūsu bērns lēni iejūtas”, vai arī, „Mūsu bērns ir ārkārtīgi aktīvs un dažreiz, ļoti sirsnīgi apkampjot otru, viņu nogāž. Tādēļ brīdī, kad viņš ar visiem iepazīstas, būtu vēlams pastāvēt līdzās.”

 

Stāsti arī par pārmaiņām ģimenē

 

Audzinātāja ar visiem bērniem parasti iepazīstas ļoti ātri, tomēr, ja vecāki daudz ko pastāstījuši jau pašā sakumā, tas ir daudz labāk!

 

Vēl ļoti svarīgi audzinātājai būtu pastāstīt arī to, ja ģimenē, papildus bērnudārza uzsākšanai, ir piedzīvotas vēl kādas pārmaiņas vai ir bijusi kāda krīze! Piemēram, to, ka nesen ģimenē ienācis otrs bērniņš, vai arī to, ka ģimenē šobrīd neiet spoži, ka vecāki ir satraukti un arī bērns tā dēļ varētu būt satrauktāks.

 

„Audzinātājas tāpat to visu ierauga, tādēļ labāk to pateikt pašiem, jau savlaicīgi. Vecākiem vajadzētu būt godīgiem un pastāstīt audzinātājai par visu, kas iespaido bērna dzīvi un varētu viņā raisīt kādas īpašas emocijas vai uzvedību,” iesaka Diāna Zande.

 

Bērnu var iespaidot arī tas, ka nomiris kaķītis vai tētis plāno doties strādāt uz ārzemēm! Katra pārmaiņa ģimenē būs redzama grupiņā, tāpēc labāk, ja vecāki audzinātājai par tām pasaka. Tā viņa zinās konkrētās, bērna uzvedības iespējamo cēloni, un varēs mēģināt palīdzēt.

 

Kādu informāciju par savu bērniņu tu sniedzi grupiņas audzinātājai? Vai stāstīji par viņa raksturīpašībām un ieradumiem? 

princesemince princesemince 07. Sep 2011, 16:27

kā jums vispār ir - gatavo ēst uz vietas, vai arī firma piegādā? ja gatavo uz vietas, domāju, Tev vienkārši uzkrītošāk jāpalūdz, lai Tavam bērnam to olu neliek klāt. protams, taisa jau supermegalielo katlu ar jebko, bet var jau tomēr piedomāt un olu likt, piemēram, pēdējo, pirms tam atsevišķi jau paņemot ēdienu bez olas.

taschinka taschinka 07. Sep 2011, 15:56

Protams,to visu es runāsu ar audzinātāju,te es tik vēlējos padalīties un uzzināt kā citiem iet.

taschinka taschinka 07. Sep 2011, 15:55

Lieta tāda,ka dēls jau tā ar grūtībām iet uz bērnu dārzu,katru rītu ar asarām un nevēlēšanos.Domāju,ka tieši tas,ka jāatstāj mīļmantiņas un nevar būt kopā to visu vēl pataisa tādu pelēku.
par ēšanu,zinu,ka manai māsicai meitai un dēlam ir ceļakija un viņiem deva atsevišķi ēst.Un tā kā dēlam ir alergija ne manis izdomāta,tad neuzskatu ka ir pareizi dēlam tanīs reizēs sēdēt nēēdušam.Ļoti bieži ir salāti ar vārītu olu,vai tad nevar arī iedot salātu tik bez olas,lai citiem bērniem nebūtu tas manāms.
No otras puses es to visu saprotu.

princesemince princesemince 07. Sep 2011, 15:41

varbūt par tām mīļmantām ir tā, ka tas stipri atkarīgs, kādā vecumā tas viss notiek?

taschinka taschinka 07. Sep 2011, 15:07

Ā,un vēl.Dēls guļ kopā ar savu leli un mašīnu,bet pēdējā laikā audzinātājas dēlam saka,lai noliek kastē,gan gulēt ejot,gan arī spēlējoties.Bet dēls ir ļoti pieķēries šīm mantām,un tās viņam palīdz nomierināties,kad ir satraucies.Un šo man dēls ar skumīgu balsi stāsta,ka piemēram šodien ļaļa gulēja skapī vai kastē.

Kā ir ar jūsu bērniem,ir kas līdzīgs?

taschinka taschinka 07. Sep 2011, 15:05

Mums tikai bija jāraksta,kas bērnam negaršo un kas visvairāk garšo.
Bet vienīgais,kas man nepatīk,ka dēlam nevar ēst olas,to es pateicu,ka ir uz to alerģija,bet tanīs reizēs,kad ēdiens ir ar olām dēls ēd tikai pliku maizi,viņam neko citu neiedod.Bez maz vai,ja nevar tad nevar.

princesemince princesemince 07. Sep 2011, 13:36

mums arī iedeva anketu, kurā bija par ēšanas paradumiem, miega režīms, mīļākās nodarbes, kā arī apraksts par bērnu. sanācis, ka b/d ir bijis 2 dienas līdz pusdienlaikam, pašlaik ir tāds haoss, ka audzinātājām neesmu pateikusi dažas lietas, kuras aizmirsu aprakstā ielikt, bet tās ir būtiskas. arī audzinātājām nav laika man neko paprasīt, kā arī vispār parunāt. jāatzīst, nemaz lāgā nezinu, kā mans bērns tās 2 dienas ir juties un ko darījis.