Aizliedz bērnudārzā demonstrēt ieročus

Aizliedz bērnudārzā demonstrēt ieročus

13. Jun 2012, 07:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Ja nav saprotams, ka bērnudārza vecuma bērniem nav jāiepazīst ieroči, tad paradoksālā kārtā jāizdod īpašs aizliegums. Pirmsskolas izglītības iestādes «Pūcīte» vadībai turpmāk būs jāizvēlas bērniem atbilstošas rotaļlietas. Tā bērnudārzam uzdevis Izglītības kvalitātes valsts dienests (IKVD), izvērtējot informāciju, ka bērniem demonstrēti ieroči.

Dienests ir pabeidzis pārbaudi «Pūcītē» saistībā ar 16.marta pasākumu, kad latviešu leģionāru formās tērpti vīrieši bērnudārza audzēkņiem demonstrēja dažādus ieročus.

Pārbaudes ietvaros IKVD ir saņēmis gan pirmsskolas izglītības iestādes vadītājas paskaidrojumus, gan Valsts policijas atzinumu, gan izglītības psihologu vērtējumu.

Ieroču kopijas nav piemērotas bērnu vecumam 

Valsts policijas Kārtības policijas pārvalde konstatējusi, ka augstāk minētās nodarbības laikā bērnudārza audzēkņiem demonstrēti deaktivizēti ieroči un to kopijas, kas nav uzskatāmi par ieročiem. Līdz ar to šajā gadījumā Ieroču aprites likums nav pārkāpts.

Savukārt divu izglītības psihologu vērtējumā secināts, ka konkrētajā nodarbībā izvēlētais apmācības veids nav piemērotākais konkrētajam bērnu vecumam.

Līdz ar to dienests uzdevis bērnudārza vadībai turpmāk izvēlēties bērnu vecumam atbilstošas rotaļlietas, spēles un uzskates līdzekļus. 

Vienpusīga vēstures stunda 

IKVD norāda, ka atbilstoši Izglītības likumam mācību programmas saturam jābūt vispusīgam un objektīvam. Šajā gadījumā notikusī Latvijas vēstures stunda ir vērtējama kā vienpusīga.

Vērtēs, vai nav pārkāptas bērnu tiesības 

Dienestā atzīst, ka publiski demonstrētajos videomateriālos par bērnudārzā notikušo pasākumu redzams, ka daļa bērnu ir nobijušies un bērnudārza audzinātājas viņus mierina. Tāpēc IKVD ir nosūtījis vēstuli Bērnu tiesību aizsardzības inspekcijai ar lūgumu izvērtēt, vai nav noticis bērnu tiesību pārkāpums.

Iesaista arī Drošības policiju 

IKVD ir arī vērsies Drošības policijā ar lūgumu izvērtēt nodarbību vadījušo biedrības «Latviešu karavīrs» pārstāvju rīcību, tajā skaitā ieroču un ekipējuma demonstrēšanu.

TVNET

Foto: Ekrānuzņēmums no Youtube video

Ko Tu domā par šo ierosinājumu? Vai Tava bērna dārziņā ir bērni, kas ņem līdzi ieročus?