Mammu Bizness: Viss bērna attīstībai - Bruno Toys koka rotaļlietas

Mammu Bizness: Viss bērna attīstībai - Bruno Toys koka rotaļlietas

26. May 2015, 09:10 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Ar sevi iepazīstina māmiņa, kas rada fantastiskas, attīstošās rotaļlietas bērniem no koka!

Mani sauc Vizma un šobrīd auklēju  mājās mazo Bruno (dzimis 2014.gada maijā). Lasīju citu māmiņu biznesa stāstus un guvu iedvesmu. Lai gan speru tikai pirmos soļus, tomēr varbūt arī mana pieredze iedrošinās vēl daudzas citas māmiņas (un tētus) veidot savu biznesu.

20150416114115-86733.jpg

Kas iedvesmoja Tevi izveidot savu biznesu? Kā nonāci līdz šai idejai?

Doma par savu mazo biznesu virmoja galvā jau pāris gadus. Blociņā rakstīju idejas, ko māku, ko varu un ko gribētu darīt (saldētas vai žāvētas ogas, zāļu tējas, bērnu nometnes, kaut kas no koka…). Kad piedzima mazais, drīz vien sapratu, ka tagad  ir īstais brīdis sākt. Tā tapa pirmais koka klucītis.

20150416114125-44797.jpg

- Kad un kā sāki savu biznesu?

- Šī gada sākumā izrevidēju sava tēta dēļu kaudzi laukos (Murjāņos) un atradu piemērotus kokmateriālus rotaļlietu gatavošanai. Tad kopā ar vīru pārskatījām visus garāžas instrumentus un lielos vilcienus viss nepieciešamais bija. Paralēli kokamatniecībai vīrs izstrādāja mājaslapu un es savukārt sāku iepazīstināt draugus, paziņas ar mūsu koka rotaļlietām sociālajos tīklos.

- Ko tieši tu radi, ar ko ir saistīts Tavs bizness un kā sākās viss tavs radošais process? Kas tevi iedvesmoja, pamudināja uzsākt kaut ko pašai?

Es radu koka rotaļlietas bērna priekam un attīstībai. Viss sākās ar koka klucīti, no kā tapa ALFABĒTS, CIPARI, PUZLES, KONSTRUKTORI. Ir vairāki faktori, kas ietekmēja manu izvēli: 1) esmu daudz strādājusi pakalpojumu sfērā un beidzot gribējās nokļūt ražošanas jomā, radīt kaut ko taustāmu, 2) līdz ar bērna ienākšanu ģimenē rotaļlietu jautājums kļuva arvien aktuālāks, patika izmantot kā rotaļlietas dažādus ikdienā lietojamus priekšmetus (bļodas, karotes, burku vāciņus u.c.), 3) apskatīju vairāku koka rotaļlietu ražotāju piedāvājumu un neatradu tur tās idejas, ko galvā jau biju izdomājusi.

20150416114134-71891.jpg

Rotaļlietas ir gatavotas no koka, zīmējumi, burti un cipari veidoti ar iededzināšanas tehniku un katrs klucītis pārklāts ar lineļļu vai lineļļas beici (100% dabīga un bērniem draudzīga).

- Kas ir tas, kas šajā procesā liek virzīties uz priekšu un meklēt arvien jaunas un jaunas idejas?

Izaicinājums, ziņkāre, neatlaidība – viss tas, ko man katru dienu atgādina mazais Bruno. Gribas pamēģināt, uzzināt vai varu un neatlaidīgi turpināt, kamēr izdodas. Kā darba ņēmējam man bija jādomā tikai par sev uzticēto lauciņu, turpretim savā biznesā ir jādomā par visām jomām: ražošana, mārketings, pārdošana, loģistika, iepakojums… Tas ir intriģējoši!

20150416114143-47212.jpg

- Vai Tev ir arī sava mājas lapa, kur aplūkot un iegādāties radītās lietas? Kur par tevi, taviem ražojumiem var uzzināt vairāk?

Mājaslapa - www.brunotoys.lv

Draugiem.lv -  www.draugiem.lv/toysbruno

Facebook.com - www.facebook.com/toysbruno

 20150416114158-52740.jpg

- Kā ir ar reklāmu? Bez reklāmas nav nekā, kur un kā reklamē savu uzņēmumu?

Apzināti vēlos sākt bez lielām investīcijām, tātad ar minimālu mārketinga budžetu. Šobrīd aktīvi apgūstu sociālos tīklus un to iespējas (bezmaksas un maksas). Vēl cenšos dalīties ar šo ziņu arī dažādos forumos. Domāju par dalību gadatirgos un piedāvāt koka rotaļlietas tematiski saderīgās mājas lapās (pērk/pārdod, roku darbs, mājražotāji, no koka).

20150522172549-47455.jpg

- Kā ir ar šādu preču konkurenci? Vai arī tādu esi pamanījusi?

Kopumā konkurents ir jebkurš rotaļlietu ražotājs vai importētājs. Tāpēc sašaurinu šo sarakstu uz tiem uzņēmumiem, kas Latvijā ražo eko koka rotaļlietas. Ir vairāki uzņēmumi ar lielu pieredzi (www.varistoys.lv, www.woodentoys.lv, www.kokaspeles.lv …) un līdz ar to ir iespēja daudz skatīties un mācīties. Konkurence liek mums kļūt arvien labākiem.

- Kāpēc Tavu uzņēmumu sauc tieši šādi? Kā pie šāda nosaukuma nonāci?

