Traģēdija Zolitūdē: Glābēji pārbaudījuši visu teritoriju; bojāgājušos neatrod

25. Nov 2013, 06:13 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Svētdien pēcpusdienā Zolitūdē pie sagruvušā lielveikala ir piebraukusi smagā tehnika un sākusies ēkas nojaukšana, izmantojot ekskavatoru - «grauzēju». Valsts policija publicējusi sarakstu ar Zolitūdes traģēdijā bojā gājušo vārdiem. Pašlaik ir identificētas visu 54 upuru mirstīgās atliekas. Neilgi pēc plkst.21.00 kļuva zināms, ka glābēji ir pārbaudījuši visu sabrukušā lielveikala teritoriju, kur uzskatīja par iespējamu atrast vēl kādu cilvēku, taču neviena cilvēka mirstīgās atliekas nav atraduši.


20131122095101-40880.jpg

Veikalam ir iebrukusi visa ārējā siena un ugunsdzēsēji zāģē gruvešus, ieradusies arī glābēju smagā tehnika un karavīri norobežo teritoriju, novēroja portāls "Delfi".

Lai noskaidrotu, uz kuru slimnīcu aizvesti cietušie, zvaniet uz tel. nr. 67337813 vai 25617442 (NMPD)!

TIEŠRAIDE SKATĀMA ŠEIT

MIXNEWS.LV

20131122122156-31490.jpg

Traģēdijas vietā gulst ziedi un sveces..

20131122133426-15977.jpg

 

KUR GRIEZTIES PĒC PALĪDZĪBAS?

Bērniem un jauniešiem pieejams uzticības tālrunis 116 111, gatavību sniegt palīdzību apstiprinājis arī Psihoterapeitu biedrības koordinators Jurģis Stabingis, telefons - 29 213 238. Savukārt bērnu un jauniešu izglītības centrs «Perspektīva» gatavs bez maksas nodrošināt radošas nodarbības, kas var mazināt stresu krīzes situācijā. Informācija par šo iespēju pieejama pa tālruni 29 708 565 vai e-pastu «perspectivaa@inbox.lv».

Palīdzību bez maksas piedāvā Latvijas Profesionālās psihologu asociācijas psihologi - Evelīna Mūze (tālrunis 29 559 648), Linda Smirnova (tālrunis 26 160 884) un Olga Vlasenko (tālrunis 29 479 382).

Nodibinājums «Centrs Dardedze», Cieceres ielā 3a, pieejams pa tālruni 67 600 685 vai 29 556 680, taču tas pieņems no pirmdienas.

Pēc palīdzības un atbalsta var vērsties arī krīzes centros. Krīzes centrā «Marsa gatve», Marsa gatvē 16, Bērnu nodaļa diennakti pieejama pa tālruni 67 181 243, 28 855 596, Ģimeņu nodaļas diennakts tālrunis - 67 181 242, 26 412 673.

Biedrības «Latvijas Samariešu apvienība» krīzes centrā bērniem un sievietēm «Māras centrs», Cieceres ielā 1, pie Māras dīķa, diennakts tālrunis ir 67 609 263 un 27 808 244.

Palīdzību var saņemt arī sociālās palīdzības aģentūrā «Ģimenes krīzes centrs «Mīlgrāvis«», Ezera ielā 21. Tajā diennakts tālrunis ir 67 012 515.

Palīdzību piedāvā arī Rīgas pensionāru apvienība «Rasa», kas atrodas Šarlotes ielā 1b. «Rasas» vadītāja Terēzija Mackare sazvanāma pa tālruni 29 579 879.

Maximas vadībai, kas laikam , ja var ticēt avotiem, ir arī šī nama patiesie īpašnieki, nekad nesēdēt nekādā cietumā. Tie ir bagātākie Lietuvas cilvēki

Sandija Māmiņu Klubs Sandija Māmiņu Klubs 25. Nov 2013, 10:46

Jā, es tā arī nodomāju pēc tās pārteikšanās vakar Nekā Personīga, ka ēka patiesībā PIEDER Maximai:

"Mēs nopirkām... īrējam šo ēku no Homburg Zolitūde un visas atļaujas gan strādāt un atvērt mūsu veikalu bija saskaņotas ar īpašniekiem, arhitektiem, būvvaldi," šādi neveikli svētdienas vakarā TV3 raidījumā Nekā Personīga pārteicās Maxima Latvija zīmola un komunikācijas departamenta direktore Viktorija Gulbe. Patiesībā, ne vien pārteicās, bet pēc brīža arī atklāti samelojās. Kas tad īsti bija sagruvušā Zolitūdes lielveikala ēkas īpašnieki?

