Lielbritānijā šodien karaliskās kāzas. Vai Tu sekosi līdzi?

Lielbritānijā šodien karaliskās kāzas. Vai Tu sekosi līdzi?

27. Feb 2012, 22:38 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Lielbritānijas galvaspilsētā Londonā šodien notiek karaliskās kāzas - gredzenus mij Lielbritānijas princis Viljams un viņa izredzētā Ketrīna Midltone. Kaut gan paši briti par monarhijas nepieciešamību pauž krasi atšķirīgus viedokļus, prinča Viljama un Keitas kāzas kļuvušas par ļoti gaidītu notikumu, kuram līdzi sekos visā pasaulē.

 

Laulību ceremonija tūkstotis gadu senajā Vestminsteras abatijā sāksies plkst.13 pēc Latvijas laika. Plānots, ka ceremonija ilgs stundu un piecpadsmit minūtes.

 

Lūgtie viesi uz ceremoniju sāks pulcēties jau vairākas stundas pirms tās sākuma, savukārt princis Viljams - 45 minūtes pirms noliktā kāzu laika. Galvenā uzmanība, protams, tiks veltīta līgavai, kura no viesnīcas "Goring", kur pavadīs pēdējo nakti pirms kāzām, ieradīsies vien deviņas minūtes pirms ceremonijas sākuma, lai sava tēva pavadībā dotos pie altāra.

 

Procesija uz Bekingemas pili


Pēc laulībām jaunais pāris un viņu ģimenes locekļi vairākās karietēs dosies greznā procesijā uz Bekingemas pili.

 

Plkst.15:25 pēc Latvijas laika plānota jaunā pāra publiska parādīšanās tautai uz pils balkona.

 

Lielākais noslēpums - Keitas kāzu kleita


Rūpīgi glabāts visu šo laiku ticis noslēpums, par to kāda būs Ketrīnas kāzu kleita. Tāpat daudz minējumi izskanējis par pāra laulību zvērestu. Britu mediji ziņo, ka Ketrīna līdzīgi kā Viljama tēva prinča Čārlza sieva Diāna solījumā nezvērēs pakļāvību savam vīram. Princese Diānā bija pirmā, kura lauza karalisko kāzu zvēresta tradīciju, vārdus par pakļaušanos vīram nesakot.

 

Ielūgumi tikai izredzētajiem


Ielūgumus uz Viljama un Keitas kāzām saņēmuši vien aptuveni divi tūkstoši cilvēku, to vidū augsti viesi no dažādām pasaules valstīm, politiķi, slavenības, prinča Viljama un Keitas draugi un visai plašās karaliskās ģimenes locekļi.

 

Ja ņem vērā citus prominentus karaļnama pasākumus un karalisko etiķeti, kas godu prasa izrādīt dažādu jomu un valstu pārstāvjiem - divu tūkstoši viesu, tas nemaz nav tik daudz. Jāatgādina, ka bez ielūguma, piemēram, palicis ASV prezidents Baraks Obama un viņa kundze, bijušie Lielbritānijas premjeri Tonijs Blērs un Gordons Brauns un daudzi citi.

 

Uz kāzu pieņemšanu Bekingemas pilī ielūgti vairāk nekā 600 viesi. Vēlāk plānotas arī kāzu vakariņas un dejas līdz rītam, kurās piedalīties būs ļauts aptuveni 300 cilvēkiem.

 

Ielās tūkstošiem policistu


Par godu karaliskajām kāzām piektdien Lielbritānijā izsludināta nacionālā brīvdiena. Lai vērotu grezno kāzu procesiju, ielās pulcēsies tūkstošiem britu un tūristu no citām valstīm. Tiek lēsts, ka Londonā ieradušies pat 600 000 ārvalstu tūristu.

 

Londonas policija kāzām gatavojusies jau mēnešiem ilgi. Sevišķi plašas drošības pārbaudes īstenotas pēdējās nedēļas laikā. Tiek atklāts, ka par drošību ielās gādās pieci tūkstoši policistu. Jāatgādina, ka vēl šonedēļ draudus karaliskās kāzas izjaukt izteica islāma ekstrēmisti.

 

Prinča kāzas rādīs TV tiešraidēs


Piektdien, 29. aprīlī, LTV1 tiešraide sāksies plkst. 11. Latvijas Televīzijas skatītāji varēs vērot gan kāzu dievkalpojumu Vestminsteras abatijā, gan jaunā pāra kāzu braucienu uz Bekingemas pili, tāpat Anglijas karalienes Elizabetes II pieņemšanu par godu nozīmīgajam notikumam Lielbritānijas karaļnama dzīvē.

 

Arī TV3 29.aprīlī pārraidīs prinča Viljama un viņa līgavas Keitas Midltones laulību ceremoniju. Tiešraidi jau no plkst.10 nodrošinās TV3 sadarbībā ar telekompāniju BBC.

 

Krāšņo laulību ceremoniju visas dienas garumā komentēs BBC Ziņu slavenais un cienījamais vadītājs Hjū Edvards (Huw Edward), kurš ļaus šo skaisto notikumu ieraudzīt vēl niansētāk un atklājot detaļas, kuras zina vien erudīts brits.

 

Tie, kuri būs palaiduši garām ceremonijas tiešo translāciju, 29.aprīļa vakarā varēs noskatīties raidījuma "Bez tabu" piedāvāto karalisko kāzu speciālizlaidumu "Prinča Viljama un Keitas Midltones laulību ceremonija".

 

Savukārt kanāls LNT kāzu tēmu iecerējis rādīt visas dienas garumā. Gan "900 sekunžu" ziņu raidījumā, gan mākslas filmas pirmizrādē "Viljams un Keita" plkst. 21:35.

 

Vai arī Tu sekosi līdzi kāzu norisei?

 

Foto: AFP/LETA

29. Apr 2011, 15:39

Pārslēdzot kanālus nu neizdevās izbēgt un neskatīties 😃 Man kleita likās ļoti skaista un gaumīga. Un cepures man vienmēr ir ļoti patikšas...žēl, ka LV ja kaut ko tādu uzliec, visi uz tevi skatās kā uz ne tādu...

Kristīne Māmiņuklubs.lv Kristīne Māmiņuklubs.lv 29. Apr 2011, 14:48

Kleita tiešām skaista 😀

29. Apr 2011, 09:53

Es neskatīšos....Kaut kā neinteresē 😀

Kristīne Māmiņuklubs.lv Kristīne Māmiņuklubs.lv 29. Apr 2011, 09:31

Man gan labak šitas patīk, nevis jaunākais 😀

Kristīne Māmiņuklubs.lv Kristīne Māmiņuklubs.lv 29. Apr 2011, 09:31

Dēļ kāzām, dēļ kāzām- bērnudārzos pat izspēlējot laulāšanās scenārijus 😃

Kristīne Māmiņuklubs.lv Kristīne Māmiņuklubs.lv 29. Apr 2011, 09:20

Es arī vakarā skatīšos Bez tabu un pēc tam filmu! No draudzenes dzirdēju, ka Anglijā visi tā dēļ prātā jūkot!