STARO RĪGA.10 gaismas objekti, kas noteikti jāredz

STARO RĪGA.10 gaismas objekti, kas noteikti jāredz

19. Nov 2017, 07:06 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Foto:Staroriga.lv

 

No 17. līdz 20. novembrim Rīgā noritēs tradicionālais gaismas objektu festivāls „Staro Rīga”. Šogad „Staro Rīga” piedāvā 35 gaismas objektus, kas uzstādīti pilsētvidē – visās varavīksnes krāsās tie mirdzēs no plkst. 17:00 ikkatrā no festivāla četrām dienām. Prtāls RIGA.LV apkopojis 10 objektus, kas noteikti jāredz katram STARO RĪGA apmeklētājam - sīkāka informācija par tiem, kā arī objektu karte atrodama portālā www.staroriga.lv.

1.99

Kur? pie Brīvības pieminekļa

Brīvības piemineklis ideju par neatkarību izsaka arhitektūras valodā, atgādinot par Latvijai nozīmīgiem vēsturiskiem tēliem un notikumiem. Akmenī iemiesotie simboli ir vienkārši un skaidri. Izmantojot reālistiskus mākslinieciskos paņēmienus, Kārlis Zāle atklāj dziļus un mūsu valstij būtiskus filosofiskos jēdzienus – brīvība, dzimtene, cīņa un uzvara. Sveicot Latviju 99. dzimšanas dienā, Brīvības piemineklis atdzīvosies īpašā gaismu uzvedumā.

Objekts uzsāk darbību 18. novembrī plkst. 20.00 pēc Valsts prezidenta uzrunas.

 

2.MĒS VISI ESAM ZVAIGŽŅU PUTEKĻI

Kur? Vērmanes dārza brīvdabas estrādē

Projekcija uz Vērmanes estrādes sienas ļaus gan vērot 3D zvaigžņu putekļu kustību, gan ietekmēt to. Īpašā sektorā cilvēkiem būs iespējams, izmantojot roku žestus, “diriģēt” zvaigžņu parādi – virzīt tās pēc savas patikas, radīt turbulenci un sajusties kā visuma radītājam. Instalācija radīta, lai akcentētu visuma un civilizācijas attiecības, ļautu aizdomāties par mūsu ciešo saikni ar kosmosa ritējumu. Zvaigznes vienmēr ir bijušas virs mums, kvēlo tur šobrīd un būs tur vēl bezgalīgi ilgi pēc mums. Tomēr ikdienā, pilsētas gaismās, mēs tās neredzam. Šos dažus vakarus viss būs citādi – ja cilvēks nenāk pie zvaigznēm, zvaigznes nāks pie cilvēka.

Vērmanes dārzā būs apskatāmas arī divas citas instalācijas: SIMBIOZE  (trīs laika dimensiju – pagātnes, tagadnes un nākotnes mijiedarbība sajūtu trauslajā skatījumā) un GAISMAS ALEJA  (gaismas objekts tiem, kuri apzinās, ka visi mēs dzīvojam pasaulē, kur vienmēr būs divas puses: viena silta un otra - auksta, viena laba un viena ļauna, viena gaismas un mīlestības pilna, bet otra - tumša).

3.PIKSEĻU MĀKONIS

Kur? Esplanādē

Objekta autors ir arhitekts Marcos Zotes (Islande). Objekts “Pikseļu mākonis” tapis pēc finanšu krīzes Islandē, iedvesmojoties no iesāktajiem būvprojektiem, kuri krīzes laikā apturēti un nav pabeigti, pie ēku sienām atstājot celtniecības sastatnes.

“Tā brīža finanšu situācija atstāja paliekošas urbānās rētas pilsētvidē, tās mums atgādina mūsdienu sabiedrības trauslumu,” saka objekta autors M. Zotes. No sastatnēm izveidojot objektu, autors tās ir atdzīvinājis un papildinājis ar gaismas projekcijām. Objekts demonstrē to, ka arī grūtos un sliktos brīžos ir iespējams atrast pozitīvo un izmantot situāciju savā labā.

