Kā top Māmiņu kluba radio raidījums

Kā top Māmiņu kluba radio raidījums

19. Jul 2010, 10:04 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Radio raidījuma vadītāja Diāna Zande šoreiz savā blogā stāsta par to, kā top raidījums, kā Diāna jūtas tagad, kad radio var arī skatīties un citiem interesantā darba aspektiem.

Nu jau  pusgadu Māmiņu Kluba radioraidījums katru nedēļu no pirmdienas līdz ceturtdienai skan jūsu mājās. Tā ir tikai stunda dienā klausītāju dzīvē, bet daudz vairāk stundu raidījums ieņem laiku tā veidotāju, arī manā, raidījuma vadītājas dzīvē. 

 

Kā top raidījums? Pirmkārt, ar ideju par tematu, nedēļas plāniem, tad ar domām par viesiem, kurus aicināt uz radio. Māmiņu Kluba meitenes sazvana viesus, veido sižetus, dienas padomu, Māmiņu Kluba jaunumus. Un tas ir pamatīgs darbs!!!!  Es veidoju raidījuma scenārijus raidījumiem, kurus vadu es , kā arī gatavoju jautājumus speciālistiem, apkopoju jautājumus, kurus jūs uzdodat internetā. Vārdu sakot, gatavoju to raidījuma daļu , kurā noris saruna ar viesiem un zvanītājiem, cik jau nu iespējams sagatavoties neparedzamajam... šis darbiņš dažreiz veicas samērā veikli, bet citreiz ir bezgala grūti  un paiet vairākas stundas, līdz rodas sajūta, ka raidījumam esmu gatava. Radio mājā ierodos jau gandrīz stundu pirms raidījuma, kur pārrunājam jaunāko informāciju, „saliekam visu pa plauktiņiem”, cik nu tas iespējams pirms raidījuma, kas skan „dzīvajā ēterā” un ir tikpat neparedzams kā dzīve. Pirms katra raidījuma viesiem izstāstu, kas un kā notiks (lai viesiem vieglāk iejusties), pārbaudu, vai austiņās gana labi dzirdu, pēdējo reizi „iemetu acis” scenārijā un tad jau atskan raidījuma sākuma signāls un es saku – esiet sveicināti Māmiņu Klubā!

 

Tālāko jūs dzirdat un nu jau arī, varat redzēt. Droši vien šķiet vienkārši, bet pirmajos mēnešos gandrīz pēc katra raidījuma jutu kolosālu spēku izsīkumu. Esmu pieradusi būt publikas priekšā – jau astoņus gadus vadu lekcijas, jau gandrīz divdesmit gadus vadu dažādus pasākumus, bet radio ir kāda īpatnība – klausītājs nav redzams un viss, ko runāju, paliek bez tūlītējas atbildes, bez atgriezeniskās saites, bez cilvēku acīm, kurās redzama atbilde. Šobrīd, kopš raidījuma varat vērot arī internetā, savā ziņā, parādījušās arī acis – ieskatoties kameras objektīvā, man ir sajūta, ka jūs redzu un ir patīkama apziņa, ka klausītāji var kļūt arī par skatītājiem.

 

 

Man, tāpat kā jums katrai un katram, bez radio rit sava dzīve, kurā saslimst bērns (un, kamēr es vadu raidījumu, guļ mājās viens ar temperatūru), kurā pēc raidījuma jāvada grupa (esmu psiholoģe un vadu grupas, strādāju ar klientiem), jādomā par to, kā paspēt sagatavot ēdamo rītdienai, par to, kā paspēt, izdarīt....  ir grūtās un ļoti smagās dienas, bet – šis smagums nedrīkst nonākt pie jums.

 

 

Raidījuma temats parasti ietver vēl daudz dažādu „apakštematu” – tas ir kā koks, kuram ir saknes, stumbrs, zari, lapotne, ziedi, pumpuri, sēklas.... un tāpat ir ar mūsu sarunu studijā – runājot, piemēram, par attīstības krīzēm, varam runāt tikai par divgadnieku vecumposma grūtībām, bet varam raudzīties plašāk – uz attīstību kopumā, vai, piemēram, par to, kas notiek ar bērnu, kas piedzīvo attīstības krīzi, vai – kas notiek ar vecākiem un kā viņiem tikt galā ar jauno situāciju. Un katrs no šiem apakštematiem var būt par pamatu diskusijai. Tādēļ tik svarīgi saņemt jūsu jautājumus, lai sniegtu jums visvairāk nepieciešamo informāciju.

 

Pēc katra raidījuma sev jautāju – ko klausītāji ieguva, cik vērtīga bija saruna? Cik Tev, man nepazīstamā Māmiņ, Tev, man svešais Tēti, svarīgi klausīties šo raidījumu? Dažreiz atbilde nemaz nav skaidra un tad krietni ilgi jādomā par to, ko darīt, lai mana darba daļa kļūtu veiksmīgāka. Protams, ka raidlaiks ir īss un gadās, ka paspējam tikai nelielu daļu no ieplānotā, bet – „Rīga nekad nav gatava”, tāpat – raidījums ir nemitīgā attīstībā un jūs esat daļa no šīs attīstības.

 

 

Ko es visvairāk gaidu no jums, klausītāji? Noteikti, zvanus raidījuma laikā studijā un jautājumus internetā – lai ar viesiem pārrunātu tieši jums būtiskos temata aspektus. Rakstiet, dalieties savās pārdomās, jo – raidījumu veido jūsu iesaistīšanās katru  dienu, rakstot un  zvanot!  Vēl es lūdzu jūsu sapratni - uz visiem jautājumiem atbildes nespēj  sniegt eksperti studijā, jo raidījumā nevaram izanalizēt individuālas situācijas un konsultēt katru gadījumu.  Un vēl – es sūtu jums – visi Māmiņu Kluba radio raidījuma klausītāji  - siltus sveicienus un paldies par atbalstu un atsaucību! Uz tikšanos Māmiņu Kluba radio!

 

Noskaties Māmiņu Kluba radio raidījumus šeit!

Kas Tev ir jādara?

Ieej mājas lapā http://lr1.latvijasradio.lv/ un spied uz pogas "Skatīties tiešraidi".

10. Nov 2009, 21:08

...paldies....

10. Nov 2009, 21:08

Palkdies Diānai par atbildi uz mūsu interesejohso jautājumu.....😀😀😀