Intervija: Māmiņa Inga pie Diānas Zandes

Intervija: Māmiņa Inga pie Diānas Zandes

24. Sep 2016, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Diāna Zande ir bijusi studijas viešņa gan Māmiņu kluba TV raidījumā, gan arī ONLINE TV konferencēs. Viņas lekcijas vienmēr ir plaši apmeklētas un pieprasītas. Tomēr, iespējams ir mammas, kuras nemaz nenojauš par šo iespēju – rast mieru un atbildes uz satraucošiem jautājumiem var tepat Māmiņu kluba Vecāku skolā pie Diānas Zandes. Kas notiek šajās lekcijās un kā to apmeklēšana ir palīdzējusi ikdienā, jautājām daudzbērnu mammai – Ingai Dzērvei.

Inga, Tavā ģimenē aug 5 bērni – Tu esi brīnišķīga sieviete – kā sanāca tā, ka Tev ir tik kupla ģimene?

Dzīvē jau mēs daudz ko varam plānot un prātot par to, kas un kā varētu ar mums notikt nākotnē. Patiesībā, mana pašreizējā dzīve sākās ar diviem bērniņiem, un tad uzzināju, ka it kā gaidu trešo. Un tomēr liktenis bija tas, kas izspēlēja ar mani tādu kā jociņu, jo ultrasonogrāfijā uzzināju, ka gaidu nevis trešo, bet gan trešo un ceturto bērniņu. Savukārt, vīra dēlu vienkārši pieņēmām savā ģimenē. Tā nu audzinām pa abiem piecus.

Būtībā daudzbērnu ģimeni man vienmēr ir gribējies, bet jāsaka godīgi - kad es to gribēju, es tikai spēju iedomāties tā aptuveni, kā tas vispār ir - būt par daudzbērnu ģimeni. Mēs varam sapņot un domāt, ka visi bērni būs paklausīgi, rātni, ar ļoti līdzīgiem raksturiem, daudz maz prognozējami, un mūsu ikdiena būs tikai un vienīgi harmoniska. Godīgi? Ja mēs tā domāsim, mēs sevi mānīsim. Jo daudzbērnu ģimene nav tik viegls jēdziens, kāds tas izklausās un nav arī tik grūts un smags lēmums, kāds tas šķiet tiem, kas no malas raugās uz bērniem, kas bariņā nemēdz uzvesties pilnīgi sinhroni. Bet esmu laimīga ar to, kas man ir, arī tad, kad iet grūtāk.

Kāda ir dzīve ar 5 bērniem? Kā viena mamma ar tēti var tikt ar to visu galā?

Es nekad neesmu gribējusi, lai dēļ bērnu skaita mani uztver kā māmiņu-varoni. Un līdz ar to, es vienmēr esmu uzsvērusi - bērni, tā ir bijusi mana izvēle, un tas, kā mums gāja vakar, kā mums iet tagad, vai ies rīt, ir tas, ar ko mums nevis jāsamierinās, bet gan jāprot pieņemt. Kā tikt galā? Nav variantu! Ir jātiek galā. Un plānojums, ikdienas režīms te ļoti palīdz.

Šodien Tu padalīsies savā pieredzē par Diānas Zandes lekcijām – kā tās ienāca Tavā dzīvē? Un vai jau gaidot pirmo bērniņu?

Es būtu gribējusi, lai jau gaidot pirmo bērniņu, es būtu zinājusi par brīnišķīgajām iespējām, kādas piedāvā Māmiņu Kluba Vecāku skola, bet, diemžēl, ar to iepazinos, kad biju jau 39.grūtniecības nedēļā, gaidot Artusu, kas ir mans vecākais bērns. Attiecīgi, tikai pēc viņa dzimšanas, apgūstot un turpinot mācīties māmiņas lomu, es meklēju atbildes uz jautājumiem par mazuļa piebarojumu, un tolaik Māmiņu Kluba Vecāku skolā par šo tēmu varēja vaicāt diviem speciālistiem - fizioterapeitei Klaudijai Hēlai un psihoterapeitei Diānai Zandei. Devos pie abām!

