Mani mazie zobi, zobiņi....

Mani mazie zobi, zobiņi....

13. Jul 2010, 19:13 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Zobiņi tie ir mūsu dārgums, jo tie veido mūsu krāšņo smaidu un arī palīdz sakošļāt cieto barību. Kā ar zobu nākšanu veicās māmiņas Ilzes Bērziņas meitām, lasi viņas sagatavotajā reportāžas rakstā!

 

Mazuļiem zobiņi sāk parādīties lielākoties ap 6 mēnešiem, bet ir trieciennieki jau 4 mēnešos, bet es vēlētos padalīties, kā mums iet ar zobiņiem abām manām meitenēm.

 

Abām meitām pirmie zobiņi sāka urbties caur smaganiņām sešu mēnešu vecumā. Pašlaik jaunākajai meitiņai ir 1.6 gadiņi un viņai nāca zobiņi šādi:

  •        Pirmais zobiņš 5 mēnešos
  •        Otrais zobiņš 6 mēnešos
  •        Trešais zobiņš 9 mēnešos
  •        Ceturtais zobiņš 9 mēnešos
  •        Piektais zobiņš 10 mēnešos
  •        Sestais zobiņš 10 mēnešos
  •        Septītais zobiņš 10 mēnešos
  •        Astotais zobiņš 10 mēnešos

 

Mums bija diezgan sāpīgi tie pirmie zobiņi, bet pēc Astotā zobiņa sāka nākt visi reizē, pašlaik mūsu mutē iznākuši pilnībā 16 zobiņi. Mums vēl jāsagaida 4 zobiņi, jo kopā bērniem ir 20 piena zobiņi.

 

Kopšana ir ļoti svarīga jau mazās dieniņās, kā arī vēlāk noteikti. Mēs tīram ar bērnu zobu pastu ar patīkamu garšu, šajos laikos aptiekās ir izvēle ļoti liela, un zobu birstīti. Mazākā meitiņa man daudz vairs neļauj palīdzēt, jo noskatījusies no vecākās māsas, kad jāspļauj putiņas ārā, bet, manuprāt, galvenais bērniņam ieradināt šo procesu par ikdienišķu. Kā arī noteikti bērniem nedodiet pieaugušo zobu pastas, tās noteikti nav paredzētas mazuļiem, zobu birstītes arī vajadzētu pirkt pēc vecuma, katram zobu birstes iepakojumam ir virsū vecums, kādam tā domāta.

 

Kad mazulis sasniedzis 2 gadu vecumu, viņu vajadzētu aizvest pie zobu daktera, šis ir ļoti svarīgs brīdis, jo atceroties, kā es pirmajā klasē bēgu prom no zobu daktera pa visu skolu, tad nolēmu, ka manām meitām būs labas attiecības ar šo dakteri. Dakteris parādīs mazulim kā pareizi un labāk izpucēt skaistos zobiņus, lai tie vienmēr būtu skaisti un balti. Mums zobu ārsts teica, ka meitai līdz 7 gadu vecumam jātīra zobiņi ar vecāku palīdzību, lai tas notiktu kārtīgāk.

 

Tagad uzrakstīšu par vecāko meitiņu, jo manā ģimenē ir divi foršie vecumi, kad vienam šķiļas piena zobiņi, bet otram tie krīt ārā.

 

Manai vecākajai meitiņai Annai pirmie sāka kustēties apakšējie zobiņi vasaras mēnešos, un kā viens zobs izkrita tā otrs ieciklējās uz pāris mēnešiem un nemaz nekustējās, bet tomēr septembrī arī tas izkrita un nu jau izauguši divi skaisti kaula zobiņi, bet mazliet šķībi, par ko jautāju zobu dakterim, uz ko saņēmu atbildi, kad bērnam būs nomainījušies vismaz 4 apakšējie zobiņi, tad jāsāk skatīties, jo līdz 18 gadiem, zobiņus var viegli koriģēt.

 

Kā arī augustā aizejot pie ģimenes daktera, viņa konstatēja, ka meitiņai izauguši jau pa kluso 2 kaula dzerokļi, kas mani nemaz neiepriecināja, jo mums jau 5 dzerokļi ir laboti, ko noteikti iesaku darīt, jau kad parādās mazītiņš caurumiņš. Piena zobu sakne ir saistīta ar kaula zobu un diemžēl šis caurums var pārmantoties kaula zobiņā, kurš dzīvo zem piena zobiņa, tā gudri man apskaidroja dakteris. Esot kolosāls jauns līdzeklis, ko uzliekot uz kaula zobiņa, šis līdzeklis aizsargājot zobiņu veselu pusi gadu no caurumiem. Mēs noteikti drīz pierakstīsimies pie zobu ārsta un to izdarīsim.

{pic:1}

Izlēmu šo rakstu rakstīt, jo vakar meitiņai izkrita pirmais augšējais zobiņš un lūk, kādas mēs pašlaik skaistules.

 

Novēlam Jums un Jūsu mazuļiem skaistus baltus un veselīgus zobiņus!



Kāpēc zobiņi bojājas


Diemžēl aizvien izplatītāks ir skats, kad mazais rakaris smaidot paver skatam jau stipri bojātus zobiņus.

 

Viens no iemesliem ir pārlieku ilgā pudelītes lietošana – it sevišķi naktī. Ne velti šis zobu bojāšanās veids pat tiek dēvēts par pudeļu kariesu. 

 

It sevišķi zobiņiem nedraudzīgs ir pieradums pudelīti ar saldinātu dzērienu vai pienu lietot uz nakti (aizmiegot), kā arī slāpju remdēšanai naktī. Vislabāk bērnu būtu pieradināt naktī un vakaros slāpes veldzēt ar tīru ūdeni. Bet dienā mazo ieteicams radināt garšīgos dzērienus dzert no parastas krūzītes.

 

Slikta ietekme uz zobiņu veselību ir arī nepārtrauktai dažādu saldumu un našķu lietošanai. Vēlams šo gardumu ēšanu ierobežot kādā noteiktā laikā un tūlīt pēc mielasta mazajam iztīrīt zobus.