Apgūstam matemātiku ar pirmsskolnieku

Apgūstam matemātiku ar pirmsskolnieku

17. Oct 2011, 09:33 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Māmiņu Klubs turpina stāstīt par nodarbēm, ko vari veikt kopā ar savu bērnudārza vecuma bērnu mājās, lai attīstītu viņa daudzpusīgu personību! Parunāsim, kā palīdzēt apgūt matemātiku!

 

Ekonomika


Lai gan ekonomiku sāk mācīt tikai skolas gados, jau mazotnē vari palīdzēt apgūt pamatus. Paņem dažādas monētas (ja ir dažādu valstu valūtas, jo labāk). Parādi atšķirību starp lielākām un mazākām monētām, apskatiet, kas uz katras ir uzzīmēts un pastāsti, kāda katrai monētai ir vērtība. Tad, kad esat apguvuši šos pamatus, kopīgi dodieties uz veikalu un iedod bērnam noteiktu monētu skaitu ar noteiktu vērtību un kopīgi izvēlieties kāroto lietu. Ļauj lai viņš samaksā pats!

 

Mājas darbs: ja līdz veikalam ir patālu vai bērnam ir iepatikusies spēle par „veikalniekiem”, spēlējiet to mājās viesistabā! Saliec uz galda preces un Tu esi pārdevēja, bet viņš – pircējs. Pēc laika mainieties lomām!

 


Ģeometrijas pamati

 

Kad jūs kopā ar bērnu kaut kur dodaties vai braucat, meklējiet dabā dažādas formas, piemēram, automašīnu riepas ir apaļas, māju logi- četrstūraini.

Mājas darbs: paņem kādu bilžu grāmatu ar lieliem zīmējumiem un spēlējiet spēli: „Kas tā ir par figūru?” Par pareizo atbildi dod mazajam kādu veicināšanas balvu!

 

 

Kārtojam lietas hronoloģiskā secībā


Lai apgūtu kārtas skaitļus, dodoties ikdienas gaitās, paņem sīkus nieciņus, kas apliecina, ko esat darījuši, piemēram, salveti no kafejnīcas, čeku no veikala utt. un nesiet to visu mājās. Tad, kad esat mājās, kopīgi mēģiniet salikt šos priekšmetus hronoloģiskā secībā. Piemēram, „Vispirms mēs bijām veikalā pēc banāniem, tāpēc liksim čeku kā pirmo. Ko mēs darījām pēc tam?”

Mājas darbs:  pārrunājiet kopīgi bērna dienas kārtību. Ko mēs darām pēc vannošanās? „Uzvelkam pidžamu!” Un ko pēc tam? „Samīļojam mammu un dodamies gulēt!”

 

Kristīne Damškalne, www.maminuklubs.lv

Pastāsti, kā Tu mazulim māci matemātiku!