Kādi ir būtiskākie jautājumi, uz kuriem meklēji atbildes?

Ar Artusu, tātad, tā bija sākotnēji piebarojuma ieviešana ikdienas ēdienkartē, vēlāk - podiņmācības jautājumi un arī bērna emocionālā audzināšana. Starp citu, joprojām ļoti novērtēju ļoti daudzas reizes noskatīto Māmiņu Kluba DVD tieši par bērna emocionālo audzināšanu, kurā savos padomos dalās arī Diāna Zande.

Vēl vēlāk - mācījos psiholoģiski gatavoties Marisas dzimšanai, jo pēc slimnīcā izbaudītiem pirmajiem dzemdību kursiem manā mūžā, jau dodoties uz dzemdībām ar Artusu, sapratu - es neesmu gatava dzemdībām psiholoģiski. Un šīs dzemdības man sagādāja ne pārāk patīkamas atmiņas, lai gan iznākums ir fantastisks, jo šogad Artuss uzsāks jau mācības pirmajā klasē.

Diānai Māmiņu klubā ir dažādi lekciju cikli, viens no tiem – psiholoģiskā sagatavošanās dzemdībam – kāpēc tāda vajadzīga? Ko topošā māmiņa tajā var uzzināt?

Man tas bija nozīmīgs solis pašattīstībā, godīgi sakot. Pēc šīs nodarbības pilnībā mainījās mana uztvere attiecībā uz dzemdībām un pat uz partnerattiecībām pēc tām. Te sieviete var atbrīvoties no dažādām bažām, kas viņu vajā, no aizspriedumiem,  gūt arī atbildes uz jautājumiem, ko reizēm kautrējamies pat draudzenēm uzdot. Un vēl, kas nav mazsvarīgi, Diāna Zande arī kā piecu bērnu māmiņa, dalās personīgajā pieredzē, iedrošina. Un šīs ir viena no nodarbībām, starp citu, ko apmeklēju divas reizes. Gaidot Marisu, un arī gaidot dvīnītes Adriju un Andretu.

Krūts ēdināšana topošajiem vecākiem. Kā šī lekcija var palīdzēt?

Jā, devos arī uz šo lekciju, un šī ir otrā lekcija, ko apmeklēju divas reizes. Ar Artusu izgāju dažādām krūts ēdināšanas problēmām cauri, un vienīgie un vislabākie mani padomdevēji toreiz bija citas māmiņas, kuru pieredzi un ieteikumus lasīju internetā.

Kad gaidīju Marisu, jau zināju, ko tieši vēlos pajautāt gan par piena sastrēgumiem, gan par piena veidošanās procesu un pat par atslauktā pieniņa pareizu uzglabāšanu. Bija vajadzīga pārliecība, ka arī šoreiz man izdosies. Es pilnīgi apgarota devos ārā no nodarbības.

Bet, kad uzzināju, ka gaidāmas dvīnītes, sapratu - man būs atkal jauna, un pilnīgi citādāka pieredze. Līdz ar to, bija atkal vajadzīgs tāds kā uzsitiens pa plecu - "viss būs labi, tev izdosies", jo, kā barot dvīņus, man vispār nebija ne jausmas! Un te nu izmantoju izdevību - gāju uz Sandras Lases nodarbību savā reģionā, bet pēc tam braucu uz Māmiņu Kluba Vecāku skolu, jau it kā zināmo atsvaidzināt. Un pilnībā nebiju vīlusies, jo patiesībā, katrs bērniņš, kas ienāk mūsu dzīvē, tā ir pilnīgi jauna, citādāka pieredze, kā balta lapa, uz kuras sāc rakstīt stāstu par konkrēto bērnu.

Vai Tu lekcijas apmeklēji viena vai kopā ar bērniņu tēti? Kāda vispār ir nozīme tēta iesaistei šajos procesos?

