Ķīlis noliedz ieceri ieviest līdzmaksājumu bērnudārzos

Ķīlis noliedz ieceri ieviest līdzmaksājumu bērnudārzos

25. Sep 2012, 09:46 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Izglītības un zinātnes ministrs Roberts Ķīlis (ZRP) kategoriski norobežojas no savas partijas biedres, Saeimas Demogrāfijas lietu apakškomisijas deputātes Dainas Kazākas teiktā, ka tiek plānots ieviest vecāku līdzmaksājumus par bērnu laišanu bērnudārzā.

 

Tiekot strādāts tieši pretējā virzienā

 

Esot tieši pretēji – par vecāku līdzmaksājumu nevarot būt ne runas, tā šovakar intervijā LNT ziņām skaidrojis Izglītības un zinātnes ministrs Roberts Ķīlis.

 

Ministrs skaidri apliecinājis, ka patlaban tiekot strādāts pilnīgi pretējā virzienā. „Proti, ar mērķi, ka vecāki jau ir nomaksājuši ar saviem nodokļiem pirmskolas izglītību. Mums ir jānoorganizē tā, ka, es ceru, 2014. - 2015. gadā mēs panākam situāciju, kad jebkurš bērns jebkurā Latvijas vietā no pusotra gada vecuma, vecākiem par to atsevišķi nemaksājot, saņem kvalitatīvu aprūpi un izglītību,” norādīja Ķīlis.

 

Tomēr pirmsskolas iestāžu finansēšanas sistēmas reformas izstrāde gan esot sākta, un rezultāti gaidāmi viena divu gadu laikā, vēstīja raidījums.

 

Partijā pastāv diametrāli pretēji viedokļi?

 

Turpretim Ķīļa partijas biedre, Saeimas Demogrāfijas lietu apakškomisijas deputāte Daina Kazāka (ZRP) paudusi medijiem citādu viedokli - viņa gan neizslēdza ideju par vecāku līdzmaksājumu, protams, norādot, ka sociāli neaizsargātajām grupām tas tiktu kompensēts.

 

„Teorētiski es pieņemu, ka ir tāda iespēja, ka būs līdzmaksājumi pašvaldības bērnudārzos. Ir netaisnīgi, ka 88 tūkstoši saņem pakalpojumu, bet 34 tūkstoši nesaņem, pie tam - tā ir cilvēku iedalīšana klasēs: sanāk tā, ka pirmskolas izglītība izmaksā vēl dārgāk nekā augstākā izglītība,” sacīja Kazāka.

 

Jau vēstīts, ka šobrīd tiekot strādāts pie tā, lai jau pēc gada būtiski mainītu bērnudārzu finansēšanas kārtību, esošo budžetu pārdalot vienlīdzīgi visām ģimenēm, neatkarīgo no tā, vai bērns apmeklē pašvaldības vai privāto bērnudārzu, vai arī uzticēts aukļu dienestam vai bērnu pieskatīšanas centram.

 

Iepriekš gan Kazāka plašsaziņas līdzekļiem sacījusi, ka šī iecere tikusi pārrunāta arī ar ministru Ķīli.

 

Māmiņu pārstāve ideju nepeļ

 

Tikmēr vecāki, kuru atvasēm, nepietiek vietas bērnudārzos, šo ideju par līdzmaksājumu nemaz nepeļ un uzskata, ka tas būtu risinājums bērnudārzu rindu problēmai. Tādējādi visiem nosacījumi būtu vienlīdzīgi un neviens netiktu diskriminēts.

 

„Māmiņu kluba” vadītāja Sandija Salaka komentēja, ka organizācija pat būtu par vienlīdzīgu līdzmaksājumu visiem vecākiem, ja tiek nodrošinātas šīs bērnudārza vietas visiem ar vienādiem nosacījumiem.

 

„Mūsu priekšlikums Labklājības ministrijai: strādājot pie ģimenes valsts pabalsta reformas, būtu tomēr jāņem vērā šo faktoru un šo pabalstu pirmskolas vecuma bērniem mērķtiecīgāk virzīt tieši uz šo līdzmaksājumu vai pat to palielināt tajā mirklī, lai šos maksājumus segtu. Tam būtu jādarbojas tā kompleksi,” uzskata Salaka.

 

TVNET/LNT ziņas

Foto: LETA