Uzturlīdzekļi - kā nodrošināt, lai abi šķirtie vecāki rūpētos par bērnu?

Uzturlīdzekļi - kā nodrošināt, lai abi šķirtie vecāki rūpētos par bērnu?

24. Feb 2015, 13:58 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Internetā tiks izpausti alimentu nemaksātāju dati. Saeima jau 2014. gada rudenī atbalstīja likumprojektu, kas paredz publiskot ziņas par bērnu uzturlīdzekļu nemaksātājiem, proti nemaksātāja vārdu, uzvārdu, dzimšanas gadu un personas koda otro daļu, ja šāda rīcība nekaitēs bērna interesēm. Datus plānots publicēt īpašā datu bāzē, kas būs pieejama no 2015. gada 1. jūlija.

Studijā Uzturlīdzekļu garantijas fonda Juridiskās nodaļas juriskonsulte Sintija Šavriņa, Uzturlīdzekļu garantijas fonda Starptautiskās sadarbības nodaļas juriskonsulte Inese Plone un juriste Aija Osmane.

Tam no vecākiem, kas viens audzina bērnu, bet saprot, ka netiek galā, ir jālūdz palīdzība no otra.

"Vispirms jāsagatavo nepieciešamie dokumenti, lai dotos pie advokāta, jo prasības pieteikumu, kā to prasa Civilprocesa likums, katrs pats nevarēs uzrakstīt. Noteikti vajadzēs bērna dzimšanas apliecību, izziņu par deklarēto dzīvesvietu, arī izziņu par mātes vai tēva paša ienākumiem. Ne vienmēr būs iespējas sagādāt ziņas par otra vecāka ienākumiem," kārtību, kā uzsākt uzturlīdzekļu piedziņas procesu skaidro juriste Aija Osmane.

LR1 "Ģimenes studijas" 23.februāra raidījums ŠEIT>>

20150223172919-37533.jpg

Vai jums ir pieredze saistībā ar uzturlīdzekļu piedziņu? Dalieties tajā!

Māmiņu Klubs

24. Feb 2015, 21:09

Ir pieredze, bet to šeit nevaru rakstīt, jo to lasa nevēlama persona.

MareMare MareMare 24. Feb 2015, 16:48 ardni enadlos

Tā nu tas ir, ka Civilprocesa likums paredz atlīdzināt ar lietas vešanu saistītos izdevumus - izdevumus par advokāta sniegto palīdzību. Tomēr gribu norādīt, ka 40 EUR par sniegto juridisko palīdzību (ja ir bijušas 2 konsultācijas, iespējams, sagatavoti dokumenti utt.) ir ļoti neliela summa tādās lietās, tāpēc īsti nav arī pamata žēloties par juristu. Par tiesas neieinteresētību - visas lietas, kas saistītas ar bērna tiesībām un interesēm, vienmēr tiek izskatītas paātrinātā kārtībā (citas lietas var ievilkties vairāku gadu garumā).