Māmiņa Baiba: Klaudijas Hēlas pieskatīšanas grupā meitiņa iemācījusies būt patstāvīgāka

03. Jan 2017, 00:10 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Klaudijas Hēlas pieskatīšanas grupa katru dienu ir atvērta un laimīgās mammas un tēti, kas savus mazuļus izlēmušas atstāt tieši šajā pieskatīšanas grupā, noteikti mierīgu  sirdi dodas savās ikdienas gaitās, jo par Klaudijas Hēlas lielo mīlestību pret bērniem esam pārliecinājušas mēs visas, ne vienu reizi vien – vērojot intervijas, piedaloties nodarbībās.  Savā pieredzē par Klaudijas Hēlas pieskatīšanas grupu padalījās mamma Baiba, kuras pusotru gadu vecā meitiņa Maija dienas stundas pavada tieši Vīlandes ielā.

20160118112533-21539.jpg

Te sastopami bērniņi vecumā no pusotra līdz trim gadiem. Klaudijas Hēlas pieskatīšanas grupā bērni rotaļājas, ēd un guļ diendusā, atrodoties te no 8:00 līdz 17:00. Šajā pieskatīšanas grupā tiek strādāts pēc Piklera metodes, kas nosaka, ka bērnam ir jāļauj attīstīties radošā un piemērotā vidē. Vidē, kas bērnam ļauj izzināt! Bērniņi tiek pieskatīti, tiek veikti to attīstības novērojumi.

Bērniņus var atstāt arī uz pāris stundām, ja kādreiz ir nepieciešamība sakārtot lietas, kuras nebūtu iespējams izdarīt kopā ar bērnu. Bet tad par šiem laikiem ir jāvienojas individuāli.

Kāpēc nolēmāt, ka mazajai ir laiks apmeklēt b/d vai pieskatīšanas grupu?

Man bija laikam tā, ka mājās bija ilgi nosēdēts, meklēju kaut ko uz nepilnu dienu, kur varētu bērniņu atstāt. Bija auklītes, bet grūtāk atrast tādas uz pusi dienas. Tad, tā kā Klaudiju jau pazinu, jo braucām pie viņas uz fizioterapijām, uzzināju, ka ir tāda pieskatīšanas grupa un nedomājot pieteicāmies.

Mājās mazā bija diezgan patstāvīga, un arī tā sajūta, ka meitiņa varētu doties uz grupu, bija stimuls. Pirmajās nedēļās bija jāpierod, bet nebija tik traki.

Es nezināju ne, ko sagaidīt, neko vairāk. Pirmajās dienās paliku klāt, un darīju to pašu, ko mājās. Tās bija pāris stundas dienā. Pirmās dienas biju klāt, pēc tam jau vairs ne. Iesēdos mašīnā un nezināju, ko iesākt ar to, ka beidzot man ir laiks. 

Pēc kā spriežat par to, ka meitiņa ir apmierināta?

Meitiņa grupu apmeklē jau no oktobra. Tātad - aptuveni 3 mēnešus. Pirmajās nedēļās nebija izmaiņu, bet pašlaik redzu, ka mācās pati ēst, neļauj sevi barot. Mācās skriet, grib tikt citiem līdzi. Ir apmierināta. Ik dienas tiek veikti arī pieraksti, un te katru dienu tiek arī vecākiem pastāstīts, ko bērns dara, ko jaunu apguvis. Pamanījusi esmu, ka meitiņa ir kļuvusi daudz patstāvīgāka, pat uzstājīgi vēlas daudz ko darīt pati. Ļoti koncentrējas uz darāmo.

Bērnu ēdināšana pieskatīšanas grupā

Ar ēdināšanu tur nekādas problēmas neredzu, meitiņa ēd labi, un te dod ekoloģiski tīrus produktus, kas ir ļoti svarīgi.

20160118112545-22576.jpg

Vai ir kādas nodarbības, ko šajā grupiņa esat novērojusi, kas ir īpašas un nav citos bērnudārzos?

Es jau domājot par bērnudārzu kā tādu, sapratu, ka nav sūtīt jēga uz parastu bērnudārzu, kurā vienkārši bērnu pieskata, kamēr bērns slidinās pa kalniņu. Arī pašlaik rindā esam specializētā dārziņā Jūrmalā. Par Piklera metodi īsti neko nezināju, bet jau pirmajā tikšanās reizē Klaudija visu  izstāstīja, un man tas patika. Patika apziņa, ka tā pieeja ir dabiska, bērns rotaļājas, kad to vēlas, nekas netiek uzspiests.

Vide - pilna liela telpa ar visādām rotaļlietām, var līst, kāpt, ložņāt, spēlēt tējas dzeršanu, lasīt grāmatas. Viss ir uz grīdas. Apbrīnojamas ir skolotājas, kas visu laiku aiz bērniem visu pārkārto, bērniem nepaliek garlaicīgi pēc tam, kad viņš mantas ir izmētājis.

Klaudija visiem vecākiem atgādina, ka pievērst bērnam ģērbšanās procesā uzmanību - nevis sarunāties savā starpā ar pieaugušajiem, bet runāt ar bērnu. Nedalīta uzmanība- ja kaut ko dari ar bērnu, koncentrēta uzmanība tātad ir uz bērnu.

Tur īsti arī nav jādalās, jo teju visas rotaļlietas ir pa divām - trijām. Un vienlaikus jau visi ar vienu lietiņu nerotaļāsies.

Kāpēc ieteiktu Klaudijas Hēlas pieskatīšanas grupu citām māmiņām?

Man liekas, ka svarīga ir attieksme. Tu ej nevis kā uz dārziņu, bet kā pie omītes. Maija pat Klaudiju par mammu sauc, tāpat arī manu mammu. Tā ir tā emocionālā pieķeršanās cilvēkam. Atteiksmei te ir ļoti liela nozīme. Tā atvērtība, dabiskais piegājiens, to gribas saņemt arī nākošajā bērnudārzā. Nevis strikti noteikumi, kuru ietvaros bērns nedrīkst kāpt smilškastē, peļķē, nedrīkst nošmulēties. Viss notiek bērna tempā.

Māmiņu klubs

Māmiņu Klubā pieskatīšanas grupa ar Klaudiju Hēlu

20150915103143-84000.jpg