Gaidot pirmos divus bērnus, apmeklēju lekcijas viena, bet būtu gribējusi tās apmeklēt kopā ar bērnu tēti. Bet gaidot dvīnītes, mēs jau bijām faktiski daudzbērnu ģimenes statusā, un reizēs, kad braucām uz nodarbībām, vecāku lomas nācās sadalīt - kādam bija jātiek galā ar bērndārzniekiem un skolnieku, bet kāds varēja ar lielo punci sēdēt un gūt zināšanas.

Bet, ja godīgi, es domāju, ka tētiem būtu jāiesaistās tikai tad, ja viņi patiesi paši to vēlas. Piespiest gan nevajadzētu, jo diezvai tas ienesīs pāra attiecībās satuvināšanās vēsmas.

Kā Tu domā – vai esi laba mamma? Esi sev so jautājumu uzdevusi? Un kā ar atbildēm lekcijās – vai Diāna spēj mammas galvā visas šaubas sakārtot tā, lai mamma apzinātos savu vērtību un nozīmi, neatkarīgi no vietas un laika, naudas un mantām, kas viņai pieejamas?

Es esmu drīzāk sev uzdevusi nevis šādu jautājumu, bet gan dažkārt sev iespērusi ar domām - "nē, es neesmu laba", jo kādā konkrētā situācijā varēju taču rīkoties citādāk. Vienā Diānas Zandes lekcijā es tieši guvu pārliecību par to, ka man arī nemaz nav jābūt labai mammai priekš citu acīm, man jābūt pietiekoši labai mammai saviem bērniem. Protams, līdz ar to, zūd arī šaubas, un savu vērtību es vienmēr apzinos tajos brīžos, kad man ir grūti ap sirdi, un tieši bērni ir tie, kas atnāk, cieši apskauj un pasaka, ka mīl mani. Tad zinu - es visu esmu darījusi pareizi. Varbūt ne ideāli, varbūt ne tā, kā darītu cits, bet tomēr - pareizi priekš mums.

Es domāju, ka katrai mammai būtu jānonāk līdz šai atziņai, līdz sajūtai, ka viņa ir tomēr labākā, lai arī viņa kļūdās reizēm. Jā, mēs visi kļūdāmies. Ir cilvēki, kam to ir grūti atzīt, un tomēr - mēs kļūdāmies, un bērnu audzināšanā jo sevišķi neviens nav ideāls. Diāna spēj iedvesmot un spēj radīt tādu kā prāta vētru, šķiet, katrā mammā. Jo pilnīgi pēc katras nodarbības, kurā pie viņas esmu bijusi, es varu stundām pārcilāt prātā dažādas atmiņas.

Ja runājam par berniņa attīstību un psihologiskajām vajadzībām – kāda ir Tava galvenā atziņa, ko esi ieguvusi konsultācijās vai lekcijās – ko noteikti gribetu iemācīt arī saviem bērniem, kad viņi kļūs par vecākiem?

Bērniem, tāpat kā man, daudz kas jāmācās atrisināt sarunu ceļā. Es arī to mācos tikai, tāpēc arī viņiem vēl liela dzīves skola ir priekšā.

Kuras no lekcijām, noteikti, ieteiktu Māmiņu kluba esošajām un topošajām māmiņām apmeklēt pie Diānas Zandes? Kuras bija Tev visnoderīgākās?

Man visnoderīgākā bija tieši psiholoģiskā sagatavošanās dzemdībām, bet es ļoti iesaku arī lekciju "Kā kļūt par labu mammu", tāpat arī lekciju par pāra attiecībām pēc mazuļa ienākšanas dzīvē, un, protams, arī krūts ēdināšanas lekciju, kurā gūsiet ne vien padomus un ieteikumus, bet arī pasmaidīsiet, un paskatīsieties uz šo tik ļoti svarīgo procesu nevis kā uz sarežģītu pienākumu, bet kā uz priekpilnu miera mirkli.

Inga

Māmiņu Klubs

Diānas Zandes lekcijas Māmiņu Klubā: Meklē un PIESAKIES ŠEIT>>

20160209132218-23940.jpg