LM : īstermiņa sociālās apdrošināšanas pabalstu saņēmēji jūtas ekonomiski stabili

LM : īstermiņa sociālās apdrošināšanas pabalstu saņēmēji jūtas ekonomiski stabili

08. Nov 2012, 14:27 Kristīne Māmiņuklubs.lv Kristīne Māmiņuklubs.lv

Šobrīd vidējā maternitātes pabalsta saņēmēja ir sieviete 29 - 30 gadu vecumā ar vidējo algu 463,80 lati, savukārt vidējais paternitātes pabalsta saņēmējs ir vīrietis 31 gada vecumā ar vidējo algu 579,90 lati, liecina Labklājības ministrijas (LM) apkopotā informācija par īstermiņa sociālās apdrošināšanas pabalstu ģimenēm ar bērniem (maternitātes, paternitātes, vecāku un slimības pabalstu slima bērna kopšanai) saņēmējiem. 

„Šobrīd statistika liecina, ka īstermiņa sociālās apdrošināšanas pabalstus ģimenēm ar bērniem saņem cilvēki vidēji ap 30 gadu vecumu, kuri ekonomiski jūtas pietiekami stabili. Turklāt šāda tendence iezīmējas jau ilgākā laika periodā. Tajā pašā laikā satraucoša iezīme ir tā, ka aptuveni 6 tūkst. sieviešu nestrādā un saņem nevis vecāku bet gan bērna kopšanas pabalstu līdz bērna gada vecumam. Tas nozīmē, ka viņas pirms bērna piedzimšanas nav bijušas darba attiecībās un nav veikušas valsts  sociālās apdrošināšanas iemaksas. Tādējādi šīs sievietes nākotnē varētu būt pakļautas nabadzības riskam, jo paļaujas uz bērna tēvu vai valsti, nevis uz sevi un ienākumiem no algota darba,” uzsver LM valsts sekretāre Ieva Jaunzeme.  

Iespēju saņemt paternitātes pabalstu Latvijā šobrīd izmanto tikai aptuveni puse jeb 5931 no tēviem. Tajā pašā laikā LM valsts sekretāre atzīst, ka 10 dienu ilgs paternitātes atvaļinājums ir pārāk īss laiks, ko pavadīt kopā ar ģimeni, tāpēc LM plāno nākotnē strādāt pie tā pagarināšanas.

LM valsts sekretāre atgādina, lai saņemtu tādus īstermiņa pabalstus kā maternitātes, paternitātes un vecāku pabalsts, nav nepieciešams nostrādāt noteiktu periodu. Proti, nav nepieciešams t.s. kvalifikācijas periods. Tas nozīmē, lai noteiktu tiesības uz minētajiem pabalstiem, pietiek, ka cilvēks ir nodarbināts pabalsta pieprasīšanas dienā. 

No kopējās iemaksu likmes vecāku apdrošināšanai ir novirzīts tikai 1%. Līdz ar to, lai vecāku pabalstu saņemtu likumā noteiktajā 70% apmērā atbilstoši faktiski veiktām iemaksām, cilvēkiem iemaksas būtu jāveic 58 gadus. Tādējādi, ja nepastāvētu solidaritātes princips starp iemaksu veicējiem un pabalstu saņēmējiem, šādu pabalsta apmēru izmaksāt nebūtu iespējams.

Savukārt daudzi darba devēji joprojām nav informēti, ka slimības pabalstu slima bērna kopšanai no pirmās dienas izmaksā no valsts sociālās apdrošināšanas sistēmas. Šo pabalstu saņem 79,3% sievietes un 20,7% vīrieši. 

