Ginekologs: ar sāpēm vēderā būtu jāgriežas pie ginekologa!

Ginekologs: ar sāpēm vēderā būtu jāgriežas pie ginekologa!

15. Aug 2012, 12:09 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Māmiņu Klubs atkal ir apkopojis iesūtītos sieviešu un māmiņu jautājumus!Atbildes sagatavoja medicīnas sabiedrības „ARS” ginekoloģe Larisa Antonova.

 

Jautājums:

 Man ir tāda problēma - es jau pusgadu lietoju kontracepcijas tabletes „Artezia”, pēc 6. mēneša 7dienu pārtraukuma aizmirsu atkārtoti nopirkt zāles un nesāku tās laicīgi dzert, šobrīd arī nav naudas lai nopirktu viņas. Nu jau tās būs 6 dienas, kad neesmu tās dzērusi. Rīt šīs tabletes varētu nopirkt, taču nezinu kā man viņas tagad vajadzētu lietot vai sākt no jauna, neatkarīgi no tā kā lietoju līdz šim? Vai arī izlaist tās nedzertās tabletes un turpināt ciklu? Nesaprotu. Un, vai ja šajās dienas ir bijis sekss un ja ir nobeigts manī vai tas ir 100% ka būšu stāvoklī?

 

Atbildi sagatavoja medicīnas sabiedrības „ARS” ginekoloģe Larisa Antonova:

 Vienīgais kontracepcijas tablešu efektivitātes nosacījums ir to regulāra lietošana. Jūsu gadījumā tabletes vajadzētu sākt lietot pirmajā menstruālā cikla dienā.

 

***

Jautājums: Es esmu stāvokli jau 26. nedēļu, bet man ir problēma ar sāpēm. Nu jau otro diennakti sāp lejas daļā un velk. Sajūtas ir kā pirms mēnešreizēm tikai šīs sāpes iesākas spēcīgi un tad atlaižas. Man vēders slikti stiepjas, ir jau strijas. Vai tas ir normāli un kādas zāles pret sāpēm lietot?

 

Atbildes sagatavoja medicīnas sabiedrības „ARS” ginekoloģe Larisa Antonova:

 Jūsu situācijā nekavējoties būtu jāgriežas pie ārsta, kurš veiks ultrasonogrāfiju un novērtēs Jūsu veselības stāvokli.                 

 

***

Jautājums:  Gribētu uzzināt, kā dakteri skaita dekrētā došanās laiku. Man pēdējās mēnešreizes bija 30.martā, paredzamais dzemdību datums ir 2012.gada 7.janvāris. Pajautājot savam ginekologam par dekrēta laiku, paziņoja, ka man tas sāksies 7.novembrī.

 

Bet es esmu stājusies grūtniecības uzskaitē līdz 12.nedēļai un biju skaitījusi 70 dienas no paredzamā dzemdību datuma un man sanāk nedēļu agrāk doties dekrētā. Bet dakteris mani sūta no 32.nedēļas. Vai tomēr es drīkstu iet un prasīt, lai raksta no 30.grūtniecības nedēļas?

 

 

Atbildes sagatavoja medicīnas sabiedrības „ARS” ginekoloģe Larisa Antonova:

 Ja esat stājusies grūtniecības novērošanā līdz 12.grūtniecības nedēļai un pildījusi ārsta norādījumus, pirmsdzemdību atvaļinājumu izraksta no 30.grūtniecības nedēļas.

 

***

Jautājums:  Biju pie ginekologa ar sūdzībām, ka neregulārs cikls. Nodevu asins analīzes. Man pateica, ka ir paaugstināts progesterona līmenis un izrakstīja kontraceptīvās tabletes "Yarina" 3 mēnešiem. Vai tas ir slikti ja progesterona līmenis ir par augstu? Un no kā tas var būt paaugstināts? Neesmu stāvoklī. Vai nav kāds cits veids kā normalizēt tā līmeni? Ļoti negribu dzert kontracepcijas tabletes. Jau iepriekš paldies!

 

Atbildes sagatavoja medicīnas sabiedrības „ARS” ginekoloģe Larisa Antonova:

 Kontracepcijas tabletes ir efektīva ārstēšanas metode menstruālā cikla regulācijai. Es ieteiktu Jums atkārtoti saņemt ginekologa konsultāciju, jo no rakstītās informācijas nav iespējams saprast hormonālā līmeņa ainu kopumā.     

 

***

Jautājums: Ir jautājums par to, ka ir ievērojami aizkavējušās mēnešreizes - nu jau 2 nedēļas, bet pie sava ārsta tikšu tikai pēc pusotras nedēļas.

Situācija- man ir 23 gadi, parasti cikls vairāk vai mazāk regulārs - mēdza kavēties par 2-3 dienām, varbūt kādreiz nedēļu, bet īpašu problēmu nekad nav bijis, izņemot to, ka atklāja pavisam mazu čūlu, un kādu laiku atpakaļ ārstēju piena sēnīti. 3 gadus pastāvīgs partneris, izmantojam prezervatīvu, vispār esam ļoti uzmanīgi, bet, protams, nekad neko nevar zināt, uztaisīju 2 grūtniecībus testus, nedēļu atpakaļ un divas dienas atpakaļ- negatīvs.

Šobrīd nezinu ko iesākt līdz ārsta apmeklējumam, jo sākas stress, kas ir ne mazāk kaitīgs, varbūt Jums ir kādi ieteikumi?

 

Atbildes sagatavoja medicīnas sabiedrības „ARS” ginekoloģe Larisa Antonova:

Menstruāciju aizkavēšanās gadījumā jāgriežas pie ginekologa, lai savlaicīgi veiktu izmeklēšanu un uzsāktu terapiju.

 

***

Jautājums: Man ir šāds jautājums - mēnešreizes kavējas jau nedēļu, grūtniecības tests ir pozitīvs, taču ir sāpes un durstošas sajūtas vēdera lejasdaļā kā pirms mēnešreizēm. Vai tā ir normāla parādība pirmajās grūtniecības nedēļās?

 

Atbildes sagatavoja medicīnas sabiedrības „ARS” ginekoloģe Larisa Antonova:

 Grūtniecības laikā ar sāpēm vēderā būtu jāgriežas pie ginekologa, kurš Jūs izmeklēs, veiks ultrasonogrāfiju un noteiks sāpju iemeslu. 

 

Vizīti pie dr. Larisas Antonovas varat pieteikt pa tālruni   67201007      

 

Uzdod sev interesējošos jautājumus, rakstot uz kristine@maminuklubs.lv!