Domājot nosaukumu, es zīmēju blociņā dažādas versijas. Svarīgi bija, lai nosaukums ir īpašs, skanīgs, ne pārāk garš un labi izskatās J. Un rezultātā uzzīmēju tagadējo Bruno Toys logotipu. Angliskais pielikums Toys (rotaļlietas) atnāca, jo 1) pastāsta, ar ko nodarbojas uzņēmums (līdzīgi kā banku nosaukumos ir vārds „banka”), 2) ir īss un viegli izmantojams mājaslapas nosaukumā („Bruno rotaļlietas” būtu parāk gari). 3) der lielajai izaugsmei nākotnē (internacionāls), kad Bruno Toys eksportēs koka rotaļlietas uz tuvām un tālām zemēm.

20150416114208-75938.jpg

- Parunāsim par bērniem! Pastāsti par viņiem!

Mūsu ģimenē aug mazs brīnums Bruno, kas katru dienu daudz mācās par šo lielo pasauli un daudz iemāca arī saviem vecākiem.  Pie vārdiņa tika, gan tāpēc, ka abiem vecākiem šis vārds ļoti patīk, gan arī mans vectētiņš ir vārdā Bruno. Esmu laimīga, ka varam ar vīru dalīties visos darbos un nedarbos, abi varam vienlīdz labi mazo pabarot, vannot, doties pastaigā vai arī mainīt n-tās autiņbiksītes.

Bruno tagad jau sēž, lien, mazliet rāpo un stutējas kājās pie visa. Viņš ir diezgan patstāvīgs un šad tad no viņa rīcības var saprast: „Mammu, es te tagad spēlējos! Lūdzu, netraucē”. Ēd gandrīz visu, ko dod: putras, dārzeņu biezeņus, augļus, gaļu, sajūsmā par kefīru. Kā saldais ēdiens un nakts barošana joprojām ir arī mammas piens. Naktīs parasti abi mostamies divas reizes, bet citādi varam nogulēt arī līdz plkst.10:00. Jau ar pirmo zobiņu, Bruno ieguva iesauku „zubasķiks”. Nu jau ir 5 zobi, dēļ tiem gan bija negulētas naktis. Citādi mazais mūs kā vecākus lutina un pagaidām saudzē (laikam norūda).

20150416114216-61979.jpg

- Cik viegli vai cik grūti ir savienot darbu un biznesu ar ģimeni un ikdienu?

Plānoju ar mazo mājās palikt pusotru gadu un šobrīd biznesa veidošana man palīdz iegūt līdzsvaru. Man ir darba pieredze tirdzniecībā, mārketingā un dažādu attīstības projektu rakstīšanā. Pirms bērna piedzimšanas es strādāju pilnu darba dienu ofisā (biznesa tikšanās, loģistikas jautājumi, saziņas ar piegādātājiem) un pēc bērna piedzimšanas es 24h diennaktī esmu ar mazo. Pārmaiņas ir lielas un darbā gūtās iemaņas maz var pielietot rotaļu istabā ar bērnu. Tāpēc, lai arī bizness prasa enerģiju, kā arī labu laika plānošanu (laiks ar vīru, laiks ar bērnu, laiks biznesam…), tomēr tas ir veids kā varu būt harmoniska sieviete.

- Kā bērni palīdz Tavā biznesā? Ar idejām? Modeļiem?

Es vēroju bērnus rotaļājoties, kas viņiem patīk, kas interesē. Bieži ar rotaļlietām viņi dara krietni vairāk nekā pieaugušie ir izdomājuši. Ar mazo Bruno ejam arī uz Klaudijas rotaļām, tur ir interesanti vērot visus mazos ķiparus, viņu izdomu un neatlaidību.

Mājās uztaisu kādu rotaļlietu un dodu Bruno izmēģināt, tas dod man idejas nākamajiem Bruno Toys produktiem. Un zinu, ka katrā vecumā Bruno man mācīs ko jaunu par rotaļu pasauli, ko reiz pirms gadiem 30 zināju, bet nu jau kā pieaugušais esmu nedaudz aizmirsusi.

20150416114222-88755.jpg 

- Vai Tu vari teikt, ka būšana par mammu ir iedvesmojusi Tevi lielām lietām?

Jā, jo ir mazs enerģijas kamols, kas katru dienu paveic ko tādu, kas vēl vakar šķita neiespējami. No rīta, kad pamostos un jūtu, ka baterijas ir nosēdušās, es ieleju sev „kapeju”, dodos uz bērnistabu, apsēžos uz grīdas un smeļos pozitīvo lādiņu no dēla. Ir sajūta, ka mazais man iemāca vairāk nekā es viņam.

20150416114234-74860.jpg

- Ko tu ieteiktu citām mammām, kas rada, bet baidās nodot tālāk savus ražojumus un uzsākt savu biznesu? 

Izlasīt grāmatu „Kuš pievācis manu sieru?” un pajautāt sev, ko darītu, ja nebaidītos. Bieži viss, kas vajadzīgs ir SĀKT un tad daudz kas atrisinās pats no sevis. Vēl reizēm, kad baidos, ko uzsākt, tad jautāju sev: „Ko es varu zaudēt?”. Un lielākoties es varu tikai iegūt, jo pat ja kaut kas neizdodas, tad ir pieredze, kas palīdzēs nākamreiz.

Lai veiksmīgs bizness arī Tev!

Uzdod savu jautājumu un laimē koka konstruktoru 3x3 vai arī koka klucīši CIPARI (0 līdz 9)!

JAUNS projekts: MAMMU bizness! Gaidām uzņēmīgo māmiņu pieteikumus!

20141202111131-14474.jpg

inleila inleila 26. May 2015, 11:52

Ļoti interesanta intervija! Skaisti klucīši!
Vai visus klucīšus pati zīmējat? Kā apvienojat klucīšu veidošanu ar dēliņa audzināšanu (tajā brīdī pieskata kāds cits, vai tad, kad viņš guļ?
Veiksmi biznesa attīstībā! Lai nekad netrūkt iedvesmas!