Pirmsskolas attīstošās nodarbības mājās!

Pirmsskolas attīstošās nodarbības mājās!

12. Oct 2011, 11:20 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Pirmsskolas izglītības iestāžu programma ir izstrādāta, pamatojoties uz bērna attīstības līmeni un viņa vajadzībām noteiktā vecumā, tomēr māmiņas un tēti var attīstīt mazuli arī mājās. Bērnudārza vecuma bērni mācās, redzot, pieskaroties un eksperimentējot!

 

Tas nozīmē, ka liela daļa bērnu prasmju var apgūt dažādās interesantās nodarbēs, piemēram, slaukot grīdu. Lasi Māmiņu kluba sagatavoto rakstu sēriju par nodarbēm mājās ar bērnudārza vecuma bērnu, kas nemaksās neko, bet investēsi bērna attīstībā! Kas zina,varbūt arī Tu kaut ko iemācīsies jaunu!

 

Zinātne

 

Aerodinamika

Dodieties uz tuvāko lidostu, lai pavērotu lidmašīnu pacelšanos un nolaišanos. Dodieties pēc tam kopīgi uz bibliotēku, lai apskatītu grāmatas par lidmašīnām.

Mājas darbs: izlociet papīra lidmašīnīti un paskatieties kopīgi, cik tālu tā var aizlidot. Vieglu pamācību video formātā atradīsi šeit!

 

Ekoloģija

Dodieties uz tuvāko parku vai mežu un iepazīstiet kokus! Vasarā vai rudenī veidojot koka lapu herbārijus un iepazīstini bērnu ar dažādiem kokiem pēc to dažādajām lapām. Ja mājās ir, ņemiet līdzi arī tālskati un iepazīstiet putnus, kas dzīvo šajā parkā vai mežāk. Vasarā iepazīstiet arī pašus sīkākos meža iemītniekus- sliekas, kukaiņus, tārpus.

Mājas darbs: izdrukā putnu, koku un citu meža iemītnieku bildes un spēlējiet spēli: “Kurš atradīs, piemēram, vārnu?” 

 

Botānika

Apmeklējiet botānisko dārzu vai kādu vietējo dārzniecību, lai iemācītos, kā aug ziedi, koki, krūmi. Meklējiet ziedus dažādās krāsās un apgūstiet krāsas.

Mājas darbs: veiciet eksperimentu- iegādājies dažas neļķes un saliec katru savā vāzē vai krūzē, kas ir pildīts ar ūdeni. Pievieno katrā ūdens traukā pilienu krāsas, piemēram, sarkano, zilo vai oranžo un skaties, kā neļķes pārvēršas. Tas ir pavisam vienkāršs veids bērnam iemācīt, kā augi  uzņem ūdeni ar kātiem.

 

Pārtikas zinātne

Dodieties kopā uz tuvējo maizes ceptuvi vai kādu ražotni, kur ražo ēdienu un iespējamas ekskursijas. Tā bērns iemācīsies, kā tiek cepta maize var ražoti citi pārikas produkti.

Mājas darbs: padariet savu virtuvi par uzkodu darbnīcu! Sablenderējiet augļus un pienu veselīgam piena kokteilim; uzziediet kausēto sieru sāļajiem krekeriem; pamērcējiet iecienītā ēdiena gabaliņus šokolādē.

 

Kristīne Damškalne, www.maminuklubs.lv

***

Pastāsti, kā Tu ar savu mazo pavadi laiku mājās, iesūtot ziņu šeit!

Kristīne Māmiņuklubs.lv Kristīne Māmiņuklubs.lv 10. Dec 2010, 09:05

bumbulic, vienā dienā ar princesminces bērniņu?

Kristīne Māmiņuklubs.lv Kristīne Māmiņuklubs.lv 10. Dec 2010, 09:00

labi, es ķeršos klāt 😀

Ja runā par šiem padomiņiem, tie vairāk ir bērniem no 3- 4 gadu veciem bērniem!

princesemince princesemince 10. Dec 2010, 08:56

mani interesē viss par un ap pirmsskolas laiku, tā kā bērnudārzā iešana pagaidām nav iespējama 😉 tik negribu pārspīlēt ar aktivitātēm, kuras varbūt nemaz mana vecuma bērnam vēl nav paredzētas un viņš tik tālu nespēj aizdomāties, kā pildīt 😀

Kristīne Māmiņuklubs.lv Kristīne Māmiņuklubs.lv 10. Dec 2010, 08:47

princesemince, paskatīsimies, ko varam darīt ar tiem vecumiem 😀

Ja Tevi interesē tieši pirmsskolas laiks, gaidīšu ierosinājumus par to, kas Tevi interesē uz kristine@maminuklubs.lv!

princesemince princesemince 10. Dec 2010, 08:45

liels paldies par tik vērtīgas rakstu sērijas uzsākšanu 😀
lūgums - vai nav iespējams klāt norādīt, kāda vecuma bērniem šīs aktivitātes iespējams plānot, jo pirmsskolas vecums ir arī 1 gads, tāpat kā 5 gadi.