Pirmā diena bērnudārzā: kādai tai jābūt?

Pirmā diena bērnudārzā: kādai tai jābūt?

02. Jun 2012, 12:22 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Dažkārt, dodoties uz dārziņu, bērni mēdz būt nobijušies, sakautrējušies un raudulīgi. Uzzini, kā savam bērniņam palīdzēt uzsākt bērnudārza gaitas un noskaidro, kāpēc nav labi ļaut palikt mājās, ja bērns to vēlas!

Konsultē psiholoģe Diāna Zande, kura vada seminārus arī Māmiņu Klubā.

Kādai jābūt pirmajai dienai

Pirmajā dienā, kad jādodas uz dārziņu, bērnam vajag dot laiku. Dot laiku tādā ziņā, ka diena tiek uzsākta mierīgi un nesteidzoties. Lai nav tā, ka no rīta viņš tiek izrauts no gultas, vecāki skrien, visu ķer un grābj. Ir jāpieceļas laicīgi, lēnam jāsapošas un mierīgi jāaizved mazo uz dārziņu.

Mazākus bērniņus dažkārt nomierina kāda mīļa rotaļlieta, kuru viņš var paņemt līdzi uz bērnudārzu. Tā nedrīkst būt dārga manta, bet tai jābūt mīļai! Tikpat labi tā var būt arī ielaminēta ģimenes fotogrāfija, ko ielikt skapītī, plauktiņā vai kāds zīmējums, ko bērniņš pats zīmējis – kaut kas tāds, kas ir viņa.

Pirmajā dienā bērnu no dārziņa noteikti jāizņem ātrāk! Vakarā pirmo bērnudārza dienu var arī kaut kā atzīmēt, jo tie ir svētki.

Iedrošini bērnu!

Daži jau pirmajā dienā bērnudārzā iejūtas un ir pamierināti, bet citi var būt ļoti nobijušies.

Tomēr pat, ja bērns ir ļoti nobijies, vienalga ir ļoti svarīgi viņu tur turpināt vest! Tātad arī otrajā dienā viņu jāved uz dārziņu pat, ja bērns saka „Mammīt, šodien es gribu palikt mājās!”

Nevajag viņam ierādīt, ka pastāv arī šāda iespēja – palikt mājās. Tad bērnam ir „amats rokā” – atliek tikai pavaimanāt un uz bērnudārzu nebūs jāiet.

Protams, ka iesākumā bērns var būt nedrošs, bet viņam ir jāpierod!

Pavisam maziem bērniņiem, līdz trīs gadu vecumam, noteikti ir jāstāsta, ka tur būs ļoti mīļa audzinātāja.

Trīsgadīgam bērniņam, savukārt, jāstāsta, ka bērnudārza būs daudz draugu, tur varēs iepazīties un kopā spēlēties!

Līva Zaksa, www.maminuklubs.lv 

Kāda bija tava bērniņa pirmā bērnudārza diena? Kā viņu iedrošināji? 

 

KĀ PALĪDZĒT BĒRNAM ADAPTĒTIES BĒRNUDĀRZĀ? PIESAKIES UZ SEMINĀRU MĀMIŅU KLUBĀ!