Psiholoģe: „Rūpēties par lietām bērns iemācās no vecākiem”

Psiholoģe: „Rūpēties par lietām bērns iemācās no vecākiem”

19. Dec 2014, 00:01 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Kas ir kārtības mīlestība? Kurā vecumā bērns pa īstam apgūst prasmi parūpēties par savām lietām un kā vecāki savam mazajam to var iemācīt ar sava piemēra palīdzību, Māmiņu Klubam stāsta psiholoģe Diāna Zande. 

Attieksme pret lietām bērnam veidojas jau mazotnē, viņa ģimenē. Tad, ja vecāki paši pret tām neizturas pārmēru pedantiski vai arī pārāk pavirši, bet gan ar rūpību un cieņu, arī bērniņš pret savām mantām izturēsies tāpat!  

„Vislabāk, ja vecākiem pret lietām ir veselīga attieksme, viņi par tām saprātīgi rūpējas un bērniņam stāsta, ka tas ir ļoti jauki, ja ir nomazgāti trauki, glīti saliktas kurpītes un ienākot istabā, valda kārtība! Ar bērnu ir jārunā, viņam jāstāsta par to, kāda ir sajūta, atrodoties kārtīgā istabā un cik laba tā ir, kad aizejot uz skolu, esi visu paņēmis līdzi,” stāsta Diāna Zande.

Tā kā līdz sešu, septiņu gadu vecumam bērniņš vēl ir mazs un bieži vien savākt savas lietas viņam vienkārši aizmirstas, vislabāk par tām rūpēties viņš iemācās skolā.

Protams, ir arī ļoti mazi bērniņi, kuri vienmēr atceras savas mantas savākt, tomēr kā apgalvo psiholoģe, vairums mazuļu to iemācās tikai uzsākot skolas gaitas! Šajā vecumā atcerēties savākt savas lietas, tās saudzēt un nenosmērēt, ir pirmais, kas bērniņam jāapgūst.

„Vecākiem būtiskākais atcerēties to, ka tam, ko viņi savam mazajam vēlas iemācīt, jāatbilst bērna vecumam un attīstībai! Man ļoti patīk jautājums, ko katrs vecāks sev var uzdot: „Vai es vēlos izaudzināt perfektu vai laimīgu bērnu? Manuprāt, labāk, lai viņš nav perfekts, bet tomēr laimīgs!

Zinu kādus vecākus, kuru bērniņš, pirms kāpj uz paklāja, novelk čībiņas, un tas nav stāsts par laimīgu bērnu. Kaut arī viņš zina visus mājas noteikumus, bērnam ir jājūtas brīvam, bet kārtības mīlestību jāmāca ar draudzību un cieņu pret savu mazo,” tā Diāna Zande.

Māmiņu Klubs

Vai tavs bērniņš jau prot parūpēties par savām lietām? Kā viņam to iemācīji?