Kā mazulim iemācīt rakstīt?

Kā mazulim iemācīt rakstīt?

27. Apr 2013, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Bērna pirmie mēģinājumi uzrakstīt pirmos burtiņus parasti izskatās neveikli, un atgādina tikai svītrojumus un ķeburus. Taču tie arī norāda uz bērna gatavību jaunam pavērsienam savā dzīvē - rakstīt un lasīt mākai!

Kādā vecumā?

Jau 12 - 13 mēnešu vecumā bērns spēj satvert zīmuli un novilkt pirmās līnijas uz lapas. Vecumā no 2 - 5 gadiņiem bērns pakāpeniski, aizvien labāk un labāk, iemācās vilkt līnijas un attēlot dažādus objektus. Šajā vecumā bērns jau patstāvīgi spēs uzrakstīt savus pirmos burtiņus, vai pat savu vārdu!

Kā attīstās rakstīt māka?

Parasti pirmā dzīves gada beigās bērns spēj rociņās noturēt zīmuli. Pirmās līnijas viņš zīmēs ap 12-13 mēnešu vecuma, tomēr jāatceras, ka katram bērnam šī attīstība notiek individuāli.

Lielākā daļa pusotrgadnieku labprāt zīmē un ķēpājas ar krāsām uz papīra. Tie ir viņu pirmie mākslas darbi! Pakāpeniski bērns sāks zīmēt aizvien lielākus objektus, arvien skaidrāk apjaušot attēlojamā objekta līnijas un apveidus. Šajā laikā bērnam ļoti patiks krāsas! Līdz ar trešo dzīves gadu bērns spēs uzzīmēt taisnas līnijas, un, kas pats galvenais, spēs paņemt zīmuli vai pildspalvu rakstīšanai paredzētā pozīcijā!

Pirmsskolas vecuma bērni (līdz 4-5 gadu vecumam) jau mācēs uzrakstīt dažus burtus, vai pat savu vārdiņu! Alfabētu bērnam var sākt mācīt jau no 2 gadu vecuma. Ja mācības notiek rotaļu veidā, ļoti pakāpeniski, bērni alfabētu apgūst viegli un bez pūlēm. Vecākiem nevajadzētu burtiņu rotaļas bērnam uzspiest, bet nogaidīt, līdz bērns pats izrādīs interesi par tām. Uzspiešana radīs tikai nepatiku, kas vēlāk var atstāt negatīvu iespaidu uz bērna lasītprasmi

Kas tālāk?

No 2 līdz 5 gadu vecumam bērns sāks zīmēt ģeometriskas figūras - ar krītiņu vai zīmuli spēs novilkt apli, horizontālas līnijas un attēlos cilvēku aprises. Uzsākot skolas gaitas, bērns apgūs rakstītprasmi, taču svarīgi apzināties, ka bērnam, lai iemācītos rakstīt, ir jāiziet visi iepriekšējie posmi un jāspēj pēc iespējas precīzi uzzīmēt lielākus priekšmetus un to apveidus.

Vecāku uzdevums

Jau no bērna pirmā dzīves gada vecākiem viņa pūles un centieni zīmēt, turēt rokās krītiņus un darboties ar tiem, ir jāatbalsta un jāiedrošina! Zīmēšana veicinās bērna spējas, un tas notiek pat tad, ja bērns it kā tikai ķēpājas.

Pirmie darba rīki ir vaska krītiņi. Tie nav tik asi, kā zīmuļi, un nesavainos bērnu.

Sākotnēji bērns nezīmēs tikai uz papīra lapas sev priekšā. Viņam interesantas šķitīs arī sienas un grīda. Tāpēc noderīgi būs krītiņi, kurus viegli nomazgāt un lielas papīra lapas. Nevajadzētu bērnu iegrožot viņa pirmajos zīmēšanas mēģinājumos, tāpēc jārada maksimāli ērta vide brīvām bērna radošām izpausmēm.

Pirmo burtiņu mācīšanas iniciatīvai būtu jānāk no paša bērna. Vecāki var ieinteresēt bērnu par viņa paša vārdu - ar kādu burtu sākas bērna vārds? Kāds burts ir pirmais mammītes vai tēta vārdā? Palēnām bērnam radīsies liela interese atpazīt savu burtiņu apkārtējā vidē. Tam noderēs gan krāsaini bilžu alfabēta klucīši, gan vienkāršas, ikdienišķas lietas.

Pats galvenais priekšnoteikums veiksmīgai burtu mācīšanai, ir vecāku neuzspiedošā attieksme. Pētījumi rāda, ka pirmsskolas vecuma bērnam itin viegli iemācīt alfabētu, taču svarīgi, kā tas ticis darīts! Ja bērns ir piespiests mācīties, viņš alfabētu apgūs, tomēr vēlāk, skolā, negatīvā pieredze un iekšējā pretestība radīs traucējumus bērna atmiņā un spējā uztvert mācību vielu. Tāpēc- burtu rotaļas lai notiek tikai ar prieku!

Vēl viens svarīgs priekšnoteikums ir vecāku runāšana ar bērnu. Ik vakara pasaciņas lasīšana, kopīga grāmatiņu skatīšanās, sarunāšanās pilnos teikumos un pareizi izrunājot vārdus tikai veicinās bērna attīstību. Valodas prasmi bērns sākotnēji apgūst tieši no vecākiem, tāpēc būtiski, cik literāri pareizā un bagātā valodā ikdienā sarunājamies ar saviem ģimenes locekļiem

Kad kļūt uzmanīgiem?

Lai gan katrs bērns attīstās individuāli, un arī zīmēšana un rakstīšana katram var kļūt aktuāla savā vecumā, tomēr vecākiem jābūt uzmanīgiem gadījumā, ja bērns 15 - 16 mēnešu vecumā vēl netur krītiņu un nemaz necenšas neko uzzīmēt. Par to būtu jāziņo pediatram. Parasti priekšlaikus dzimušie bērni zīmēt uzsāk nedaudz vēlāk, nekā citi bērni.

taschinka taschinka 07. Feb 2011, 17:22

Tas otrs it nemaz negrib zināt ka tā lieta darās 😃

07. Feb 2011, 14:29

Bilde, kas liek pasmaidīt 😉

16. Oct 2010, 11:47

mums tagad 4,5 gadi un meitai paradijusies velme macities raxtit burtus. pirmie sanaca tadi ka keburi, bet nu jau citi loti labi un smuki...gan jau driz gribes sakt macities lasit