11 jautājumi par rindām uz bērnudārziem

11 jautājumi par rindām uz bērnudārziem

22. Apr 2017, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Pavasaris – tradicionāls uztraukumu laiks vecākiem: vai mans bērns tiks pieņemts bērnudārzā? Ir arī citi jautājumi, kuri vienmēr uztrauc mammas un tētus: ko darīt, ja nepietiek vietu, vai nāksies iemaksāt naudu fondos, kādus dokumentus nepieciešams nokārtot, kad un kur meklēt piemērotu bērnudārzu mazajam.

1.Kad Rīgas bērnudārzos sāksies uzņemšana uz nākamo mācību gadu?

Šobrīd  bērnu uzņemšanu pirmsskolas izglītības iestādēs regulē Rīgas domes saistošie noteikumi Nr. 191 “Kārtība, kādā Rīgas pilsētas pašvaldība īsteno pirmsskolas izglītības nodrošināšanas funkciju”.

Šajos noteikumos aprakstīta kārtība, kādā pirmsskolas izglītības iestādes jaunajam mācību gadam uzņem bērnus. Parasti tas notiek, sākot ar maija mēnesi.  Izglītības iestāžu vadītāji attiecīgi prognozēto brīvo vietu skaitam veido sarakstus un vecākiem nosūta aicinājuma vēstuli uz pieteikumā norādīto deklarēto adresi, vai arī cenšas sazināties telefoniski, ja vecāki ir pieteikumā norādījuši telefona numuru. Pēc tam vecākiem jāierodas iestādē un jāparakstās par vēstules saņemšanu.

JAUNUMS!

Pašvaldības izglītības iestādes vadītāji uzaicinājumu apmeklēt pašvaldības bērnudārzu vecākiem no šā gada var nosūtīt elektroniska dokumenta veidā, atbilstoši normatīvajiem aktiem par elektronisko dokumentu noformēšanu, tādēļ vecākiem jāņem vērā, ka uzaicinājuma vēstuli viņi var saņemt arī elektroniski uz pieteikuma kontaktinformācijā norādīto elektroniskā pasta adresi.

2.Kad vecākiem jāgaida vēstules par uzņemšanu?

Vēstules sāk izsūtīt no maija sākuma.

Taču tā var tikt atsūtīta arī vēlāk: jūnijā vai jūlijā. Ļoti daudzi vecāki reģistrē savus bērnus vairākās pirmsskolas iestādēs uzreiz. Un ne vienmēr pirmā vēstule pienāk no vēlamā dārziņa. Tāpēc gadās arī atteikumi. Pateicoties tiem, kuri atsakās, parādās papildus brīvās vietas. Ir labi, ja vecāki patstāvīgi anulē savus uzaicinājumus (interneta vietnē www.riga.lv vai vēršoties tieši pie bērnudārza). Daudzi par savu vēlmi atteikties no vietas nevienu neinforē. Tad portālā tas tiek izdarīts automātiski, taču tas aizņem laiku.

Tāpēc ļoti bieži jūnija sākumā vecāki uztraucas: vai iekļūsim bērnudārzā, ja paziņojums vēl nav atsūtīts. Līdz septembra beigām ir iespējams. Maijs ir tikai reģistrācijas sākums.

Uzmanību! Uzreiz var piereģistrēties maksimāli trīs bērnudārzos.

3.Vai rindas uz pašvaldības bērnudārziem ir garas?

Par rindas garumu var runāt tikai mācību gada sākumā.  Uz 2015./2016. gada sākumu bija nedaudz vairāk nekā 1200 bērni, kuriem vieta nebija nodrošināta, kaut gan viņi bija izteikuši vēlmi uzsākt bērnudārza gaitas tieši šajā gadā. Tie ir bērni vecumā no 1,5 līdz 5 gadiem. Ar 5-6 gadu vecuma bērniem un viņu nodrošināšanu ar vietām problēmu nav, visvairāk trūks vietu pašiem mazākajiem bērniem.

Uzmanību!

Uzmanību! Ne vienmēr pusotrs gads bērnam aprit līdz septembrim, kad sākas mācību gads. Ir arī bērni, kuri dzimuši oktobrī, novembrī un decembrī. Pa to laiku, kamēr bērni izaug līdz dārziņa vecumam, parasti grupas jau ir nokomplektētas. Tād ir iespējams saņemt līdzfinansējumu privātā bērnudārza apmeklējumam vai auklītes pakalpojumiem. Šo pakalpojumu var saņemt, stāvot rindā uz vietu pašvaldības pirmsskolas iestādē. Piemēram, līdz nākamā mācību gada sākumam,  kad atkal sāksies grupu komplektēšana un bērnu uzņemšana.

4.Vai ir brīvas vietas bērnudārzos, un kuros?

