Mūsu „zaļās” lietas

Mūsu „zaļās” lietas

19. Jul 2012, 19:00 princesemince princesemince

Mūsu ģimene ir viena no tām ģimenēm, kas ļoti daļēji pievienojusies „zaļajām” lietām. Protams, cenšamies taupīt elektrību, cik tas ir iespējams, bet tas vairāk saistīts ar finanšu līdzekļu ekonomiju. Tāpat cenšamies, cik iespējams, lietot vietējo ražotāju produkciju, uzsvaru liekot uz uzticamu gaļas, dārzeņu un augļu tirgotāju atrašanu.

Noteikti uzskatu, ka, lai arī mazliet dārgāka, bet kvalitatīvāka pārtika ir liels ieguldījums kopējā indivīda veselībā. Slimošanas laikā cenšos izvēlēties zāļu tējas, medu vai medikamentus ar pēc iespējas dabīgākiem sastāviem. Nupat bērnu esam veduši arī pie homeopāta, kas sniedzis labus rezultātus. Domāju, šie labie rezultāti ir tādēļ, ka bērna organisms vēl nav piesārņots ar lieko ķīmiju. Plānoju arī pati turpmāk slimošanas laikā vērsties pie šī speciālista, jo pēc bērna redzu, ka tas ir ilgtermiņa risinājums, reāla cēloņu novēršana.

Turpinot par „zaļajām” lietām, atzīstu, ka diezgan bezatbildīgi attiecamies pret atkritumu šķirošanu, jo mums fiziski nav vietas, kur atsevišķi novietot vairākas atkritumu kastes. Un tomēr arī šeit cenšos kaut kā, piemēram, lietojot auduma maisiņus vai vismaz atkārtoti uz veikalu ņemot līdzi polietilēna maisiņus, kurus beigās izmantoju arī par atkritumu maisiem.

Cenšos pārdevējus atrunāt no katra produkta ievietošanas atsevišķā maisiņā, bet likt tos kopā, vai arī vispār nelikt nekādā. Vēl, kas it kā pretrunā ar "zaļo", lietojam automašīnu ar dīzeļdegvielas dzinēju, bet šeit mierinājums ir tas, ka automašīna ir gana jauna, degvielas patēriņš niecīgs un kaitīgo izmešu arī nav tik daudz, kā citkārt tas mēdz būt vecākiem auto.

Tas, kam es jau vairākus gadus esmu pievērsusies no „zaļajām” lietām tā pamatīgāk, ir sadzīves tīrīšanas līdzekļi un kosmētika. Protams, produkti ar laiku mainās, jo tirgū parādās arvien jauni, arvien lētāki, lietošanā un izdevumu ziņā arvien ekonomiskāki, salīdzinot ar to produkciju, kas nav pieskaitāma pie eko.

Par sadzīves tīrīšanas līdzekļiem

Nelielām tīrīšanas vajadzībām noder mikrošķiedras auduma lupatiņas, kuras nu jau nopērkamas pat vienkāršākajos pārtikas veikalos, nerunājot par izvēli lielveikalos. Arī pārdesmit santīmus maksājošās nav ar ļoti būtisku atšķirību kvalitātē pret tām, kuras maksā vairākus latus. Šeit arī atrisinās problēma, ja māja jātīra „ar bērnu uz rokām”, jo mazulim vai jau lielākam bērnam nebūs jāieelpo nekādu tīrīšanas līdzekļu aromāts vai jāuzmanās, kamēr tīrīšanas līdzeklis nožūs.

Piemēram, ja logu tīrīšanai agrāk izmantoju papīra dvieļus un kādu izsmidzināmo tīrīšanas līdzekli, tad tagad pietiek ar vienu mitru un vienu sausu mikrošķiedras lupatiņu, kuru pēc tam izmazgāju un lietoju atkārtoti, kamēr citos apstākļos atkritumos tiktu izmesta kaudzīte papīra, nerunājot par tīrīšanas līdzekļa spirtoto aromātu, kas ilgi saglabājas telpā.

Diskutējama ir Amway produkcijas piederība, taču izvēlos trauku mazgāšanas līdzekli un universālo tīrīšanas līdzekli LOC, galvenokārt, ekonomijas dēļ, jo lietojami ļoti ilgi. Ja tic un paļaujas uz izplatītāju teikto, tad dabisko sastāvdaļu ir daudz, neskatoties, ka sastāvdaļu saraksts ir garš un varbūt ne tik dabīgu nosaukumu pilns, kā gribētos.