4.GORŽI

Kur? Uz Rīgas Sv. Pētera baznīcas fasādes

Iedvesmas avots videoprojekcijai ar ūdenskritumu kaskādi ir sens, sāmu tradīcijās balstīts uzskats, saskaņā ar kuru daba un cilvēks ir vienlīdzīgi. Vides aizsardzība un klimata jautājumi ir saistīti ar somu pamatiedzīvotāju tiesībām, daudzējādā ziņā viņu zemes un ūdens aizstāvēšana ir simbolizējusi viņu tiesību aizstāvību. Gorži rada poētisku pieredzi ar brīvu tīra ūdens plūdumu.

Pie Sv. Pētera baznīcas būs apskatāmas vēl divas instalācijas. Ziemeļblāzmas atspulgs (Skārņu iela 11):  “Staro Rīga” viesiem būs iespēja ieraudzīt maģisko Ziemeļblāzmas atspulgu Vecrīgas pašā sirdī, pie  Rīgas Sv. Pētera baznīcas – sarkanās ķieģeļu mājas logos! Kā arī ASTROFACE (Skārņu ielā) – interaktīvs “spogulis” un nebijusi iespēja redzēt savu atspulgu zvaigznāja veidolā!

5.GADSIMTA ZVAIGZNĀJS

Kur? Uz VEF Kultūras pils fasādes, Ropažu iela 2

Latvijai ir savs, un ne viens vien, nacionālais lepnums, bet tikai daži fenomeni. Viens no tiem – Valsts Elektrotehniskā Fabrika jeb VEF, kas savos plaukuma gados bija Latvijas rūpniecības flagmanis un veicināja daudzu jo daudzu “zvaigžņu” rašanos, vārda “zvaigzne” visplašākajā izpratnē.

VEF Kultūras pils fasāde pārvērtīsies – vispirms par Ulmaņlaika radio… ar radio pogu mainām frekvences, uztveram pirmo signālu, un šeit sākas stāsts par mums, par zvaigznēm, par tiekšanos uz zvaigznēm. Caur frekvenču skalu hronoloģiski pārvietojamies laikā un piedzīvojam stāstu par VEF kontekstā dzimušajām “zvaigznēm”: sabiedrībā zināmām personībām, sasniegumiem, pasaulslaveniem izstrādājumiem, radītajām paliekošajām vērtībām, izrādot to dažādību un interesantos veidolus, vienlaikus ļaujot ikvienam apzināties, ka ar jebkuru SAVU darbību mēs varam likt pamatus spožākai rītdienai, lai popularizētu un cildinātu gan savu, gan arī Latvijas vārdu.

6.SEJAS IZTEIKSME

Kur? uz Latvijas Nacionāla Mākslas muzeja parka fasādes

Objekts paver priekškaru uz nākamā gada izstādes “Sejas izteiksme. Portrets Latvijā. 20. gadsimts” interaktīvo daļu.

“Cilvēks ir Dieva domas sabiezinājums, kuram ļauts izpausties, kā vien viņš vēlas. Kā šādā mānīgu ēnu un neskaidrību pilnā pasaulē skatīt 20. gadsimta latviešu portretus? Nudien nezinu… tas ir, nezinu labāku ceļu, kā vienkārši uzticēties gleznotāja, fotogrāfa, tēlnieka godīgumam, talantam un prasmei atspoguļot cilvēka patieso būtību. “

/ Māris Bērziņš /

7.LATVIJAS ALFABĒTS

Kur? Bastejkalna parkā starp Raiņa bulvāri un pilsētas kanālu

Latvijas ainava no putna lidojuma atklāj daudz negaidīta, var saskatīt pat visus alfabēta burtus. Tele2 eksperti 4G drona ekspedīcijas laikā sākumā nejauši, bet pēc tam jau ar atklājēju azartu drona ceļā – Latvijas pļavās, mežos, takās, upēs un ēkās – meklēja un atrada latviešu valodas burtus. Iecere radīt pirmo īsto “Latvijas alfabētu” izdevās, un nu to ar lepnumu varam dāvināt Latvijai simtgadē.

