Kā Tu juties pēcdzemdību periodā?

Kā Tu juties pēcdzemdību periodā?

27. Oct 2015, 00:02 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Urā! Tas ir noticis! Jums ir piedzimis ilgi gaidītais mazulis. Pēc 9 mēnešu gaidīšanas svētkiem Tu vari paskatīties uz mazo un teikt: "Sveiki, mazais! Iepazīsimies! Lai Tev viss būtu labi!"

Bet kas notiek māmiņas organismā? Kāda ir sievietes emocionālā veselība pēc dzemdībām? Kā sabalansēt vecāku un bērna vajadzības?

Diemžēl lielākā vai mazākā mērā pēcdzemdību depresija parādās gandrīz visām sievietēm pēc dzemdībām. Bieži sievietes pat to nepamana, tomēr reizēm depresija "ievelkas" un jāmeklē terapeita palīdzība.

Nesen dzirdēju, kā jauna sieviete stāstīja, ka pēc dzemdībām viņa ir pilnībā mainījusies. Līdz dzemdībām viņai patika viss spilgtais un gaisma, bet tagad gribas valkāt tikai melnas drēbes. Tā ir viena no pēcdzemdību depresijas pazīmēm, kaut arī ne vienmēr tas ir apzināti, tomēr prasa uzmanību.

Ļoti svarīgi sievietēm ir atjaunot psiholoģisko līdzsvaru pēc dzemdībām, jo bērns jūt mātes noskaņojumu un bērna veselība un labklājība tiešā veidā ir saistīta ar mātes emocionālo stāvokli.

Pirmkārt, ir vajadzīga palīdzība un sapratne no bērna tēva. Viņam ir jāsaprot, ka māmiņun var pārsteigt garastāvokļa svārstības, asaras, paaugstināta trauksme, un tieši tāpēc viņai ir vajadzīgs morāls un fizisks atbalsts.

Māmiņu Klubs arvien rūpejas par topošajām un jaunajām māmiņām, tāpēc pašreiz vācam jaunu grupiņu topošo māmiņu lekcijai par to,kā kļūt par labu mammu. Nē, tās nebūs gudras pamācības no psiholoģes Diānas Zandes. Nē, tā nebūs pirksta kratīšana, ko un kā Tev vajadzētu darīt. Tā būs kā parunāšanās pie tējas tases. Noderīgi padomi, kā sievietei izprast pēcdzemdību sajūtas. Iespējams, kāda iegūs atbalsta personu, ar kuru tikties arī pēc šādas tikšanās.

Pastāsti, kāds bija Tavs pēcdzemdību periods! Ar kādām problēmām Tu saskāries un kā tās atrisināji? 

Psiholoģiskā sagatavošanās dzemdībām ar Diānu Zandi

Kā kļūt par labu mammu. Psiholoģes Diānas Zandes lekcija