Uz šā gada 1. martu nenokomplektētas ir vietas Rīgas 110. Pirmsskolas izglītības iestādē (Baltāsbaznīcas iela 29) mazākumtautību programmā, un Rīgas 244. pirmsskolas izglītības iestāde (Marsa gatvē  8), latviešu valodas mācību programmās.

Septembrī paziņojumu par brīvām vietām ir krietni vairāk. Visu informāciju par brīvām vietām var atrast portāla www.e-skola.lv sadaļā “Pirmsskolas”.  Drīzumā būs pieejams jauns informēšanas veids: atverot pakalpojumu portālu eriga.lv, būs iespējams redzēt tās izglītības iestādes, kurām uz to brīdi ir  brīvas vietas, tādējādi bērns to var saņemt, tikko ir reģistrēts rindā uz šo iestādi.

5.Vai joprojām vecākiem jāpierakstās bērnudārzos no bērna dzimšanas?

Jā, vecākus joprojām rosina pierakstīt bērnus pašvaldības pirmsskolas izglītības iestādēs no tā brīža, kad bērns saņem dzimšanas apliecību. Tas dod iespēju ieņemt vietu rindā ar agrāku reģistrācijas laiku. Nereti vecāki ir palaiduši garām iespēju reģistrēties, un iedomājas par to tikai tad, bērnam aprit gads vai divi. Ja bērns reģistrēts savlaicīgi, uzreiz pēc dzimšanas, tad vecumā no 1,5 līdz 2 gadiem vieta tiek nodrošināta. Ja reģistrēts vēlāk, tad situācijas ir dažādas, atkarībā no iestādes pieprasījuma.

Bet ir variants - pirmsskolas, kuriās uzņem bērnus gan no 1,5 gada, gan trīs gadu vecuma.  Parasti uz šādām iestādēm nav tik liels gribētāju saraksts. Tas tāpēc, ka skolas vide ir nedaudz grūtāka. Tas tāpēc, ka ēkas nav nodalītas, apkārt ir daudz bērnu un pieaugušo. Īsumā, ir ļoti daudz lietu, kas jāpārdomā tieši runājot par drošības jautājumiem. To pašu var attiecināt arī uz privātajiem bērnudārziem, kuru telpas nav piemērotas mazuļiem.

Tajā pašā laikā daudzi vecāki izvēlas tieši pirmsskolas dārziņus. Lielākā daļa grupiņu organizētas nesen. Tās atrodas atsevišķos blokos, ir nodalīta atsevišķa ēdamzona, sporta un aktivitāšu zāle, pastaigu laukumi, un pats galvenais – svaigs remonts un jauns aprīkojums. Turklāt bieži vien tas ir ērtības jautājums, ja ģimenē ir vēl kāds skolēns.

6.Kā pierakstīt bērnu bērnudārzā?

Bērnu pašvaldības bērnudārzu rindā iespējams reģistrēt gan elektroniski portālā: www.eriga.lv, izmantojot pakalpojumu „Reģistrācija pirmsskolai”, gan ierodoties klātienē jebkurā Rīgas domes Apmeklētāju pieņemšanas centrā un Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamentā (RD IKSD).

JAUNUMS!

No 2016. gada kā jaunas reģistrācijas iespējas vietas tiks piedāvātas arī Rīgas pilsētas dzimtsarakstu nodaļas. Tas nozīmē, ka tiklīdz vecāks reģistrē savu jaundzimušo (saņem sava bērna dzimšanas apliecību), tā viņam ir iespēja bērnu pieteikt rindā pašvaldības bērnudārzos. Šobrīd šo pakalpojumu jau piedāvā Rīgas pilsētas Pārdaugavas dzimtsarakstu nodaļa.

Šie jaunumi minēti  Rīgas domes saistošajos noteikumos Nr. 191 „Kārtība, kādā Rīgas pilsētas pašvaldība īsteno pirmsskolas izglītības nodrošināšanas funkciju”.

Jaunie noteikumi arī paredz, ka vecāki tāpat kā līdz šim elektroniskajā reģistrēšanās sistēmā var mainīt savu kontaktinformāciju (tālruni, elektroniskā pasta adresi), bet klāt nākusi jauna iespēja - papildināt pieteikumu ar īpašu atzīmi, ka pagaidām nevēlas saņemt uzaicinājumu no pašvaldības izglītības iestādes. Piemēram, tādos gadījumos, kad ģimene apzināti izvēlējusies pagaidām bērnu vest uz privāto izglītības iestādi vai arī, ja mazuli mājās pieskata aukle. Piezīmi pieliekot vai noņemot, pieteikuma sākotnējais reģistrācijas datums un laiks tiks saglabāts. Vecākiem jebkurā laikā ir tiesības šo piezīmi atcelt un atzīmēt, ka vēlas saņemt pirmsskolas izglītības pakalpojumu pašvaldības izglītības iestādē. Piezīmi saņemt vai nesaņemt uzaicinājumu no pašvaldības izglītības iestādes ir iespēja mainīt tikai līdz brīdim, kamēr bērna vecākiem piedāvājums no pašvaldības izglītības iestādes vēl nav izteikts.

