Kā mainīsies pabalsti no 2013.gada: atbildes uz māmiņu jautājumiem

Kā mainīsies pabalsti no 2013.gada: atbildes uz māmiņu jautājumiem

02. Jan 2013, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Vai gribi zināt visu, kas saistīts ar pabalstu izmaiņām pēc Jaunā gada? Lasi un uzzini atbildes uz visiem sev interesējošajiem jautājumiem!

1. Kā tiks piešķirti pabalsti par bērniem, kuri netiek bērnudārzā? Pēc kāda principa un kam (no kāda vecuma un cik ilgi)? Vai šajā sarakstā būs arī rīdzinieki, kam Rīgas Dome, piemēram, piedāvā vietu privātā bērnudārzā?


Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija, Izglītības un zinātnes ministrija, Finanšu un Labklājības ministrijas kopīgi līdz 2013.gada 1.martam izstrādās kārtību pasākuma „Valsts atbalsts pašvaldību pirmsskolas izglītības iestāžu rindu likvidēšanai” ieviešanai. Finansējums no 2012.gada 1.septembra plānots privātam pakalpojuma sniedzējam, nosakot finansējuma apmēru par vienu bērnu (paredzēts, ka valsts atbalsta summa mēnesī uz vienu bērnu būs līdz 100 latiem mēnesī) un nosacījumus izmaksu daļējai segšanai no valsts budžeta par bērniem no pusotra gada vecuma līdz obligātai bērna sagatavošanas pamatizglītības ieguves uzsākšanai, t.i., 5 gadiem, kuri ir uzņemti rindā un nesaņem pakalpojumu pašvaldības izglītības iestādē. Augstāk minētā valsts atbalsta piešķiršanas kārtība attieksies uz visiem bērniem, kas attiecīgajā vecumā reģistrēti rindās uz pašvaldību, t.sk., Rīgas pilsētas, pirmsskolas izglītības iestādēm.


2. Vai nākošā gadā tiks veikts pārrēķins tiem vecākiem, kas tagad saņem ierobežotu pabalstu par bērna kopšanu?


Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA) no 2013.gada 1.janvāra pārrēķinās pabalsta apmēru, ja bērna kopšanas pabalsts būs piešķirts līdz 2012.gada 31.decembrim un tā izmaksa turpināsies arī pēc 2013.gada 1.janvāra. Pabalstu VSAA pārrēķinās automātiski pēc tās rīcībā esošās informācijas. Tas nozīmē, ka vecākiem nav VSAA jāiesniedz jauns iesniegums par pabalsta pārrēķinu.


3. Kā sāks saņemt pabalstus māmiņas, kas dekrētā aizgājušas 2012.gadā, ja viņām aprēķins veikts 2012.gadā, bet bērniņš piedzimis 2013.gadā?


No 2013.gada 1.janvāra divkāršosies maternitātes, paternitātes un vecāku pabalstu izmaksu griesti. Tas nozīmē, ka par vienu kalendāra dienu izmaksās Ls 23,02 un 50% no summas virs Ls 23,02. Gan strādājošiem, gan nestrādājošiem vecākiem no 30 līdz 100 Ls palielināsies bērna kopšanas pabalsts par bērna kopšanu no 1 līdz 1,5 gadu vecumam.

4. Vai 5Ls pie alimentiem tiks pieskaitīti automātiski, vai jāraksta iesniegums? Vai tas skar visus, vai arī tikai tos, kas saņem minimālo summu?


Civillikuma 179.pants paredz, ka vecāku pienākums ir samērā ar viņu mantas stāvokli uzturēt bērnu. Šis pienākums ir tēvam un mātei līdz laikam, kad bērns pats var sevi apgādāt. Pienākums gādāt par bērna uzturēšanu neizbeidzas, ja bērns nedzīvo kopā ar vienu no vecākiem vai abiem vecākiem. Tādejādi, gadījumos, ja vecāki nedzīvo kopā, viņiem jebkurā gadījumā ir pienākums samērā ar viņa mantas stāvokli uzturēt bērnu, kas visbiežāk izpaužas kā minimālo uzturlīdzekļu maksāšana.

Atbilstoši minētā likuma 179.panta piektajai daļai minimālo uzturlīdzekļu apmēru, kuru bērnam nodrošināt ir pienākums katram no vecākiem neatkarīgi no viņa mantas stāvokļa, nosaka Ministru kabinets, ņemot vērā valstī noteikto iztikas minimumu un bērna vecumu. Saskaņā ar 2003.gada 1.jūlija Ministru kabineta noteikumiem Nr.348 „Noteikumi par minimālo uzturlīdzekļu apmēru bērnam” katram bērnam no viņa piedzimšanas līdz 7 gadu vecuma sasniegšanai — 25 % apmērā no Ministru kabineta noteiktās minimālās mēneša darba algas (patlaban tie ir 50 lati); savukārt katram bērnam no 7 gadu vecuma sasniegšanas līdz 18 gadu vecuma sasniegšanai — 30 % apmērā no Ministru kabineta noteiktās minimālās mēneša darba algas (patlaban tie ir 60 lati).
Lai varētu saņemt uzturlīdzekļus, ir jāvēršas administratīvā rajona tiesā ar iesniegumu par uzturlīdzekļu piedziņu. Sīkāka informācija ŠEIT.