Jau ilgstoši veļas mazgāšanā lietoju Ecover produktus – pulveri, šķidro mazgāšanas līdzekli, veļas balinātāju un traipa tīrītāju. Jāsaka, ka izmaksas ir nedaudz zemākas, ja salīdzina ar standartprodukciju veikalos, tādiem „labajiem” pulveriem kā Tide, Persil un Ariel. Šobrīd pirmo reizi izmēģināšanai esmu iegādājusies Bio-D pulveri un pulveri mazgāšanas efektivitātes pastiprināšanai – jāsaka, ka esmu ļoti apmierināta ar kvalitāti, šķiet, iegādāšos arī turpmāk, jo cena ir zemāka kā Ecover. Veļas mīkstinātāju nelietoju, bet ir doma izmēģināt etiķi šim nolūkam. Gan esmu jau saņēmusi komentārus, ka tas saēdot veļasmašīnas iekšējās gumijas detaļas. Dažkārt veļas mazgāšanai izmantoju arī bumbu, tomēr tas vairāk ir ziemā, kad apģērbs netiek sasmērēts tik ļoti kā pārējos gadalaikos.

Sanmezgla tīrīšanai arī līdz šim izmantoju Ecover produkciju, jo manam degunam ļoti nepatīk smakas, ko rada tradicionālie līdzekļi (Cillit, Domestos u.c.), bet tas būtu mazākais – es apzinos, kāda ķīmija aiztek kanalizācijā, bet kanalizācijas notekūdeņi aiziet dabā, tātad arī ūdenskrātuvēs, kurās mēs vasarā peldamies. Šobrīd Ecover vietā izmēģinu Bio-D vannas tīrīšanas līdzekli – atkal jāsaka, ka abi labi, bet tas otrais - lētāks, tātad šo iegādāšos turpmāk. Savukārt tualetes podam turpināšu izvēlēties Ecover, jo šim līdzeklim vienīgajam ir smarža, kura manam degunam ir ne vien paciešama, bet pat tīkama. Galvenais, droši visu tīru pat bez cimdiem, āda netiek sabojāta ne par kripatu.

Par kosmētiskajiem līdzekļiem

Ja sākotnēji bērnam izvēlējos Weleda un Madara, bet sev Madara kosmētiskos līdzekļus, tad laika gaitā arī šeit esmu atradusi lētākas alternatīvas. Piemēram, bērnam iegādājos mazgāšanās līdzekli no Krievijas ar nosaukumu Kinder, savukārt sev atradu lētākus, bet ne sliktākus līdzekļus, salīdzinot ar Madara, no Natura Siberica.

Šobrīd veikalos iespējams atrast daudz un dažādu alternatīvo kosmētisko līdzekļu, kas nesatur parabēnus, minerāleļļu, SLS vai SLES, propilēnglikolu, smaržvielas, krāsvielas u.c., taču kam cenas nereti ir pat zemākas kā reklamētajiem šampūniem un dušas želejām, kuri absolūti nav tik draudzīgi kā gribētos. Piemēram, šobrīd izmēģinu matu šampūnu un kondicionieri no Live Clean (gluži eko sertifikāta tam nav, bet vairāk dabīgs nekā ķīmisks), jāatzīst, ka ir ļoti labs.

Vēl esmu secinājusi, ka, lietojot eko dušas želeju, nav nepieciešams lietot nekādus ķermeņa losjonus. Agrāk šķita, ka esmu izteikti sausas ādas īpašniece, bet tikai līdz brīdim, kad atklāju eko dušas želeju. Varbūt tā izmaksā nedaudz vairāk par „parasto”, taču reāli tiek ietaupīti līdzekļi ķermeņa krēmiem, eļļām un losjoniem. Domāju, ka manai āda patīkama ir arī mana izvēle attiecībā uz veļas mazgāšanas līdzekļiem, un arī tas devis savu artavu ietaupīšanā uz dažādiem uz ķermeni smērējamiem līdzekļiem.

Bildes šiem visiem līdzekļiem pievienot, manuprāt, būtu tikai „telpu” aizņemoši. Ja ir konkrēta interese, vietējos internetveikalos viss ir apskatāms (gan cenas, gan bildes, gan lietošana).

Pat, ja mani centieni ir nelieli, tomēr uzskatu, ka mazs solītis „zaļā” dzīvesveida virzienā tomēr kaut ko uzlabo, jo, neko nemainot, noteikti daba kļūs arvien tik piesārņotāka un nelabvēlīgāka pret mums, cilvēkiem.

Parādi mums "zaļās" lietas un laimē