Bērnudārzos  neatbilsoša produktu glabāšana un gatavošana izraisa salmenolozi

Bērnudārzos neatbilsoša produktu glabāšana un gatavošana izraisa salmenolozi

04. Aug 2011, 09:46 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Jūrmalas pilsētas pirmsskolas izglītības iestādē "Saulīte" ar salmonelozi saslimuši ap 20 bērni un pavāre, un Latvijas Infektoloģijas centra (LIC) Infekcijas slimību profilakses un pretepidēmijas pasākumu nodaļas vadītāja Anita Brila norāda, ka infekcijas izplatības iemesls ir tas, ka virtuvē netiek nošķirta jēlas un gatavas produkcijas plūsma.


Brila skaidro, ka sākumā bija konstatēta tikai dažu bērnu saslimšana, taču daudzi bērni joprojām izdalot salmonellas.

 

Viņa arī skaidro, ka joprojām daudzās vietās šādi slimības uzliesmojumi notiek, jo virtuves darbinieki nenovērtē to, cik svarīgi izmantot atsevišķu inventāru, apstrādājot jēlus un gatavus produktus.

 

Nedrīkst, piemēram, ar vienu mikseri kult olas olu kultenim un pēc tam putot biezpienu. Ja arī mikseris tiek mazgāts, nav garantijas, ka salmonella nevarētu iekļūt no olām biezpienā, skaidro Brila.

 

Viņa uzsver, ka jēlai un gatavai produkcijai jātiek uzglabātai arī atsevišķos ledusskapjos.

Kā ziņots, divos Jūrmalas bērnudārzos septembra sākumā bērni saslimuši ar salmonelozi.

 

Salmoneloze ir infekcijas slimība, kas skar zarnu traktu. Salmonelozes simptomi ir slikta dūša, vemšana, krampji, caureja, drudzis, galvassāpes. Ja slimība noris smagā formā, kā arī ja saslimušais ir mazs bērns, liels šķidruma zudums var izraisīt smagu organisma atūdeņošanos. Salmonelozes simptomi parādās 6-72 stundas pēc inficēšanās.

 

Salmonelozi izraisa baktēriju grupa - salmonellas, ar kurām cilvēks inficējas, lietojot uzturā nepietiekami termiski apstrādātus dzīvnieku valsts produktus - gaļu, olas, pienu un piena produktus, zivis, garneles u.c. - vai arī ēdienu, kas pagatavots no šiem termiski neapstrādātajiem produktiem.

 

Ilze Mežniece 
LETA
Foto: Uldis Briedis, Dienas mediji