Kā veicināt bērna adaptāciju bērnudārzā?

Kā veicināt bērna adaptāciju bērnudārzā?

13. Jul 2011, 10:10 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Pirmās dienas bērnudārzā jau pagājušas. Kā Tavs mazais tajā ir adaptējies? Vai joprojām no rītiem ir kreņķi un raudāšana? Māmiņu klubs kopā ar psiholoģi Diānu Zandi sagatavojis ieteikumus, kā radīt bērnā drošības sajūtu un palīdzēt vieglāk adaptēties dārziņā.

 

  • Sākumā ir svarīgi, lai bērnudārzā nebūtu jāpaliek visu dienu, bet uz pāris stundām. Bet to jau droši vien dārziņā jūs jau darījāt :)
  • Bērnam ir svarīga drošības sajūta, dodoties uz bērnudārzu, tāpēc labi būtu, ja mamma dotos uz turieni.
  • Netaisi garas atvadas. Problēma ir tā, ja uztaisām garās atvadas, tad raudāšana „ievelkas” un nekas nemainās. Pareizāk būtu samīļot un teikt: „Es būšu Tev pakaļ pēc tik un tik stundām.” Raudāšana pirmajos mēnešos šķiršanās mirklī vai satikšanās brīdī ir norma.
  • Došanās uz bērnudārzu nav īstais brīdis, kad atradināt no māneklīša. Šobrīd, ja mazais lieto māneklīti, ir svarīgi, lai tas būtu līdzi. Ja māneklītis nav līdzi uz bērnudārzu, tad var būt tā, ka mājās bērns vairāk gan māneklīti un gan pudeli.
  • Neaizmirsti arī pati justies mierīga. Ja Tu esi stresā, arī bērns tāds būs. Jo vieglāku sirdi palaidīsi bērnu dārziņā, jo vieglāk bērnam būs iejusties.
  • Tā kā došanās uz bērnudārzu bērnā rada stresu, tā izpausmes var būt dažādas- biežāka slimošana (iesakāma bērna rūdīšana) vai pat regress. Bērns var atgriezties atpakaļ attīstībā- var sākt šļupstēt, „kļūt mazāks”nekā ir (savā uzvedībā), sākt sūkāt īkšķi, čurāt biksēs... Patiesībā arī pieaugušie mēdz regresēt un kļūt nevarīgāki, kad mums ir grūti, tāpēc pieej šim jautājumam ar izpratni un iejūtību!
  • Stāsti, ka katram ir savs darbiņš- mamma un tētis strādā darbiņā, mazais iet bērnudārzā un tas ir viņa darbiņš.
  • Nesoli, ka tad, kad bērns slikti uzvedīsies, bērns tiks vests uz bērnudārzu! Tas bērnā radīs nepatiku pret dārziņu, kur viņam jāpavada laiks līdz pat skolai.
  • NEKAD nesoli, ka atdosi bērnu svešai tantei vai audzinātājai! Bērnā „saslēdzas” impulsi pavisam citādi. Bērns taču nezina, ka Tu nedomā viņu atdot un tikai jokojies! Šādā situācijā var aktualizēties arī bailes, ka neatnāksi bērnam pakaļ un aizmirsīsi viņu bērnudārzā. Katru rītu pirms šķiršanās pasaki, cikos būsi pakaļ un ka ilgosies pēc viņa!

Kā jums sokas bērnudārzā adaptācijā :)?

 

Kristīne, portāla redaktore

taschinka taschinka 11. Sep 2010, 10:06

Man dels ir pec uzvedibas mierigs,bet tikai negrib neko est.laikam tas satraukums vinam ir paslepies ieksa un izrada to neko needot.Gulet iet labi,bez problemam.Atvadities vel nav sanacis,tas bus tarki.Vieglak ir nemanot aiziet,ta dels ir mierigaks,neka tad,kad redzes,ka eju prom.

10. Sep 2010, 15:44

Jā, kad biju uz Diānas Zandes lekciju par šo visu stāstīja...mums tagad tieši tas viss piepildās, sākot ar čurāšanu biksēs un gultiņā....:"(