No šodienas Rīgas pašvaldības bērnudārzos mazuļus varēs reģistrēt tikai elektroniski

No šodienas Rīgas pašvaldības bērnudārzos mazuļus varēs reģistrēt tikai elektroniski

03. Oct 2011, 08:24 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

No šodienas Rīgas pašvaldības bērnudārzos mazuļus varēs reģistrēt tikai elektroniski, atgādina Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta sabiedrisko attiecību speciāliste Indra Vilde.


Līdz ar to vecākiem, lai piereģistrētu bērnus pirmsskolas izglītības apguvei, vairs nevajadzēs iet uz konkrēto iestādi. To paredz Rīgas domes saistošie noteikumi par bērnu reģistrēšanu un uzņemšanu galvaspilsētas pirmskolās, kas stājas spēkā šodien.

 

Plkst.10 Rīgas domes 610.telpā notiks preses konference par jaunajiem saistošajiem noteikumiem. Tajā piedalīsies Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta komitejas priekšsēdētāja Eiženija Aldermane (LPP/LC), Izglītības, kultūras un sporta departamenta Izglītības pārvaldes priekšnieks Ivars Balamovskis un Informācijas tehnoloģiju centra direktors Ēriks Zēģelis.

 

Žurnālisti tiks iepazīstināti ar jauno e-pakalpojumu - elektronisko reģistrēšanās kārtību bērnudārzos.

 

No šodienas paredzēts būtiski mainīt bērnu reģistrācijas kārtību - līdz šim vecāki bērnus reģistrēja, ierodoties personīgi katrā vēlamajā iestādē, bet tagad paredzēts, ka bērnu reģistrāciju būs iespējams veikt elektroniski, pakalpojumam autorizējoties Rīgas pašvaldības mājaslapā "www.eriga.lv" vai personīgi ierodoties ar Rīgas pilsētas izpilddirektora rīkojumu noteiktajās vietās.

 

Saistošajos noteikumos vairs netiek paredzēta sarežģītā četrpakāpju rindas sistēma, tās vietā veidojot vienu rindu, pie tam reģistrācijas pieteikumi vairs netiks sistematizēti pa dzimšanas gada, bet gan tikai pēc viena objektīva kritērija - reģistrācijas datuma. Tādējādi ņemti vērā tiesībsarga ieteikumi pārdomāt bērnu uzņemšanu, nediskriminējot bērnus pēc dzimšanas laika, jo patlaban bērniem, kas dzimuši gada pēdējos mēnešos, atsevišķās Rīgas apkaimēs vietas nodrošināšana ir problemātiska.

 

Uzņemot bērnu iestādē, paredzēts ņemt vērā bērna un vecāka deklarētās dzīvesvietas, pirmkārt uzņemot Rīgas pašvaldības administratīvajā teritorijā deklarētos bērnus, kuru vecāku vai viena no vecākiem deklarētā dzīvesvieta ir Rīgas pašvaldības administratīvajā teritorijā.

 

Līdz šim 1.pakāpes rindā varēja atrasties bērni, kuru dzīvesvieta ir Rīgas administratīvā teritorija, bet vecāku - ārpus Rīgas. Tādējādi Rīgas pašvaldība pirmsskolas izglītību bērnam nodrošina, bet par to nesaņem iedzīvotāju nodokļu maksājumus.

 

Noteikumos precizēti gadījumi, kad bērnam ir tiesības pretendēt uz vietu iestādē ārpus kārtas. Līdz šim lēmumu par vietas nodrošināšanu iestādē ārpus kārtas vienpersoniski pieņēma departamenta direktors. Noteikumos paredzēts, ka lēmumus par ārpus kārtas uzņemšanu iestādēs pieņems ar Rīgas pilsētas izpilddirektora rīkojumu izveidota komisija.

 

Saistošajos noteikumos noteikts, ka uzņemamo pretendentu sarakstu veidos departamenta datubāzes administrators, tādējādi novēršot iedzīvotāju izteikto neapmierinātību par bērnu uzņemšanas konsekvencēm un atšķirīgām normatīvo aktu interpretācijām.

 

Noteikumos iekļauta nodaļa, kas regulē bērnu atskaitīšanas kārtību. Līdz šim bērnus no iestādes varēja atskaitīt tikai gadījumos, kad apgūta pirmsskolas izglītības programma vai saņemts atbilstošs vecāka iesniegums. Paredzēts, ka bērnu no iestādes var atskaitīt arī tad, ja bērns bez attaisnojoša iemesla ilgstoši nav apmeklējis iestādi. Lēmums par bērna atskaitīšanu tiks pieņemts, sadarbojoties ar Rīgas Sociālo dienestu.

 

Saistošie noteikumi paredz, ka iestādei ir tiesības vasaras mēnešos pedagoģisko darbinieku atvaļinājuma laikā pārtraukt pedagoģisko procesu uz četrām līdz astoņām nedēļām, trīs mēnešus iepriekš rakstveidā aptaujājot vecākus par bērna aprūpes nepieciešamību iestādes pedagoģiskā procesa pārtraukuma laikā. Iestādes pedagoģiskā procesa pārtraukšanu vadītājs saskaņo ar departamentu.

 

Noteikumu pielikumā minētas visas Rīgas pašvaldības izglītības iestādes, kurās var iegūt vispārējo pirmsskolas izglītību, norādītas šo iestāžu adreses, īstenojamās pirmsskolas izglītības programmas un minimālais vecums, no kāda iestādē bērnus uzņem.

 

zinas.nra.lv

01. Dec 2010, 14:33

Jā, man arī radās jautājums par pārreģistrāciju. ☹

01. Dec 2010, 14:03

es no vienas b/d vadītājas sapratu,ka esošie bērni jau automātiski ir tajā rindā.Vnk tagad visi lēmumi tiks pieņemti noteiktajā iestādē, vairs ne b/d