Grūtniecības kalendārs: pirmais trimestris

Grūtniecības kalendārs: pirmais trimestris

05. Sep 2022, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Esmu stāvoklī. Gaidu bērniņu.. Esmu grūtniece. Mums drīz būz mazulis! Mēs to sakām sev atkal un atkal, lai tā pa īstam apzinātos to, kas ar mums notiek. Mūsos ir vesela pasaule, kas aug un attīstas pēc saviem likumiem un noteikumiem!

Grūtniecība ir apbrīnojams un neatkārtojams periods mūsu dzīvēs. Kopā ar prieku, izjūtam arī daudz baiļu, jo ir daudz jautājumu, uztraukumu un cerību.

Kopā ar mūsu ceļvedi, dosimies 9 mēnešus garā ceļojumā un nedēļu pēc nedēļas uzzināsim, kā aug un mainās mūsu mazulis, kas notiek topošās māmiņas organism, kā arī – iegūsim atbildes uz dažādiem jautājumiem no kompetentiem speciālistiem!

Kas notiek pirmajā trimestrī?

Pirmajā trimestrī līdz 12.grūtniecības nedēļai jāstājas uzskaitē medicīnas iestādē, lai nerastos nekādi sarežģījumi saistībā ar dokumentu noformēšanu un mums pienākošos sociālo pabalstu saņemšanu.

Katrai topošajai māmiņai ir tiesības uz bezmaksas vizītēm pie ārsta un vecmātes!

Šo apmeklējumu mērķis ir nodrošināt vislabāko veselības stāvokli gan topošajai māmiņai, gan mazulim.

Pirmās vizītes laikā tiks konstatēts, vai grūtniecība patiešām ekstistē, tiks noteikts tās laiks, ņemtas analīzes un ārsts sāks veidot uzskaites kartīti.

Vienā no pirmajiem apmeklējumiem saņemsi arī svarīgu dokumentu – mātes pasi, kurā tiks ierakstīti visi nepieciešamie dati par tevi un mazulīti.

Līdz 12.grūtniecības nedēļai jāiziet sekojošas pārbaudes un procedūras: 

- jāiegūst ģimenes ārsta apstiprinājums

- jāiziet orgānu sistēmas pārbaude

- jāiziet ginekoloģiskā pārbaude

Kāpēc: lai pārliecinātos par dažādu saslimšanu neesamību, kas tiek nodotas dzimumakta laikā, vai var radīt dažādus iespējamos sarežģījumus.

- jānosaka ķermeņa masas indekss – svara kontrolei

Kāpēc: lai pārliecinātos par to, vai nav tūskas, vai nav noslieces uz gestozēm, pārēšanos, lai tiktu novērtēts kopējais grūtnieces veselības stāvoklis. Šādas pārbaudes, respektīvi, nosvēršanās, vizuālā apskate, veicamas katrā reizē, kad dosies pie sava ginekologa.

- jāizmēra arteriālais spiediens

Kāpēc: lai novērtētu grūtnieces veselības stāvokli, lai pārliecinātos par to, vai nav kādas hipertoniskās saslimšanas. Un arī tas ir jādara katru reizi, kad dosies pie sava ginekologa. 

- jānodod urīna analīzes

Kāpēc: lai novērtētu urīnizvadsistēmas stāvokli. Gestozes attīstības gadījumā tas ir ļoti svarīgi.

- jāuzzin, kāda asins grupa un, kāds rēzuss ir topošajai māmiņai

Kāpēc: lai pārliecinātos par to, vai nav asins grupu vai rēzusu nesaderības ar bērniņa tēti. Nepieciešamības gadījumā var tikt veikta asins pārliešana un šāda informācija tādā gadījumā ļauj ātrāk piemeklēt vienas grupas asinis pārliešanai. Asins grupu ārsts uzzina, kad veiktas asins analīzes.

-  jāpārbauda feritīna līmenis asinīs

Kāpēc: lai pārliecinātos par to, vai nav kāda no asinsrites saslimšanām, vai nav nosliece uz anēmiju, kā arī, lai pārliecinātos par organism kopējo stāvokli un infekciju klātbūtni, kas negatīvi var ietekmēt mazuļa augšanu un attīstību.

-  skrīnings ( 12.nedēļa+/- 1 nedēļa)

Kāpēc: lai pārliecinātos, vai nav kādas augļa ģenētiskās saslimšanas (Dauna slimība, Edvardsa slimība), lai varētu vajadzības gadījumā veikt tālāku apsekošanu slimības sakarā. 

- jāpārbauda, vai nav B hepatīts, hlamīdijas, sifiliss vai HIV infekcijas

Ja topošā māmiņa nepieder pie paaugstinātas riska grupas, tad grūtniecības novērošanas ietvaros, viņai pie speciālista jādodas tikai vienu reizi mēnesī. Pašās grūtniecības beigās apmeklējumu skaits būs biežāks.

Vecmātes noteiktais dzemdību datums

Pirms pārejam pie grūtniecības nedēļu aprakstiem, tiksim skaidrībā, kas ir vecmātes noteiktais dzemdību datums un faktiskais dzemdību datums.

Ginekologs nosaka grūtniecības laiku divas nedēļas lielāku, kāds ir aptuvenais reālais. Kā rodas šī starpība?

Grūtniecība sākas no olšūnas apaugļošanās brīža, un parasti tas notiek ap ovulācijas datumu vai arī dienu pēc ovulācijas. No tā izriet, ka  - ja rēķina grūtniecības laiku no ovulācijas sākuma, var izskaitļot lielāku embrionālo augļa attīstības laiku.

Lai arī konkrētā metode ne vienmēr der tālākai grūtniecības norises kontrolēšanai, tomēr sākotnēji tā tiek izmantota. Tas viss tāpēc, ka ovulācija ne vienmēr norit cikla vidū, un tāpēc arī ir tā, ka atšķirība var būt līdz pat 2 nedēļām liela, nosakot grūtniecības patieso laiku.

Veselām sievietēm, normāla ovulācija var iestāties mazliet ātrāk vai mazliet vēlāk – pēc ierastā ovulācijas laika. Sakarā ar to ir neiespējami precīzi noteikt tieši grūtniecības iestāšanās laiku.

Aprēķināt pēc šādas sistēmas grūtniecības laiku iesāka jau sen, kad vēl nebija zināms nekas daudz par ovulāciju un grūtniecības norises īpatnībām. Sievietei pamata pazīmes, kas liecina par grūtniecības iestāšanos, vienmēr ir bijis mēnešreižu iztrūkums, tāpēc grūtniecības laiku aprēķināt sāka no pēdējās menstruāciju dienas.

Mūsdienu ginekologi orientējas uz šo grūtniecības laika aprēķināšanas metodi, jo arī tagad tā tiek izmantota, lai novērtētu augļa attīstību.