Vannojot bērnu nedrīkst aizrauties ar burbuļiem

Vannojot bērnu nedrīkst aizrauties ar burbuļiem

16. Mar 2016, 00:02 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Āda ir vislielākais cilvēka orgāns, un no tā, kā rūpēsimies par ādu, ir bieži vien atkarīga arī organisma vispārējā veselība un labsajūta. Pareizai ādas kopšanai ir milzīga nozīme. Kā stāsta pediatre Irēna Putniņa, - "Reizi vai divas reizes nedēļā būtu jālieto ādas attīrošais līdzeklis - bērniņam saudzīgas putas vai šķidrās ziepes. Un arī ikdienā bērniņš ir jāmazgā ar tīru ūdeni, mitrās salvetes lietojot tad, kad ūdens nav pieejams".

Autiņbiksīšu zonā ļoti jūtīga āda

Ar to saskaras teju pilnīgi visi jaunie vecāki, un jā - apsārtums rodas ļoti strauji. Cēloņi - autiņbiksītes ilgāk mugurā bērniņam, kaut kas mainās mammas uzturā, nav pietiekoši daudz gaisa pelžu. Bieži jāmaina autiņbiksītes, jānodrošina bērniņam gaisa peldes 8-10 reizes dienā pa 10-15 minūtēm. Ja arī tas nelīdz, var lietot ādas aizsargkrēmus, vai kādus medicīniskos krēmus ar cinka oksīdu sastāvā: Sudocrem, Bepanthen, Pantenol. Uzziežam ziedi vai krēmu un velkam tīras autiņbiksītes.

Autiņbiksīšu dermatīts

Visdrīzākais tā pārsvarā ir ādas nesaderības problēma ar autiņbiksītēm, vai arī tomēr aprūpes problēmas attiecībā uz autiņbiksīšu lietošanas ilgumu. Ļaujam kremam iedarboties un tikai tad velkam autiņbiksītes, nevis uzreiz, jo, pretējā gadījumā iekaisums nevis tiek dziedēts, bet tiek radīts siltumnīcas efekts, kas iekaisumam ļauj progresēt.

Sīki izsitumi no sviedriem

Tas tā var notikt gan karstā laikā, gan arī vienkārši bērna pārkaršanas dēļ.

Dažādi izsitumi

Jebkurā gadījumā - var noderēt pediatra, alergologa, ādas speciālista  - dermatologa konsultācija. Ar ādas problēmām nedrīkst jokot, jo ādas defekti rada bērnos stresu, diskomforta sajūtu.

Mitrās salvetes

Uzreiz pēc dzemdībām vajadzētu labāk izmantot ūdeni, un ir ārsti, kas neiesaka pat bērniņa pirmajā dzīves mēnesī neizmantot mitrās salvetes. Ādas sausums, kas rodas pēc dzemdībām ir normāls, tas ir saistīts gan ar grūtniecības procesu, gan arī ar dzemdību procesu kā tādu. Līdzēt var lietotojot barojošos, mitrinošos aprūpes līdzekļus - piemēram, pieniņi, krēmi, eļļa. Bet jāatceras, ka līdzeklis vispirms jāliek uz savām rokām, kur tas tiek sasildīts, un tikai tad uz mazuļa ādas.

Arī par bērnu pārvannošanu vajadzētu padomāt. Garas, siltas peldes nav ieteicamas pirms miega, sevišķi, ja pēc tam āda netiek apstrādāta.

Sausi ādas pleķi, kas tiek ārstēti un atgriezušies

Šādos gadījumos vienmēr ir vajadzīga speciālistu palīdzība, jo ir jāsaprot, kāpēc sausi ādas pleķīši atgriežas, jāsaprot, kas tam ir cēlonis, jo tas var būt gan apkures sausināts gaiss, gan arī kāda pārtikas nepanesība.

Vannošanās un krēmi

Bērnam var nelietot arī nekādus krēmus - viss atkarīgs no tā, kāda bērniņam ir āda. Papildus vajadzība pēc krēmiem ir ziemā, gadījumos, kad ir kādas ādas problēmas. Tāpat arī saules aizsardzības krēmi jālieto atbilstoši laikapstākļiem. Zīdaiņu aprūpes līdzekļi ir ļoti plaša spektra - gan gadījumiem, kad ir kādi ādas bojājumi, gan arī, kad ir vesela āda, bet tai nepieciešama vienkārši mitrināšana vai barošana.

Sausi, niezoši pleķīši, kas nepāriet

Ja analīzes neko neuzrāda, sausi pleķīši var rasties pat no ūdens, kas ir kaļķains vai no nesaudzīgākiem apģērba mazgāšanas līdzekļiem. Kā arī - jāatceras par dubulto skalošanu veļas mašīnās. Viss var gadīties arī, ka pie vainas ir, piemēram, apģērba audumi. Arī ēdienkartei jābūt sabalansētai, veselīgai.

Lieliem burbuļiem nevajadzētu būt

Bērniem lielās putas var patikt, bet jūtīgi bērni var ne tikai sakairināt ādu ar pārmērīgi daudz lietotām vannas putām, bet putas var pat ieelpot.

Matu mazgāšana

Vienu reizi nedēļā ir pilnīgi pietiekami. Var mazgāt arī retāk, ja bērnam ir ļoti grūti izmazgāt matus. Ja mati tiek saslapināti bez šampūna, tā neskaitās mazgāšana.

Jebkura ādas problēma ir jāatrisina, lai bērniņš justos labāk!

Māmiņu Klubs

20160308183212-95158.jpg