Aizgāja uz dārziņu un saslima. Ko darīt?

Aizgāja uz dārziņu un saslima. Ko darīt?

21. Aug 2011, 21:19 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Šajā gadā daudzi Māmiņu Kluba mazuļi sāka apmeklēt bērnudārzu. Kād agrāk, kāds vēlāk, bet praktiski visi agrāk vai vēlāk saslima. Vai tas ir neizbēgami bērniem, kuri apmeklē bērnudārzu? Par to parunājām ar ģimenes ārsti, pediatri Larisu Zaharovu.

 

1

 

- Visi vecāki zina: līdz ko bērns uzsāk bērnudārza gaitas,mazais sāk slimot un jāpavada vairāk laika mājās nekā bērnudārzā, īpaši pirmā gada laikā. Kāpēc? Vai var kaut kā stiprināt bērna imunitāti, lai no tā izvairītos?

 

 - Tā notiek tāpēc, ka imunitāte vēl nav spēcīga. Un tas nav saistīts tikai ar to, vai imunitāte iepriekš ir stiprināta vai nav.

 

Tīri fizioloģiski šajā vecumā, kad bērns sāk apmeklēt bērnudārzu, viņa imunitāte tikai attīstās. 4- 5 gadu vecumā bērnam ir 1/3 daļa no pieauguša cilvēka imunitātes, sasniedzot pieauguša cilvēka imunitātes līmeni ap 7 gadu vecumu. Tātad vēl ir laiks, lai imunitāte attīstītos un nostiprinātos.

 

Pirmajā gadā bērnudārzā visticamāk notiks adaptācija: bērns biežāk slimos nekā apmeklēs dārziņu; tas ir pavisam normāli. Tāda ir dzīve. Un pret to ir jāizturas mierīgi.

 

- Ko mēs, vecāki, varam darīt?

 

- Pats galvenais- katru reizi savlaicīgi pamanīt iespējamos saslimšanas simptomus un sākt savlaicīgu ārstēšanu. Tas patiešām ir ļoti svarīgi!

 

Daudzi vecāki, redzot, ka sākas iesnas, klepus utt, turpina vest uz dārziņu, domājot, ka pāries. Ja turpinat vest uz dārziņu, tad visticamāk, ka nepāries vis.

 

Ja ir tāda iespēja, atstājiet mazo uzreiz mājās. Tas samazina risku saslimt nopietnāk.

 

- Un cik ilgi vajadzētu sēdēt mājās?

 

- Viss atkarīgs no tā, kā jūtas mazulis. Slimības ir dažādas, bērni tāpat. Tomēr vienu es ieteiktu gan: kad bērns ir izārstējies un simptomi izzuduši, tad vēl 5-7 dienas vajadzētu palikt mājās un nogaidīt.

 

Protams, ne vienmēr ir iespējams to izpildīt, bet ārsti iesaka pieturēties pie šīs rekomendācijas.

 

Māmiņas, tēti, padalieties ar savu pieredzi, kā jums sokas ar slimošanu bērnudārzā!

Māmiņu Klubs

taschinka taschinka 15. Oct 2010, 18:42

Protams,piebildisu,ka varu atlauties sedet majas cik nepieciesams,jo nestardaju.

taschinka taschinka 15. Oct 2010, 18:36

Es tomer paliku pie ta,ka ja saslimst,tad veselojamies majas,lauka ejam ta pat.Vienigi negribas jau,lai dels aplipina citus un ari slims nejutas ipasi labi bernu darza.Apetite ta jau nekada un ja slims tad vispar neko nedabut ieksa.majas vismaz dzer visu dienu savu iemiloto pienu ar medu.Es 3 dienas izmeginaju un laidu ar iesnam un nekas labs tur nebija.Tas ir manas domas par manu delu.

taschinka taschinka 15. Oct 2010, 08:39

Man dels saka iet 1 septembri darzina,un nu jau 3 reizi saslima.nekas nopietns tikai mazliet iesnas un klepus.Kopuma jau 20 dienas ir izlaidis iesanu uz darzinu.Ka tkko pamanu,ka atkal sasliis tad vedu pie gimenes arsta un darzina neejam,ta man nav problema,jo nestradaju,ta kavaru pavadit laiku ar delu cik nepieciesams.
Visu laiku es domaju ka ir pareizak,vai laist uz darzinu ar mazam iesnam un klepu vai tomer ne.Bet parliecinajos,ka tomer jasez majas lidz izveselojas,tas ir labi bernam.