Katram mākonim IR zelta maliņa!

Katram mākonim IR zelta maliņa!

02. Aug 2012, 14:51 princesemince princesemince

Vakar 12.oktobrī, man bija LIELA DIENA, jo notika tiesas sēde, kurā es nepiekritu Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras (turpmāk – VSAA) aprēķinātajam bezdarbnieka pabalstam pēc bērna kopšanas atvaļinājuma. Šī gada sākumā jau rakstīju par šo, meklējot māmiņas, kam situācija līdzīga!

 

Pēc šī raksta tiešām atsaucās dažas māmiņas, kurām jau bija iestājusies šāda situācija, vai arī bija gaidāma, dažas bija apņēmušās cīnīties, dažas atstāt visu, kā tas ir. Bet varbūt kādai tas palīdzēja izvairīties no nelabvēlīgām sekām, lieka stresa un paspēt visu sakārtot tā, lai viss būtu, kā māmiņai vēlams. Bet ne par to būs stāsts! Stāsts ir par to, kā ir gājis man.

 

Pieteikumu tiesai iesniedzu šā gada 26.janvārī, tad nu līdz šim dzīvoju ar cerību, ka izdosies, bet ne ticību, ka izdosies. Tā tas bija līdz pat šīs nedēļas pirmdienai, kad saņēmu zvanu no savas VSAA reģionālās nodaļas, kur mani uzaicināja iegriezties, lai saņemtu lēmumu par bezdarbnieka pabalstu pārrēķinu! Neliegšos, šoks bija liels, ņemot vērā, ka tiesas sēde paredzēta vien pēc 2 dienām!!! Protams, devos pēc lēmuma un neticīgi pētīju tajā sadrukātos burtus un ciparus, bet… mana taisnība bija uzvarējusi!

 

Parunājos vēl ar VSAA inspektori, jautājot, kādēļ šāds lēmums un kādēļ tikai tagad. Turpmākajā varētu būt kāda kļūda, jo pati neizsekoju līdzi pa datumiem un reāliem faktiem, kā šis viss attīstījies, bet lieta tāda, ka kāda māmiņa cīnās jau ļoti ilgstoši (no 2007.gada sākuma) par savu pabalstu, nonākot pat līdz Augstākās tiesas Senātam, kur beidzot 2010.gada nogalē pieņemts viņai labvēlīgs lēmums. Līdz ar to no šī gada vasaras vidus visās lietās tiesā, kas saistītas ar bezdarbnieka pabalstu sievietei pēc bērna kopšanas atvaļinājuma, tiek pieņemti daudz labvēlīgāki lēmumi nekā tas bijis līdz tam. Liels paldies šai māmiņai par viņas nepagurstošo pacietību, jo pateicoties viņai ieguvu arī es.

 

Papildus vēlos pastāstīt, ka sarunā ar VSAA inspektori uzzināju, ka tikai neatlaidība un cīņas spars palīdzēs māmiņām arī turpmāk nonākt pie savas taisnības, jo, tā kā LR normatīvos grozījumu vēl nav (Labklājības ministrija gan tos plānojot), VSAA inspektoram nav tiesības rīkoties atšķirīgi, kā noteikts attiecīgajos normatīvajos tiesību aktos. Māmiņai, ja tā zina savas tiesības un izprot, vai tiešām viņai pienākas kaut kas vairāk, ir jācīnās, vispirms apstrīdot pirmo lēmumu VSAA direktoram, ja nu šeit nepaveicas, tad tālāk jau tiesā. Jā, tas ir pietiekami ilgs laiks un nepārtraukts stresiņš, bet varu teikt vienu – visticamāk, ka tas attaisnosies.

Lai mums veicas arī turpmāk!

princesemince princesemince 14. Oct 2011, 08:49

ja ir vajadzīga neliela palīdzēšana paskaidrošanā, kāpēc nav tā, bet ir šitā, tad visticamāk varētu palīdzēt 😀

14. Oct 2011, 00:01

Super, atceros, ka gada sākumā ar lielu interesei lasīju tavus rakstus un sekoju tam visam līdzi! Liels prieks, ka notiek arī labas lietas ar pozitīviem iznākumiem 😀 Ari man priekšā stāv laiks, kad pēc bērna kopšanas atvaļinājuma būs jāiet uz bezdarbniekiem, jo zinu, ka mani un darba devēja ceļi šķirsies. Tad nu arī man tagad jāsāk pētīt, kas un kā pareizi jānoformē un kurā brīdī, lai nesanāk zaudēt to, kas pienāks 😀 Paldies par iedvesmu 😀

princesemince princesemince 13. Oct 2011, 15:08

vislabāk šo konsultāciju varēs sniegt VSAA nodaļā, jo atšķirīgās situācijās ir atšķirīgas formulas, pēc kā rēķina 😀
katrā ziņā Labklājības ministrijas mājas lapā ir plaša informācija, plaša informācija ir arī likumā "Par apdrošināšanu bezdarba gadījumam".