Finansiālais atbalsts, ko Lielbritānijas valdība sniedz jaunajām māmiņām

Finansiālais atbalsts, ko Lielbritānijas valdība sniedz jaunajām māmiņām

25. Jul 2010, 20:10 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Kādu atbalstu sniedz Lielbritānijas valdība jaunajām māmiņām? Lasi un uzzini dvīņu māmiņas Kristas blogā!

 

Pēdējā laikā pie mums nemitīgi līst. Mazajiem tik ļoti iecienītās pastaigas nākas atlikt un atlikt cerībā, ka saulīte ilgi aiz mākoņiem neslēpsies. Man šķiet, mazie drīz pārstās man ticēt un domās, ka mamma melo – solu abiem, ka rīt noteikti iziesim pastaigā, bet pienāk nākošā diena un atkal nekā, lietus dēļ jāpaliek mājās.

 

Katra diena mums sākas ar savu rituālu. Ir noteikts laiks, kad atvērt aizkarus, lai mazie nejustos traucēti, cik ilgi ļaut mazajiem spēlēties un kurā brīdī likt gultiņā zem segām, lai mazie paši varētu iemigt. Tāpat teju vai vienā un tajā pašā laikā katru rītu pie mūsu durvīm klauvē pastnieks. Šodien jau bija otrā reize, kad vēstules pienāca abiem puikām. Ir tik jocīgi saņemt vēstuli, kur tavu mazo zīdaini kāds uzrunā „Dear Mr Mark Anderson” vai „Dear Mr Oscar Anderson”. Šoreiz abi maziņie tika lūgti noteiktā datumā ierasties uz astoņu nedēļu vecuma veselības pārbaudi.

 

Bez abām vēstulēm mazajiem pienāca vēstule arī mums, viņu vecākiem. Tā informēja, kādiem pabalstiem esam klasificējušies un ar kādu bērnu naudu un cita veida benefits turpmāk varam rēķināties. Tā kā pieņemu, ka neesmu vienīgā jaunā māmiņa no Latvijas, kas šobrīd dzīvo Lielbritānijā, tad varu padalīties ar to informāciju par bērnu naudiņām, kāda man ir pieejama.

 

Pats pirmais pabalsts, kuru var saņemt Lielbritānijā dzīvojošās topošās mammas, ir „health in pregnancy grant”. Tas ir vienreizējs maksājums 190 mārciņu apmērā, kas pienākas grūtniecei pēc 25. grūtniecības nedēļas un paredzēts kā atbalsts topošajām māmiņām veiksmīgai grūtniecības norisei.

 

Tā kā es iepriekš paralēli studijām arī strādāju, tad šobrīd saņemu tā saucamo māmiņalgu jeb, kā šeit to sauc, statutory maternity pay. Tiesa, ir dažādi priekšnoteikumi, lai tai kvalificētos. Ja reiz jaunā mamma ir kvalificējusies šim pabalstam, tad pirmās sešas nedēļas viņa saņems 90% no savas darba algas, bet pārējās 33 nedēļas tā pārsvarā ir standarta likme, kas šobrīd ir 123,06 mārciņas. Ja darba līgumā ir atrunāts, tad iespējams saņemt dažādas piemaksas arī no darba devēja.

 

Ne visas jaunās mammas kvalificējas iepriekš minētajai māmiņalgai. Ja neizdodas saņemt „statutory maternity pay”, tad ir vērts painteresēties par „maternity allowance”. Abus iepriekš minētos pabalstus ir iespējams sākt saņemt (jeb „iet dekrētā”) 11 nedēļas pirms ārsta noteiktā gaidāmā mazuļa dzimšanas datuma.

 

Arī tētim, ja viņš iepriekš ir strādājis un pelnījis vismaz 90 mārciņas nedēļā pirms nodokļu nomaksas, pienākas divu nedēļu apmaksāts atvaļinājums jeb „statutory paternity pay”.

 

Ja ģimenē uz vienu cilvēku ir zemi ienākumi, tad iespējams kvalificēties vienreizējam pabalstam 500 mārciņu apmērā par katru mazuli jeb „sure start maternity grant”, ko Lielbritānijas valdība paredzējusi mazulim nepieciešamo lietu iegādei.

 

„Child benefit” ir bērnu nauda – 20 mārciņas nedēļā par vecāko bērnu un 13,20 mārciņas nedēļā par katru nākamo bērnu. Jāteic, lai saņemtu šo pabalstu, jaunā māmiņa nedrīkst saņemt bērnu naudu no Latvijas, pretējā gadījumā tā būs jāatmaksā atpakaļ.

 

„Tax credit” un „Working tax credit” arī ir paredzēti ģimenēm ar bērniem un pabalsta lielums tiek rēķināts katrai ģimenei atsevišķi atkarībā no ienākumiem uz vienu ģimenes locekli.

 

Ģimenēs ar kritiski zemiem ienākumiem valdība palīdz ar bezmaksas pienu, bezmaksas mazuļiem paredzētās pārtiku, vitamīniem, augļiem un dārzeņiem.

 

Vienvārdsakot – jaunajām mammām un mazuļiem badā nomirt šeit neļaus. Tomēr jāpiebilst, ka pabalsti netiek dāsni dalīti pa labi un pa kreisi – it sevišķi iebraucējiem ir ļoti stingri kritēriji, lai tiem kvalificētos. Lielbritānijas valdība atzīst, ka, diemžēl, valstī ir diezgan daudz „liekēžu”, kas Lielbritānijā ieradušies nevis ar nolūku strādāt, bet gan dzīvot uz pabalstiem.

 

Lai neradītu iespaidu, ka šī valsts ir zelta bedre, kur ar šādām naudām var dzīvot zaļi, jāatgādina, ka gan īres maksa, gan nodoklis par dzīvojamo platību un komunālie maksājumi Lielbritānijā ir krietni dārgāki kā Latvijā.

 

No mūsu pašu pieredzes – nezinu, kā ir :dvīņu māmiņām Latvijā, bet šeit reti kuru pabalstu ietekmē fakts, ka piedzimuši divi mazuļi reizē. Šī situācija tiek vērtēta gluži kā jebkura cita, kad ģimenē ir divi dažāda vecuma bērni.

14. Nov 2009, 12:50

Nu redz-Latvijā gan ļautu māmiņām ar mazuļiem nomirt badā.☹ Man žēl,ka tā jāsaka par savu valsti☹