Inese Kuģe: D vitamīns jālieto jau no 3 nedēļu vecuma vismaz līdz 3 gadiem

14. Oct 2015, 15:09 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Kāpēc bērniem jau no dzimšanas jālieto D vitamīns? Ko var nodarīt D vitamīna trūkums? Vai ir laiks, kad vajadzētu pārtraukt pavisam D vitamīna lietošanu ar atsevišķu pilienu palīdzību, un vai ir mūsu klimata zona periodi, kad no D vitamīna lietošanas droši var atteikties? Par to visu un vēl vairāk pastāstīs ģimenes ārste Inese Kuģe.

Saules vitamīni  - ikvienam!

Tas tiešām ir saules vitamīns, un cilvēkam ir vajadzīgi ļoti daudz un dažādi, katram vitamīnam ir sava vieta, bet D vitamīns ir pašā galotnē, jo bez D vitamīna organismā nenotiek praktiski nekas. Tas ir praktiski visos orgānu receptoros. D vitamīna pamatvajadzības ir: kalcijs un imunitāte, ko nodrošina tieši šis vitamīns.

D vitamīns ir kā vilcieniņš, kas kalciju iegrūž kaulos. Bez D vitamīna nenotiek kalcija - fosfora vielmaiņa.

D vitamīna trūkums

No šī vitamīna atteikties nevajadzētu, bet diemžēl, ļoti bieži nākas saskarties ar šī vitamīna trūkuma pazīmēm: nogurums, nespēks, vājums. Visos vecumos.  Bērnam šis vitamīns ir īpaši svarīgs, lai neattīstītos kaulu rahīts jeb kaulu vājums.

Ja ir alerģija pret citiem vitamīniem

Gadu vecam bērniņam var dot arī zivju eļļu, pat, ja bērniņam ir alerģija no dažādiem vitamīniem, un tomēr ir D vitamīna deficīts. Omega-3 taukskābes ir nepieciešamas smadzenēm, un tāpēc zivju eļļu var kombinēt ar D vitamīnu. Bet jebkurā gadījumā - nevajadzētu konsultēties ar citām māmiņām, bet gan - doties pie ģimenes ārsta, pediatra.

Kad meklēt palīdzību

Ir skaidri un gaiši noteikts, rekomendācijas nosaka - visiem zīdaiņiem, bērniem līdz 3 gadu vecumam ir jāsaņem D vitamīns katru dienu noteiktās devās. Mēs visi esam cilvēki, un varam piemirst arī šad un tad par lietošanu.

Pavasarī - vajag D vitamīnu?

Vajag, jo bērns taču nav pilnīgi pliks saulītē, saules viļņa garums nav tāds, lai uzņemtu D vitamīnu. Pavasarī atklāta ir tikai sejiņa un labākā gadījumā rociņas. Vasarā arī ir jāskatās atkarībā no tā, kāda ir vasara, jo bieži vien lietojot aizsargkrēmus, mēs aizmirstm, ka tiem cauri netiek D vitamīns.

Vai D vitamīnu grūtniece drīkst lietot, ja lieto jau grūtnieču vitamīnus

Grūtniecība ir nākamā riska grupa, kad arī ir jālieto D vitamīns. Ja māte - grūtniece nelieto D vitamīnu, tad mazulim jau piedzimstot ir liela iespēja iedzīvoties zobu kariesā. Grūtniecēm par devām gan būtu jārunā ar ginekologu vai ģimenes ārstu.

Kā iedot D vitamīnu bērniņam?

Jebko, ko dodat bērnam, dodiet pirms ēšanas, jo bērniņš pēc ēšanas var iemigt, piemēram, pie krūts. Var dot ar karotīti, ar pipetīti.

D vitamīna pārdozēšana

Mamma nevar domāt, ka bērnam sausi pleķi uz ādas ir tikai no D vitamīna pārdozēšanas, jo tādus var izraisīt daudz un dažādi iemesli, attiecīgi par tiem jārunā ar ģimenes ārstu vai pediatru. D vitamīns nav alerģisks. Alerģija var būt uz nesējvielu, viss atkarīgs no ražotāja izvēlētās nesējvielas. Vitamīnus arī var pamainīt.

Esiet veseli!

Māmiņu Klubs

 

20150317140551-77155.jpg

Uztura bagātinātājs. Uztura bagātinātājs neaizstāj pilnvērtīgu un sabalansētu uzturu.

Ilvija82 Ilvija82 14. Oct 2015, 20:38 UnscrewedJet83

Es mazajam devu D vitamīnu jau pēc dakterītes viesošanās mājās, kad bijām tikko no slimnīcas!