Nāc uz digitālo, starojošo izstādi “Latvijas alfabēts” Bastejkalnā un iepazīsti Latvijas krāšņo ainavu no putna lidojuma. Apsveic arī tuviniekus svētkos, bildini mīļoto vai vienkārši ieraksti kādu sev zīmīgu vārdu, izmantojot “Latvijas alfabētu”! Varēsi arī to iemūžināt un dalīties ar draugiem.

8.CEĻOJUMTS

Kur? Mākslas muzeja RĪGAS BIRŽA ātrijā, Doma laukumā 6

CeļoJumts sāksies Mākslas muzeja “Rīgas Birža” atvērtajā iekšpagalmā, kur projekta komanda ikvienu interesentu aizvilinās psihodēliskā 8 minūšu garā ceļojumā cauri galaktikām un paralēlām pasaulēm.

Mākslas muzeja “Rīgas Birža” iekšpagalms rada ilūziju par atrašanos kosmosa kuģī, kurā ir sapulcējušies cilvēki, gatavi doties ceļojumā. Skatoties uz augšu, ir redzamas debesis, kuras imitē milzu iluminatoru.

Doma laukumā būs apskatāma vēl viena instalācija "Per aspera ad astra" - uz Rīgas Doma ziemeļu sienas, un tā ir veltījums Reformācijas 500 gadu jubilejai. 

9.KARNEVĀLA ZVAIGZNĀJS

Kur? Kultūras pils “Ziemeļblāzma” parkā, Ziemeļblāzmas iela 36

Pasaule ir brīnumu pilna, atliek tos tikai atklāt vai saskatīt! Vērīgākie debesjumā, starp miljoniem zvaigžņu, zvaigznāju un planētu ir atklājuši Visuma brīnumu – noslēpumaino “Karnevāla Zvaigznāju”. Un ir dzimis jauns zvaigznājs – “Karnevāla Zvaigznājs”, kas karnevāla maskas formā atspoguļos dažādus pasaules skaistākos, krāšņākos un spilgtākos karnevālus. Ikviens ir aicināts festivāla “Staro Rīga” pasākumu laikā uz Kultūras pils “Ziemeļblāzma” daudzfunkcionālo laukumu, lai būtu klāt “Karnevāla Zvaigznāja” atklāšanas laikā, kad tas atdzīvosies un ar dažādu pasaules karnevālu sajūtām aizvedīs apmeklētājus īstā ceļojumā. No kontinenta uz kontinentu, no valsts uz valsti, caur mūziku, mākslu, krāsām “Karnevāla Zvaigznājs” 3D ilūzijas priekšnesuma veidā, ar daudzveidīgām kustīgām un krāšņām, pārsteigumu pilnām, vizuālām efektu kompozīcijām aicinās apmeklētājus ļauties fantāzijai un piedzīvot pasaules krāšņāko karnevālu dāvāto izjūtu.

10.MAZAIS ŠEFPAVĀRS

Kur? Rīgas Centrāltirgus Sakņu paviljonā

Pašā Rīgas pilsētas “vēderā” – Centrāltirgū – ierīkots pop-up restorāns, kurā darbojas pasaules mazākais šefpavārs. Viņš ir atgriezies Rīgā ar jaunām receptēm!  Jūsu vakariņu šķīvis tiek pārvērsts šefpavāra darba vietā un ar video projekcijas starpniecību viesu acu priekšā tiek uzburts ēdiena tapšanas stāsts. Vakariņu viesiem solītas virtuālās vakariņas ar mērķi tos kārtīgi pabarot ar gaismu un gaumīgu humoru. Joku netrūkst – mazais, bet muskuļotais pavārs makšķerē virtuālās zivis, vakariņu šķīvi cīnās ar iespaidīgu omāru, kuru pēcāk pieveic un pagatavo gardā maltītē. Vai vēlaties maltītes noslēgumā desertā baudīt arī neatkārtojamu rīsu pudiņu? Labu apetīti!