Runājot par 2013.gadā plānotajiem pasākumiem, I.Jaunzeme uzsver, ka tie ir vairāki:

-          maternitātes, paternitātes un vecāku pabalstu izmaksu griestu divkāršošana (par vienu kalendāra dienu izmaksājot Ls 23,02 un 50% no summas virs Ls 23,02),

-          bērna kopšanas pabalsta paaugstināšana no 50 līdz 100 Ls par bērna kopšanu no dzimšanas līdz gada vecumam tiem cilvēkiem, kuri iepriekš nav strādājuši;

-          bērna kopšanas pabalsta paaugstināšana no 30 līdz 100 Ls par bērna kopšanu no gada līdz pusotram gadam visiem vecākiem;

-          turpināta bērna kopšanas pabalsta izmaksa 30 Ls apmērā mēnesī par bērnu kopšanu no pusotra līdz diviem gadiem;

-          minimālā vecāku pabalsta paaugstināšana no 63 līdz 100 latiem mēnesī;

-          valsts atbalsts pirmsskolas izglītības iestāžu rindu likvidēšanai 3,22 milj. latu apmērā.

Atgādinām, ka 2012.gadā sociālās apdrošināšanas iemaksu likme ir 35,09%. No tās 2,3% - maternitātes un slimības apdrošināšanai, 1% vecāku apdrošināšanai.

Fakti par īstermiņa sociālās apdrošināšanas pabalstiem ģimenē 

Maternitātes pabalstu piešķir par 112 kalendārajām dienām (grūtniecības atvaļinājuma 56 un dzemdību atvaļinājuma 56 kalendārās dienas summē):

  • ja sieviete ārsta uzskaitē stājusies līdz 12.grūtniecības nedēļai – par 126 dienām (14 dienu papildu grūtniecības atvaļinājums);
  • ja sievietei ir sarežģījumi dzemdībās vai arī viņai piedzimuši divi vai vairāki bērni – dzemdību atvaļinājumu piešķir par 140 dienām (14 dienu papildu dzemdību atvaļinājums).

Tādējādi kopā par grūtniecības un dzemdību atvaļinājuma laiku pabalstu var piešķirt par 140 dienām jeb 20 nedēļām.

  • Paternitātes pabalstu piešķir un izmaksā bērna tēvam bērna piedzimšanas gadījumā, ja viņam piešķirts 10 kalendāra dienu ilgs paternitātes atvaļinājums.

Maternitātes, paternitātes, vecāku pabalstu apmērs

  • Ar 2010.gada 3.novembri – ja aprēķinātā pabalsta apmērs pārsniedz 11,51 Ls dienā, izmaksājamā pabalsta maksimālais apmērs dienā -11,51 Ls + 50% no summas virs 11,51 Ls.
  • Maternitātes un paternitātes pabalsta apmērs 80% no cilvēka vidējās apdrošināšanas iemaksu algas.
  • Vecāku pabalstu ieviesa 2005.gadā kā universālo pabalstu ar daļēju apdrošināšanas principu. No 2008.gada minētais pabalsts ir ieviests sociālās apdrošināšanas sistēmas ietvaros.
  • Vecāku pabalsta apmērs 70% no cilvēka vidējās apdrošināšanas iemaksu algas un ne mazāk kā 63 Ls mēnesī.

Slimības pabalsta apmērs par bērnu

  • Ar 2010.gada 1.janvāri – ja aprēķinātā pabalsta apmērs pārsniedz 11,51 Ls dienā, izmaksājamā pabalsta maksimālais apmērs dienā - 11,51 Ls + 50% no summas virs 11,51Ls.  
  • 80 % no pabalsta saņēmēja vidējās apdrošināšanas iemaksu algas.
  • Līdz 14 gadus veca slima bērna kopšanai slimības pabalstu piešķir un izmaksā par laiku no darba nespējas pirmās dienas līdz darba nespējas 21. dienai:
    • Par laiku līdz darba nespējas 14.dienai pabalstu izmaksā, ja bērns kopts mājās;
    • par laiku līdz darba nespējas 21.dienai pabalstu izmaksā, ja bērns kopts arī stacionārā.

Bērna kopšanas pabalsts

  • Nenodarbinātiem vecākiem piešķir bērna kopšanas pabalstu 50 Ls par bērnu līdz 1 gadam.
  • Piemaksa par dvīņu vai vairāku vienās dzemdībās dzimušu bērnu kopšanu līdz 1 gadam - 50 Ls mēnesī par otro un katru nākamo bērnu.