Tiesībsargam lūgs vērtēt, vai obligātas konsultācijas noteikšana pirms aborta nepārkāpj cilvēktiesības

Tiesībsargam lūgs vērtēt, vai obligātas konsultācijas noteikšana pirms aborta nepārkāpj cilvēktiesības

13. May 2014, 20:59 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas deputāti šodien vienojās lūgt tiesībsargam vērtēt, vai obligātas konsultācijas ieviešana pirms pirmās grūtniecības mākslīgas pārtraukšanas nepārkāptu cilvēktiesības.

Priekšlikumu uzlikt par pienākumu pašvaldībām nodrošināt šādu konsultāciju iesniedza Saeimas deputāti Inga Bite (RA), Gunārs Igaunis (RP), Elīna Siliņa, Imants Parādnieks (VL-TB/LNNK), Inga Vanaga (RA) un Vineta Ploriņa (VL-TB/LNNK). Veselības ministrija (VM) priekšlikumu neatbalsta.

Ministrijas parlamentārais sekretārs Renārs Putniņš komisijas sēdē skaidroja, ka likums jau šobrīd paredz sievietēm divas konsultācijas pie ārsta pirms mākslīgas grūtniecības pārtraukšanas. Pirmajā vizītē ginekologs vai ģimenes ārsts izsniedz norīkojumu par grūtniecības pārtraukšanu, vienlaikus informējot sievieti par šīs procedūras būtību, iespējamiem medicīniskajiem sarežģījumiem, kā arī par iespēju saglabāt topošajam bērnam dzīvību. Savukārt grūtniecības pārtraukšanu ginekologs drīkst veikt ne agrāk kā 72 stundas pēc iepriekšminētā norīkojuma izsniegšanas, pirms tam atkārtoti informējot sievieti par aborta gadījumā iespējamiem sarežģījumiem.

Putniņš sacīja, ka tādējādi divas obligātas konsultācijas jau ir noteiktas. Savukārt trešās ieviešana, viņa vārdiem, "ir "bišku" par daudz". "Obligātas konsultācijas ar sociālo darbinieku, psihologu, juristu - tas ir tīrākais cilvēktiesību pārkāpums, jo sievietei jāiet un jāstāsta visam pagastam par savu situāciju," izteicās Putniņš.

VM gan neiebilstu, ja trešajai konsultācijai būtu ieteikuma raksturs. Ministrijas speciālisti sēdē informēja, ka Ģimenes valsts politikas pamatnostādnes paredz rast plašākas - ieteikuma rakstura - atbalsta iespējas sievietei vai pārim pirms grūtniecības pārtraukšanas, piemēram, iespēju konsultēties ar psihologu. VM plāno veikt pilotprojektu, lai vērtētu šādu papildu atbalstu praksē.

Deputāte Bite gan turpināja uzstāt, ka trešā konsultācija ir jānosaka kā obligāta. Savukārt komisijas biedrs Vitālijs Orlovs (SC) sacīja, ka, viņaprāt, esošā kārtība ir pietiekami spējīga un to ir pierādījusi, jo abortu skaits valstī samazinās.

Priekšlikumu lūgt tiesībsarga viedokli izteica komisijas deputāts Arvils Ašeradens (V). "Vai valsts var kādam uzspiest obligāti noklausīties kādu lekciju? Es gribētu saprast, vai tas nav fundamentāls cilvēktiesību pārkāpums?" teica deputāts.

Tāpat komisija lūgs tiesībsargam sniegt viedokli par priekšlikumu no 72 uz 120 stundām pagarināt pārdomu laiku pirms aborta izdarīšanas.

Pie jautājumu tālākas skatīšanas komisija cer atgriezties jūnija sākumā.

Kristīne Miļūna
LETA