Intervijā jau iepriekš it kā pārsakoties par to, ka Maxima ēku nopirkusi, Gulbe nedaudz vēlāk sarunā tieši apgalvo, ka ēkas "īpašnieks ir Homburg Zolitūde". Kas nav taisnība. Un nedaudz pēc tam, runājot par sagruvušo ēkas jumtu, vēlreiz dīvaini pārsakās: "Jumts nepieder... Jumts pieder Homburgam." Tātad - kam nepieder jumts? Jeb - kam īsti piederēja sagruvusī Zolitūdes Maxima XX ēka?

Līdz šim publiskajā telpā izskanējušajā informācijā par Maxima lielveikala sagrūšanas traģēdiju Zolitūdē pats lielveikalu ķēdes īpašnieks Maxima Latvija lielā mērā norobežojies no atbildības tādā ziņā, ka ļāvis saprast: viņi ir tikai ēkas nomnieki, tāpēc īpašnieku atbildība uz veikalu ķēdi neattiecas. Nomnieki Maxima tik tiešām bija, taču publiski pieejama informācija liecina, ka jau kopš pagājušā gada vidus ēka netika nomāta vis no projekta attīstītāja un investora Homburg, bet gan no kāda SIA Tineo, kas pērn projekta pabeigto daļu - veikala ēku - no Homburg atpirkusi.

Latvijas Nekustamo īpašumu darījumu asociācijas (LANĪDA) mājaslapā, tirgus apskatā par 2012.gada lielākajiem nekustamā īpašuma darījumiem pieejama informācija, ka "Kipras-Lietuvas izcelsmes SIA Tineo (pieder Kipras ofšoram Foumico Investments Limited, vienīgais valdes loceklis - Viļņas iedzīvotājs Roberts Višņausks) nopirkusi aptuveni 70% domājamo daļu no nekustamā īpašuma Priedaines ielā, kas sastāv no 1,03 hektāriem zemes un vairākām mājām. Pārdevējs bija - Nīderlandes uzņēmumam Homburg Eastern Europe Fund B.V. piederošā SIA Homburg Zolitude, kam joprojām pieder daļas šajā īpašumā, tomēr tās ir ieķīlātas, uzliekot īpašumam 3,03 miljonu latu hipotēku."

Tas sakrīt ar Homburg pārstāvja pēdējās dienās teikto, ka uz jaunceļamo dzīvojamo ēku attiecas hipotēka, bet uz veikala ēku - nē. Tā ir tikusi izpirkta.

Jautājums: kas ir SIA Tineo, tieši no kuras (nevis no Homburg Zolitude) Maxima acīmredzot nomājusi veikala telpas?

Uzņēmumu reģistrā Tineo reģistrēta 2012.gada 12.aprīlī. Turklāt - līdz pat šī gada 20.jūnijam šī uzņēmuma juridiskā adrese bijusi tāda pati kā Maxima Latvija - "Abras" Ķekavas pagasta Krustkalnos, liecina firmas.lv informācija.

Ar to sakritības nebeidzas. Saskaņā ar Lursoft informāciju, viens no Tineo investoriem ir Nīderlandē reģistrētais uzņēmums Lincoln Land Erste B.V. Publiski pieejamā informācija liecina, ka šis Nīderlandes uzņēmums ir Lietuvā reģistrētā Vilniaus Prekyba UAB māteskompānija, kurai savukārt pieder Maxima Latvija. Turklāt Tineo valdes loceklis 2012.gadā bijis Gintars Jasinskas, kurš šobrīd ir Maxima Latvia vadītājs.

Šobrīd SIA Tineo gan juridisko adresi un amatpersonas ir mainījusi. Firma reģistrēta Rīgā, Citadeles ielā 12, savukārt tās valdes locekle kopš 2013.gada 20.jūlija ir Lina Martinkevičiene.

