3 jautājumi un atbildes par ginekoloģisko veselību

3 jautājumi un atbildes par ginekoloģisko veselību

15. Aug 2012, 11:33 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Māmiņu Klubs ir vieta, kur saņemt atbildes uz saviem jautājumiem! Ieskaties Māmiņu Kluba jautājumos un ginekologa atbildēs! Atbildes sagatavoja medicīnas sabiedrības „ARS” ginekoloģe Kristīne Strazdiņa.

 

Jautājums:

 Man ir tāda problēma, ka septembrī nav bijušas mēnešreizes.  Pēdējas bija 21.augustā, bet stāvoklī neesmu - visādus testus esmu pirkusi - gan lētus, gan dārgus un vienmēr  negatīvs. Bet sāp krūtis un  it kā kāds sarautu dzemdi - tādas vieglas sāpes uznāk un pēc 5 sekundēm pāriet. Sāp arī mugura. Pati dzīvoju Anglijā. Paldies jau iepriekš!

 

Atbildi sagatavoja medicīnas sabiedrības „ARS” ginekoloģe Kristīne Strazdiņa:

 

Ņemot vērā Jūsu aprakstītos simptomus, mēnešreižu iztrūkums varētu būt saistīts ar olnīcu darbības traucējumiem. Bez papildu informācijas no Jums un papildu izmeklējumiem gan ir grūti noteikt, kādēļ ir radušies šādi traucējumi, tādēļ ieteiktu Jums vērsties pie ginekologa uz konsultāciju.

 

***

Jautājums:

Man ir tāda situācija, ka pirms 7 mēnešiem piedzima meitiņa un es baroju ar krūti. Ir tāda lieta, ka es uztraucos, ka man vēl nav sākušās mēnešreizes, tādēļ jautājums tāds: pēc cik ilga laika tās varētu sākties? Mans otrais jautājums ir šāds: jau rakstīju, ka es baroju meitiņu ar krūti un ir tāda situācija, ka viena krūts ir lielāka nekā otra un man ir bail, ka tā arī nepaliek visu laiku. Vai tas pāries vai paliks?

 

Atbildi sagatavoja medicīnas sabiedrības „ARS” ginekoloģe Kristīne Strazdiņa:

 

Kamēr barojat bērniņu ar krūti, menstruāciju var vēl nebūt. Tā ir tā saucamā laktācijas amenoreja, un tās ilgums katrai sievietei ir individuāls (tas atkarīgs no tā, cik ilgi barojat bērniņu tikai ar krūti, cik bieža ir barošana un kad sākat bērniņu piebarot).

 

Savukārt, atbildot uz otro jautājumu, ir grūti pateikt, vai krūšu forma pēc bērniņa barošanas saglabāsies tāda pati, kāda tā ir pašlaik. Pēc laktācijas perioda situācija jānovērtē un nepieciešamības gadījumā jākonsultējas ar speciālistu.

 

***

Jautājums: Man ir jautājums ginekoloģei. Mēs ar draugu esam ilgu laiku kopā un plānojam mazuli. Bija jauka nakts un nu jau pagājušas 11 dienas kopš tās nakts. Nekādu izmaiņu nav. Nejūtu nekādu izmaiņu savā organismā un kavējas mēnešreizes jau 7-8 dienas. Tās kavējas kāda cita iemesla dēļ vai tomēr ir iestājusies grūtniecība? Esmu ārzemes tādēļ savu ārstu nevaru apmeklēt. Lūdzu pēc Jūsu palīdzības un viedokļa! Esmu neziņā... Vai ir iespējams jau tagad pārbaudīt ar testa palīdzību vai vēl jāpagaida? Lūdzu, sniedziet man atbildi! Ļoti gaidīšu! Jau iepriekš paldies! Viktorija

 

Atbildi sagatavoja medicīnas sabiedrības „ARS” ginekoloģe Kristīne Strazdiņa:

 

To, vai ir iestājusies grūtniecība, varat pārbaudīt, veicot mājās grūtniecības testu vai nododot asinis HCG analīzei. HCG ir hormons, kurš parasti atrodams urīnā, taču asinīs tas ir tikai grūtniecības laikā. Tādēļ precīzākais rādītājs ļoti agrīnā grūtniecības laikā būs HCG līmenis asinīs, - ja analīžu rezultāti ir negatīvi un HCG hormons asinīs nav atrodams, tad grūtniecība nav iestājusies un mēnešreižu aizkavei ir cits iemesls, par ko klātienē jākonsultējas ar ginekologu.

 

Vizīti pie dr. Kristīnes Strazdiņas varat pieteikt pa tālruni  67201007      

 

Uzdod sev interesējošos jautājumus, rakstot uz kristine@maminuklubs.lv!