Pirmsskolas pedagogus "izķer" privātie bērnudārzi

Pirmsskolas pedagogus "izķer" privātie bērnudārzi

15. Jun 2012, 14:59 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta mājaslapā "www.e-skola.lv" dažu dienu laikā strauji palielinājies izsludināto vakanču skaits, un nu jau Rīgā tiek meklēts ap 100 pirmsskolas pedagogu salīdzinājumā ar 80 vakancēm vēl nedēļas vidū. 

 

Daļēji tas saistīts ar to, ka gada laikā ir pieaudzis privāto pirmsskolas izglītības iestāžu skaits un arī tajās nepieciešami pedagogi ar atbilstošu kvalifikāciju, skaidroja Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Indra Vilde.

 

Vilde norādīja, ka pirmsskolas pedagogus arvien aktīvāk meklē tieši privātās pirmsskolas, tomēr portālā "e-skola" lielākoties publicētas vakances Rīgas pašvaldības pirmsskolas izglītības iestādēs.

 

Iespējams, daļa pedagogu aizgājuši pensijā

 

Departamenta direktora vietnieks Ivars Balamovskis ceturtdien Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta komitejā sacīja, ka vēl pirms pusgada licencētu privāto pirmsskolu skaits, kurās bijuši nepieciešami skolotāji ar augstāko pedagoģisko izglītību, bija diezgan neliels un lielākā daļa šādu iestāžu darbojušās kā bērnu pieskatīšanas centri. Šobrīd Rīgā ir jau vairāk nekā 60 privāto bērnudārzu, un tādējādi ievērojami palielinājies pieprasījums pēc kvalificētiem pirmsskolas izglītības pedagogiem. Tāpat iespējams, ka daļa skolotāju devusies pensijā.

 

Privātajos dārziņos attieksme personiskāka

 

Pašvaldības un privāto bērnudārzu starpā pastāv zināma konkurence kvalificētu pedagogu piesaistīšanā. Departamenta direktors Guntis Helmanis ceturtdien sacīja, ka, pēc viņa rīcībā esošās informācijas, atalgojums pašvaldības un privātajos bērnudārzos būtiski neatšķiras, taču skolotājus vilina darba apstākļi - privātajos bērnudārzos tiek veidotas mazākas grupiņas un arī mazuļu vecāki izrāda vairāk ieinteresētības par savām atvasēm.

 

Pirms gada, kad bērnudārzu rindā gaidošajiem vecākiem, kuru bērni mācījās privātajās pirmsskolas izglītības iestādēs, pašvaldība līdzfinansēja 30 latu, sadarbības līgumi bija noslēgti ar 47 privātajiem bērnudārziem. Patlaban sadarbības līgums par pašvaldības līdzfinansējumu 93 latu apmērā noslēgts ar 61 pirmsskolu, un līdz 26.augustam saņemti ap 840 bērnu vecāku iesniegumi par līdzfinansējuma saņemšanu.

 

Pašvaldības dotāciju izsludinās nākamnedēļ

 

Vilde sacīja, ka pieteikšanās uz pašvaldības dotētajām grupiņām privātajās pirmsskolā tiks izsludināta nākamnedēļ, taču sīkāka informācija par privātajām pirmsskolas iestādēm, vietu skaitu un pieteikšanās laikiem otrdien, 30.augustā, tiks sniegta preses konferencē, kas plkst.12 notiks Rātsnamā.

 

Ja pirmsskolas pedagogu iztrūkums saglabāsies vai saasināsies, pašvaldībā un valstī kopumā būs jāmeklē risinājumi šai problēmai. Balamovskis pauda viedokli, ka pedagogiem varētu organizēt pārkvalificēšanās kursus, savukārt Izglītības, kultūras un sporta komitejas priekšsēdētāja Eiženija Aldermane (LPP/LC) uzskata, ka būtu jāpārskata pirmsskolas pedagogiem izvirzītās prasības.

 

"Ir jādomā par to, vai patiesi, lai strādātu ar pusotru gadu veciem bērniem, ir jāpieprasa augstākā pirmsskolas pedagoģiskā izglītība. Iespējams, tas būtu obligāts noteikums no trīs gadu vecuma, bet ne agrākā vecumā. Ļoti daudzi pedagoģisko skolu beigušie pedagogi norāda - kaut arī ieguvuši labu izglītību, viņi nevar strādāt pirmsskolas izglītības iestādēs, jo prasības atšķiras. Šis jautājums jārisina valdības līmenī. Protams, bērns ir jāizglīto no pusotra gada vecuma, bet tas vairāk ir audzināšanas un uzraudzības process," teica Aldermane.

 

Satraukumam tomēr nav pamata

 

Savukārt satraukumam par vakancēm, kas izsludinātas vispārējās izglītības iestādēs, neesot pamata. "Tādu izteiktu, ilgstošu vakanču, kā tas bija pirms trīs līdz pieciem gadiem, kad tiešām nebija, kas māca ķīmiju, fiziku, nevajadzētu būt. Esmu runājis ar izglītības iestāžu vadītājiem, bet daudzi norāda, ka deficīts tomēr nav tik liels - skolotāji ir, bet atsevišķos priekšmetos iestādes vēlas atrast labāku pedagogu," norādīja Balamovskis.


LETA

Foto: LETA