7.Vai vecākiem obligāti jāpierakstās pašvaldības bērnudārzā, lai iegūtu finansējumu privātajam bērnudārzam?

Lai pretendētu uz Rīgas domes līdzfinansējumu privātā bērnudārza maksājuma samazināšanai, nav obligāti jāstāv rindā pašvaldības bērnudārzā. Lai vecāks saņemtu valsts atbalstu mācību maksas maksājumu segšanai privātajā bērnudārzā, ir nosacījums, ka viņiem jābūt reģistrētiem rindā uz vietām pašvaldības iestādes. Valsts atbalsta dēļ ir vecāki, kuri reģistrē savus bērnus rindā pašvaldības izglītības iestādēs. Šajā mācību gadā līdzfinansējums no valsts puses samazinājās, taču pieauga no Rīgas pašvaldības puses. Kopējā atbalsta  summa nav mainījusies un sastāda 228 eiro:

  • Rīgas domes līdzfinansējums – 173,10 eiro;
  • Valsts līdzfinansējums - 54,90 eiro.

JAUNUMS!

Iespēja saņemt Rīgas domes līdzfinansējumu privāta bērnudārza apmeklējumam paredzēta tiem bērniem, kuru dzīvesvieta kopā ar kādu no vecākiem ir deklarēta Rīgas administratīvajā teritorijā un, ja bērnam no pusotra gada vecuma nav bijusi nodrošināta iespēja apmeklēt izvēlēto pašvaldības bērnudārzu, kā arī tiem bērniem, kuru vecāki ir izvēlējušies privātā pakalpojuma sniedzēju.

Tas ir tāpēc, ka no šā gada stājās spēkā izmaiņas Izglītības likumā, kurā noteikts, ka vecākam ir tiesības izvelēties sniegtos izglītības pakalpojumus - pašvaldības vai privātos. Un, izvēloties privātos pakalpojuma sniedzējus, pat ja ir piedāvātas vietas pašvaldības bērnudārzā, finansējums tiks saņemts. Mainīt bērnudārzu var jebkurā vecumā, uz abiem virzieniem – kā uz privāto, tā arī uz pašvaldības.

Jaunajos Rīgas domes saistošajos noteikumos Nr. 191 „Kārtība, kādā Rīgas pilsētas pašvaldība īsteno pirmsskolas izglītības nodrošināšanas funkciju”, kuri ir pieņemti saistībā ar izmaiņām Izglītības likumā, ir norādīts arī pašvaldības līdzfinansējuma privātajām izglītības iestādēm apmērs un tā detalizēts atšifrējums par izdevumu pozīcijām. Pašvaldības līdzfinansējums aprēķināts, pamatojoties uz Ministru kabineta noteikumos noteikto metodiku. Pašvaldības līdzfinansējuma atšifrējums pa izdevumu pozīcijām pieejams RD IKSD uzturētajā tīmekļa vietnē: www.e-skola.lv sadaļā „Pirmsskolas” – „Aktuāli”.

Noteikumos ir minēti kritēriji, pēc kuriem tiek izmaksāts un kad tiek pārtraukts Rīgas pašvaldības līdzfinansējums.

8.Cik ilgi tiks piešķirts valsts privāto bērnudārzu finansējums?

Valsts atbalsts (54,90 eiro) saglabāsies līdz 2016. gada maija beigām. No jūnija mēneša valsts atbalsts vairs nav plānots. Vecākiem būs jāizvēlas – maksāt papildus naudu, lai mazulis turpinātu apmeklēt privāto bērnudārzu, vai izmantot iespēju pāriet uz pašvaldības bērnudārzu. Rīgas dome turpinās izmaksāt 173,10 eiro.

Speciālisti uzskata, ka bažām par to, ka atkal tiks pārpildīti pašvaldības bērnudārzi, nav pamata. Ja vecāks ir pārliecināts, ka viņš grib saņemt privāto pakalpojumu, diez vai tas ietekmēs viņa viedokli un bērns tiks pārreģistrēts uz pašvaldības iestādi. Ir tādi gadījumi, ka bērni ar nolūku netiek reģistrēti rindā uz vietām pašvaldības pirmsskolas izglītības iestādēs, lai saņemtu vietu privātajā bērnudārzā.

Bet ir tāda daļa vecāku, kas saglabājuši aktīvus pieteikumus, norādot nākotnes datumu (tuvu bērna skolas gaitu uzsākšanas laikam) – visdrīzāk šo vietu viņi tiešām nevēlas saņemt un izmanto privāto bērnudārzu.

