Psiholoģe: „Nekauniniet bērnu par čurāšanu gultā!”

Psiholoģe: „Nekauniniet bērnu par čurāšanu gultā!”

27. Oct 2014, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Dažkārt vecāki, kuru bērns čurā gultā, viņam par to liek justies vainīgam. Kā reaģēt, ja bērniņam ir šāda problēma un ko vecākiem noteikti nevajadzētu darīt, skaidro Māmiņu Kluba eksperte, psiholoģe Diāna Zande.

„Ja abi vecāki bērnībā paši čurājuši gultā, tad pastāv lielāks risks, ka to pārmantos arī bērniņš. Savukārt, ja vecākiem šāda problēma nav bijusi, mazāk ticams, ka tā bērnam kļūs par nopietnu problēmu. Tomēr šāds starpgadījums var atgadīties ar ikvienu bērniņu!

Tātad, pirmkārt, vecākiem jāatceras, ka šī nekādā gadījumā nav situācija, par kuru būtu jākaunas! Tas, ka tavs bērns čurā gultā nebūt nenozīmē, ka esi slikts vecāks vai tev ir slikts bērns.

Otrkārt, nekādā veidā bērnu par to nevajadzētu kaunināt! Nereti ir tā, ka tad, ja bērniņam iznāk sačurāties, vecāki par to kaunas paši un sāk bērnu vainot, sakot: „Ai, redz, kā tu!” Un viņiem šķiet, ka tad bērniņš šo savu problēmu ir pārvarējis. Tomēr tas neko neatrisinās, jo viņš to dara neapzināti!

Dažkārt vecāki patiešām dara briesmīgas lietas, piemēram, liek bērnam gulēt tajā pašā netīrajā palagā arī otru nakti, vai, piemēram, kā tādu mazu kaķēnu ar degunu iebaksta sačurātajā peļķē. Neko tādu nedrīkst pasākt, jo tas bērnā tikai pavairo stresu un rezultātā, problēma var kļūt vēl nopietnāka. Tātad, enurēzes gadījumā, bērns no vecākiem nedrīkst saņemt nekādu kaunināšanu! 

Ja bērnam ir primārā enurēze, vecākiem nevajadzētu likt uz poda aizmigušu bērnu. Nereti vecāki saka: „Nu tad pa miegam jāuztupina uz poda!” Nē! Jo tad, ja viņu uz podiņa liec aizmigušu, bērnam māci, ka miegā var čurāt! Tādēļ tas ir nepareizi.

Vēl noteikti nevajag gaidīt, kad problēma pāries pati no sevis. To jācenšas risināt! Protams, var arī meklēt psihologa palīdzību, bet domāju, ka šajā gadījumā vairums speciālistu vispirms ieteiks pārbaudīt, vai bērnam nav kādas fizioloģiskas problēmas, kuru dēļ viņš čurā gultā.

Māmiņu Klubs

Kā tu reaģē, ja tavs bērniņš pieslapina gultiņu vai bikses?

 

20121202215026-61084.jpg 

Huggies® DryNites® uzsūcošās naktsbiksītes ir radītas, lai atvieglotu bērnu nakts enurēzes (slapināšanas) ārstēšanu un palīdzētu bērnam atveseļoties.

Nakts slapināšana gultā skar daudzus bērnus vecumā no 4 - 14 gadiem. HUGGIES® DryNites® sniedz diskrētu atbalstu šiem bērniem!

  • HUGGIES® DryNites® labi uzsūc mitrumu, tādejādi pasargājot bērna un gultas veļu!
  • Tās izskatās gluži kā apakšveļa. Bērns tās viegli var valkāt zem pidžamas jeb drēbēm!
  • Nemanāmās, bet uzsūcošās naktsbiksītes ļaus bērnam doties uz nometnēm vai pārlaist nakti pie draugiem – neviens neuzzinās par slapināšanu gultā.
  • HUGGIES® DryNites® ir radītas gan zēniem, gan meitenēm, ar atšķirīgu dizainu. Meitenēm – ar taurentiņiem, bet zēniem – ar stilīgiem močiem!