Ja gadījumā kāds no vecākiem nemaksā uzturlīdzekļus Ministru kabineta noteikumos minētajā apmērā, vai tādā apmērā, kādā ir noteikusi tiesa (var būt noteikts lielāks uzturlīdzekļu apmērs), tad aicinām vērsties Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijā (adrese: Pulkveža Brieža ielā 15, Rīgā, LV-1010, tel. 67830626, e-pasts: pasts@ugf.gov.lv), lai saņemtu atbalstu no valsts. Fonda administrācija izskata katru gadījumu individuāli un var segt starpību no faktiski saņemtiem uzturlīdzekļiem no bērna vecāka un valstī noteiktā minimuma, ko izmaksā no Uzturlīdzekļu garantiju fonda (ne vairāk kā 30 par bērnu vecumā līdz 7 gadiem vai 35 latus par bērnu vecumā no 7 līdz 18 gadiem) . Papildus informējam, ka Jums būs nepieciešams tiesas spriedums, kurā noteikts uzturlīdzekļu apmērs un izmaksas kārtība, kā arī tiesu izpildītāja izsniegta izziņa par uzturlīdzekļu daļēju samaksu vai nemaksāšanu vispār. Tādēļ, lai uzzinātu visas nepieciešamās darbības attiecībā uz uzturlīdzekļu saņemšanu no Uzturlīdzekļu garantija fonda, aicinām vērsties Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijā.


5. Kā tiks izmaksāti bērna piedzimšanas pabalsti? Vai būs 100Ls piemaksa kā par dvīnīša vai otrā bērna dzimšanu? Un, vai mainīsies summa, ja vienam ir jau divi gadi, bet otrs bērniņš vēl tikai gaida savu pirmo dzimšanas dienu?


Cilvēkiem, kuri kopj dvīņus vai vairākus vienās dzemdībās dzimušus bērnus vecumā līdz pusotram gadam, piemaksas apmērs no 2013.gada 1.janvāra tiks paaugstināts līdz 100 Ls mēnesī par katru nākamo bērnu (papildus bērna kopšanas pabalsta vai vecāku pabalsta apmēram). Piemaksas apmērs par dvīņiem vai vairākiem vienās dzemdībās dzimušiem bērniem vecumā no pusotra gada līdz diviem gadiem būs 30 Ls mēnesī. Pašreiz piemaksas apmērs ir 50 lati par bērnu vecumā līdz gadam un 30 lati par bērnu 1-2 gadu vecumā. Vienlaikus informējam, ka pabalsta apmērs ir atkarīgs no bērna vecuma, kā arī bērna kopšanas pabalstu izmaksā neatkarīgi no bērnu skaita ģimenē. Savukārt, piemaksu piešķir tikai par dvīņiem vai vairākiem vienās dzemdībās dzimušiem bērniem.


6. Vai par pabalsta saņemšanu par bērnu no pusotra līdz divu gadu vecumam ir jāraksta iesniegums, vai šāds pabalsts tiek automātiski piešķirts?


Bērna kopšanas pabalsts par bērniem vecumā no pusotra gada līdz diviem gadiem paliks pašreiz spēkā esošajā apmērā, t.i., 30 Ls mēnesī. Lai turpinātu saņemt bērna kopšanas pabalstu par bērnu vecumā no pusotra gada līdz diviem gadiem, VSAA nav jāiesniedz jauns iesniegums, jo bērna kopšanas pabalstu izmaksā līdz bērna divu gadu vecumam.


7. Pusotrs gads palika decembrī bērnam, vai arī tad jaunās izmaiņas attiecas uz pabalsta turpmāko izmaksu?


Uz Jums minētās izmaiņas neattieksies. Par bērna kopšanu no 1,5 līdz 2 gadu vecumam pabalsts paliks 30 Ls apmērā.


9. Vai 8Ls pabalsts 2013.gadā tiks mainīts?


Līdz 2014.gada 31.decembrim ģimenes valsts pabalsts nemainīsies – tā apmērs būs 8 lati mēnesī par katru bērnu ģimenē. No 2015.gada 1.janvāra plānots atjaunot ģimenes valsts pabalsta apmēra diferenciāciju atkarībā no bērnu skaita ģimenē, proti, pabalsta lielumu par pirmo bērnu ģimenē noteiktu Ministru kabinets, par otro tas būtu divas reizes, bet par trešo un nākamajiem bērniem – trīs reizes lielāks nekā par pirmo bērnu ģimenē.

20121228101822-43316.jpg

Nē, strādājošiem vecākiem šāda iespēja diemžēl nebūs vēl!

zandi zandi 28. Dec 2012, 11:20

Vai būs iespēja bērna tēvam doties dekrētā atvaļinājumā un saņemt oficiālu algu, bet tai pat laikā turpināt oficiāli strādāt un saņemt algu (sanāk divas algas- par dekrētu un oficiālo) ? Bērna mamma būs mājās ar mazo tēta vietā.