Uzmanību! Gadījumā, ja bērns nav iekļuvis pašvaldības bērnudārzā, valdība finansē auklītes pakalpojumus 142 eiro apmērā. Bet šie "pabalsti" par auklīti tiks izmaksāti tikai līdz maija beigām.

9.Vai atšķiras uzņemšanas noteikumi un kārtība privātajos bērnudārzos?

Uzņemšanas noteikumi ir katru dibinātāju kompetencē, taču lielākoties visiem šiem bērnudārziem tomēr sakrīt bērnu uzņemšanas kārtība: vecāki slēdz līgumu ar pakalpojumu sniedzēju, tāpat, kā ar pašvaldības bērnudārzu. Un, uzsākot izglītības iestādes apmeklējumu, bērnam jābūt medicīnas kartei, lai būtu droši zināma informācija par bērna veselības stāvokli.

Arī privātajās izglītības iestādēs ir licencētas programmas pēc izglītības vadlīnijām, kuras ir vienādas visā Latvijā. Arī privātās izglītības iestādes veic 5-6 gadnieku sagatavošanu skolai.

10.Cik maksā viena bērnudārza audzēkņa uzturēšana?

Viens bērns pašvaldībai izmaksā 173, 10 eiro. Vecākiem papildus obligāti jāmaksā tikai par ēdināšanu. Bērnudārzu vai grupiņu fondi, papildus nauda kancelejas precēm vai dzimšanas dienas dāvanām katram audzēknim  – tā ir brīvprātīga lieta, vecāki par to var lemt, tikai savstarpēji vienojoties.

Tieši šādu pašu summu – 173,10 eiro – sākot no jūnija par bērna uzturēšanu saņems arī privātās pirmsskolas iestādes. Taču privātajiem bērnudārziem cenrādis atšķiras. Ir tādas vietas, kur vecāki nākas piemaksāt tikai par ēdināšanas pakalpojumiem, jo paša izglītības pakalpojuma izmaksas tiek nosegtas ar valsts un pašvaldības līdzfinansējumu. Daudziem privātajiem dārziņiem, tāpat kā pašvaldības izglītības iestādēm,  varētu būt arī dažādi papildus interešu izglītības pulciņi. Ir arī dārgāki privātie dārziņi.

11.Kā ar piecgadniekiem? Vai visiem pietiek vietas?

Vecākiem savlaicīgi jāpiesakās, lai viņu bērns, obligāto izglītības vecumu sasniedzot, saņemtu vietu pašvaldības iestādē. Tad, komplektējot grupu uz jauno mācību gadu, viņu bērns ar vietu būs nodrošināts. Ja ir situācija, ka konkrētajā iestādē bērnu skaits ir ļoti liels, tad ir iespēja vērsties Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamentā, kur pirmsskolu speciālisti šo situāciju risinās. 5 gadi ir obligātais izglītības vecums. Tāpēc šos bērnus uzņem iestādēs prioritāri.

Uzziņai

Pašlaik Rīgā ir 150 pašvaldības pirmsskolas izglītības iestādes. Vietu skaits tajās ir ap 26 370.

Kur meklēt informāciju par bērnudārziem?

Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta tīmekļa vietnē www.e-skola.lv , sadaļā “Iestāžu katalogs”- “Pirmsskolas”

Kur var piereģistrēt bērnu  pirmsskolas izglītības iestādē?

www.riga.lv , sadaļā “Pakalpojumi”

Kur var atrast veidlapu valsts finansiālajam atbalstam?

www.e-skola.lv, sadaļā “Pirmsskolas”

Papildus informācija, kā arī bērnu reģistrācija:

Rīga, Krišjāņa Valdemāra 5, Rīga, LV - 1010, Tālrunis: , Fakss: +371 67026847, E-pasta adrese: iksd@riga.lv, www: www.eriga.lv

  • Pirmdiena: 8.30-18.00
  • Otrdiena: 8.30-17.00
  • Trešdiena: 8.30-17.00
  • Ceturtdiena: 8.30-17.00
  • Piektdiena: 8.30-16.00
helliite helliite 23. Apr 2017, 13:17

veca 2016.gada sākuma info.. ir pagājis gads un šis tas mainījiez, vismaz līdzfinansējumā.. bet jā, šie "slavinoši pozitīvie" raksti par rindām uz dārziņu un "dāsno" līdzfinansējumu liek skumjās ņirgt..

IlvaV IlvaV 07. Apr 2016, 08:19

"Ja bērns reģistrēts savlaicīgi, uzreiz pēc dzimšanas, tad vecumā no 1,5 līdz 2 gadiem vieta tiek nodrošināta." Ļaujiet pasmaidīt😃