Interesanti, ka pēc dīvaino pārteikšanos pilnās intervijas Gulbe un Jasinskas vēlā svētdienas vakarā - pulksten 21:49 - atteica dalību Pirmā Baltijas kanāla rīta raidījumā "Labrīt!", kur viņus un Rīgas mēru Nilu Ušakovu veselas stundas garumā bija plānojis iztaujāt žurnālists Andrejs Mamikins.

FOCUS.LV

Turieties visi!
Es ar ar bailēm vedu savu bērnu uz Pārdaugavas skolu..

25. Nov 2013, 10:37

Tāda sajūta, ka šaij lietai būs tāds pats iznākums kā kuģa Estonia nogrimšanai.
Palasot, ka it kā tika pielaboti dokumenti, njā rodas šaubas vai vainīgos sodīs un kur nu vēl atradīs.

25. Nov 2013, 10:33

Balts klusums, krīt uz zemes.. Un vairs, nebūs tā kā bija.

Lai miers, ar tiem kuri aizgāja.

Saulite21 Saulite21 25. Nov 2013, 10:10

Es arī sāku saņemties,bet sirdi spiež☹.

Saulite21 Saulite21 25. Nov 2013, 00:17

Es vakar vīram teicu ka,ja grib uz jumta būvēt kādu rotaļlaukumu vai ko citu smagu,tad jāizmanto materiālu to pašu,ko lieto tiltiem un vilcieniem,vot tad točna visu noturēs!

Saulite21 Saulite21 25. Nov 2013, 00:13

Bruņurupuce- nebūtu šīs traģēdījas,par Alfu neuzzinātu un turpinātu atstāt tur mašīnu un iepirktos!Skumji,bet fakts☹.

meiva meiva 25. Nov 2013, 00:09 leli2

Redzi, tā ir velta vēl vecajos laikos. Krietni pirms treknajiem gadiem, kukuļiem ... 😀

meiva meiva 25. Nov 2013, 00:08 krixis3

Vai tik mums netuvojas vēlēšanas 😀 arī Eiropas parlamenta.
Visās ziņās stāsta, ka valsts policija pirmajā nsktī izņēma visus iespējamos materiālus kas saistīti ar šo būvi. Kā tad tie pēkšņi ir RD? 😀
Un glābēji rīkojās zibenīgi, jo ja viņi vēl būtu gaidījuši veikala plānus, tos pētījuši, nez vai tur kāds vispār izdzīvotu. Nu, tas protams tikai mans viedoklis.

meiva meiva 24. Nov 2013, 23:55 leli2

Molā strādāju ksd to tikai uzcēla. Cik zinu, visus šos gadus tur situācija mierīga. 😀

meiva meiva 24. Nov 2013, 23:49 Bruņurupuce

O, jā. Es par to pašu. Turpmāk auto kaut vai blakus māju sētā. 😀

meiva meiva 24. Nov 2013, 23:46 Luidži

Nu saki, kāda jēga glābējiem slēpt, ja Tu kā māte izkliegsi savu patiesību? Kāda jēga medijiem melit? Tas kā šobrīd strādā LTV1 man beidzot raisa simpātijas pret šo kanālu.

