Bērns atsakās gulēt bērnudārzā pusdienlaiku. Vai drīkst?

Bērns atsakās gulēt bērnudārzā pusdienlaiku. Vai drīkst?

19. Aug 2012, 13:47 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Vai piecgadīgs bērns dārziņā drīkst negulēt diendusu? Ar tādu jautājumu pie portāla TVNET vērsās kāds lasītājs, kura piecgadīgā meitiņa nevēlas bērnudārzā iemigt. TVNET uzrunāto speciālistu viedokļi par pusdienlaika gulēšanu dalās. Miega laboratorijas vadītājs uzskata, ka 5-6 gadus vecs bērns var negulēt diendusu, bet biedrības "Vecāki par izglītību" vadītāja gulēšanu bērnudārzā vērtē kā pozitīvu un nepieciešamu prasību.

 

Miega laboratorijas vadītājs, dakteris Juris Svaža sarunā ar portālu TVNET skaidroja, ka diendusa bērniem dārziņos noteikti vajadzīga līdz 5-6 gadu vecumam.

 

Pēc viņa skaidrotā, vajadzība pēc miega maziem bērniem ir fizioloģiska norma. Miegā bērni ne tikai atpūšas, bet arī atjaunojas un aug.
Miegs ir vajadzīgs normālai vielmaiņai un attīstībai. Taču pēc 5, 6 gadu vecuma diendusa vairs nav obligāta.

 

Šādā vecumā jau būtu jāskatās individuāli pēc katra bērna vajadzībām.Dakteris uzskata, ka šāda vecuma bērniem nevajadzētu bērnudārzos spiest gulēt pusdienlaiku.

 

Protams, ja vairums bērnu grupiņā guļ, bet daži vēlas palikt nomodā, audzinātājām jādomā, kur un kā šos bērnus nodarbināt, lai viņi netraucētu pārējiem. "Tas vairāk ir organizatorisks jautājums."

 

Speciālists akcentēja, ka 5-6 līdz 12 gadus veciem bērniem bieži vairs nav vēlēšanās gulēt diendusu un tas ir normāli.

 

Mazam jāguļ, lielam - nē

 

Pieaugot cilvēka vecumam, parasti samazinās viņa vajadzība pēc pusdienlaika. Piemēram zīdainītis sākumā guļ teju 20 stundas, bet vecam cilvēkam pietiek ar dažām stundām miega.

 

Ārsts uzskata, ka vairumam pieaugušo nevajadzētu gulēt diendusu. Īpaši no pusdienlaika gulēšanas būtu jāizvairās tiem, kuriem ir problēmas ar nakts miegu.

 

Savukārt biedrības "Vecāki par izglītību" valdes locekle Silvija Titova TVNET bērnu gulēšanu bērnudārzos vērtēja kā visnotaļ pozitīvu un nepieciešamu prasību.

 

Bērniem ir jāizguļas, lai varētu produktīvi darboties tālāk. Gulēšana vajadzīga, jo miega laikā bērns atpūšas un atjaunojas.


Diendusa palīdz bērnam atslēgties no saspringtajiem bērnudārza notikumiem un komunikācijas ar grupas biedriem. "Daudz bērnu dārziņā ir no septiņiem rītā līdz septiņiem vakarā." Šo 12 stundu laikā bērni nogurst, un tādēļ ir labi, ka viņiem ir iespēja pusdienlaikā pagulēt.


Bērnudārzā mācās disciplīnu

 

Viņa akcentēja, ka bērnudārzā ir noteikts režīms, piemēram, pulksten 9 visi ēd brokastis, pulksten 13 ēd pusdienas, bet pēc tam dodas gulēt. Disciplīna ir vajadzīga.

 

Titova atminējās padomju laikus, kad audzinātājas un auklītes spieda bērnus gulēt - obligāti bija jātur acis ciet un jāguļ mierīgi. Taču tagad tā vairs neesot. "Nedomāju, ka audzinātājas tagad ir tādi mežoņi."

 

Pēc viņas teiktā - ja arī bērns nevar aizmigt, audzinātājas ļauj viņam klusiņām gulšņāt gultiņā vai arī citur spēlēties.

 

Aptaujājot vairākus vecākus, TVNET noskaidroja, ka bērnudārzos ir atšķirīga kārtība ar pusdienlaika gulēšanu. Kādā dārziņā bērniem diendusa jāpavada, mierīgi guļot gultā. Bērna acīm jābūt aizvērtām, pat ja viņam nenāk miegs.

 

Citā dārziņā bērniem ļauj gulšņāt ar atvērtām acīm.

 

Bet vēl citā bērni, kuri nevēlas gulēt, var doties uz rotaļu istabu, kur klusām pavadīt laiku, kamēr grupas biedri čuč.

 

Kāda ir Tava pieredze un viedoklis par gulēšanu bērnudārzā?

 

TVNET