meiva meiva 24. Nov 2013, 23:34

Diskusijā tika minēts, ka nav svarīgi Maxima, Rimi vsi IKI. Visiem svarīga tikai peļņa. Var jau būt. Ilgus gadus nostrādāju Rimi. Esmu piedzīvojusi neskaitāmas viltus trauksmes ar evakuācijām. Mums katram, darbiniekam, bija zināma instrukcija kā šādos gadījumos rīkoties. Vadošajiem darbiniekiem veikals bija sadalīts pa atbildībad zonām, jo nedod Dievs kāds paliks telpās. Var jau būt, ka pāris gadu laikā kopš tur nestrādāju, lietas ir mainījušās, bet nedomāju ka tās fundamentālās. Līdz ar to, es esmu viena no tām, kas uzskata, ka liela vainas daļa jāuzņemas Maxima vadībai. Un tas nekas, ka dienas laikā signalizācija nostrādā n-reizes. Tas nav telefona zvans. Tas ir brīdinājuma signāls, ka kaut kas nav kārtībā. Pirmajā dienā tika teikts, ka apsargs bija uzaicinājis signalizācijas licējus un viņi nevarēja saprast, kas notiek. Arī tas, drošības dienestam, bija jāmana kā signāls. Šobrīd par to vairs nerunā. Maximas pārstāvju ciniskās atbildes mani pat nepārsteidza. Vai viņi drīkdt ko teikt pret savu darba devēju? Pat slepkavam tiesā ir savs aizstāvis, kas cenšas panākt klienta attaisnošanu. Un cepuri nost VUGDam, kurš zibenīgi noreaģēja uz Maximas teikto, ka visas drošības instrukcijas ar viņiem saskaņotas, par to, ka trauksmes gadījumā vispirms tiek meklēts iemesls un tad notiek evskuācija. Pat man ir skaidrs, ka ko tādu neviena drošības instance nesaskaņotu.
Par pazudušajiem bērniem, vairāk bojāgājušajiem. Ziņās vairākkārt ir uzsvērts, ka karte ar iespējamajiem cilvēkiem, no kamerām ir situācija kāda tābija pāris minūtes pirms pirmā nogruvuma. Tālāk sakari pārtrūka, bet aizmugurē esošie tikuši ārā pa dienesta izeju. Tātad, loģiski, ka sizmugurē nebūs tik daudz cilvēku, cik kartē redzams. Ja būtu bojā gājuši bērni, jums liekas, ka mammas neceltu trauksmi? Nu beidziet! Mēs pašas esam mammas, da mēs pie prezidenta durvīm gulētu, lai panāktu taisnību. Ja jums pazustu bērns ar vīru, jūs klusētu? Taču nē. Tāpēc, piedodiet, bet arī man tad liekas no sērijas-viena tante teica.

Saulite21 Saulite21 24. Nov 2013, 23:08 marakenigsvalde

Es personīg būtu gājusi prom...pat radiem pateikusi,lai tur neiet,vai ar ieteiktu aši paņemt ko vajag un viss!Nu nav normāli tādos apstākļos strādāt.
Alisinja-par šo jau pa dienu runāj,tie ir meli... Ā un mani iepriecināj ziņa ka pārbaudīti pārpalikusī daļa un upuri vairāk nav atrasti.Bet jautājums,Kur palikuši tie bezvēsts pazudušie?

Saulite21 Saulite21 24. Nov 2013, 22:55

Jā ar izlasīju,sākumā sabijos,bet kad ieraudzīju vārdu cena,tad nopriecājos.
Tikko lasīju dr.lv top saitē: kas jauns:ka darbiniekiem dzīviem jau taisīj zārku. Jo esot vis pludojis:tolete,prece. Esot redzējušas plaisas,vairākas reizes skanējusi signalizācija, uz toleti labi ja 2reiz meitenes gājušas.

Saulite21 Saulite21 24. Nov 2013, 22:30

Nu es jau par to peļnu domāju!varbūt ar maldos. Ar vīru runāju viņš teic ka viss būšot konteineros. Nu tad atkal bomzīši varēs uzdzīvot. Ja tagad jau nav paspējuši padzīvoties pa gružiem naktīs!

zile zile 24. Nov 2013, 22:27 BaiBaii

Loti labi- zinashu ka re&re projektos kaju nespershu- Riga Plaza, galerija centrs, galerija riga, nacionala biblioteka

Saulite21 Saulite21 24. Nov 2013, 22:14 marakenigsvalde

Domāju ka nē,vai ar padomātu. Bet nu ne jau viņi to visu tā vienkārši izmetīs,noteikti nē. Iebāzīs kādā citā veikalā.

Saulite21 Saulite21 24. Nov 2013, 22:05

Es ka skatījos sižetu pa lnt,tad ieraudzīju ka tur met toletes papīru un tādas lietas,tad pie sevis nodomāju-viņi tak varēj visu kas nav saplēsts:toletes papīri mazgājamie līdzekļi pat pienu un paiku utt ,varēj atdot cietušajiem...

1 2 3 4 ... 11