Ieteikumi, ko būtu svarīgi zināt, iegādājoties mīkstās mēbeles

Ieteikumi, ko būtu svarīgi zināt, iegādājoties mīkstās mēbeles

26. Nov 2014, 19:21 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Nereti cilvēkiem nākas sastapties ar dažādiem jautājumiem, iegādājoties mēbeles savam mājoklim vai tuviniekam. Vissarežģītākais uzdevums ir tiem, kuri to nedara bieži vai dara pirmo reizi pēc ilgiem laikiem.

Kā jau visām tehnoloģijām nemitīgi attīstoties, arī mēbeļu izgatavošanas tehnoloģijas ir spērušas lielu soli uz priekšu kaut vai pēdējo 15 gadu laikā.

Mani sauc Guntis Ziemelis, esmu mēbeļu salona “Mūzas istaba” līdzīpašnieks un labi pārzinu mēbeļu tirgu kopš 2001. gada. Tādēļ vēlos dalīties ar cilvēkiem, kuriem nepieciešams padoms mīksto mēbeļu iegādē.

Dīvāni. Kā tos iedala. Dīvānus varētu sagrupēt divās grupās: sēžamie un guļamie. Šeit ir ļoti būtiski izvērtēt kādam nolūkam dīvāns tiks lietots. Ja nav nepieciešams dīvāns ar gultas mehānismu, varat rēķināties, ka atradīsiet sev piemērotu mīkstu, ļoti ērtu sēžamo dīvānu dažādos izmēros, dizainos un variantos. Ja meklēsiet dīvānu ar gultas mehānismu, tas sarežģīs uzdevumu kā arī ierobežos izmērus. Ja dīvāna konstrukcijā tiks iemontēts gultas mehānisms, tas ierobežos tā mīkstumu un ērtumu. Atrast mīkstu guļamo dīvānu pavisam noteikti būs stipri pagrūti. Pie kam noteikti jāņem vērā guļamajiem dīvāniem vai vajadzība pēc gulēšanas būs katru dienu vai neregulāri. 

Mehānismu tipi mūsdienās arī ir daudz un dažādi. Ir dīvāni ar iebūvētiem gultas mehānismiem ( tā saucamā “razkladuškas” tipa  ) un citi pārējie. Gribētu vairāk komentēt tieši  šā tipa gultu mehānismus. Šie savukārt iedalās divos veidos: viesu tipa un ikdienas gulēšanas.

Viesu tipa mehānisma konstrukcija - matracis salīdzinoši plānāks, apmēram 7cm, sastāv visbiežāk tikai no putu plāksnes vai retāk no Bonnel atsperu bloka, kurš nebūs ērts gulēšanai. Savukārt krietni lētāks nekā mehānisms ikdienas gulēšanai.

Ikdienas tipa mehānisms- matrača biezums ap 14cm, sastāv no putu plāksnes vai Memory foam ( putas, kuras ieņem formu ) vai Lateksa ( īpaši elastīgas putas ) plāksnes kā arī matrači ar īpašu atsperu bloku paredzētu šāda tipa mehānismiem. Mūsu valstī populārāki ir bezatsperu tipa matrači savukārt Skandināvijas valstīs atsperu tipa. Pats rāmis stabilāks un pārsvarā atveras jau kopā ar sēžamajiem un atzveltņu spilveniem. 

Plānojot dīvānu ar šāda tipa mehānismu, jārēķinās ar krietni lielāku naudas summu, savukārt šis ir nenoliedzami vislabākais, ērtākais guļamais dīvāns, tā saucamais dīvāns – gulta. 

Dīvānu karkasi kvalitatīviem dīvāniem tiek izgatavoti no koka ( priede, bērzs ) un finiera vai nenesošā konstrukcija  arī no skaidu plāksnes. Šādi dīvāni būs krietni vieglāki un kalpos stipri ilgāk.

Cenā lētāki būs, ja karkasa konstrukcija gatavota visa no skaidu plāksnes. Šādi dīvāni būs gana smagi ekspluatācijā un savienojumu vietas būs mazāk noturīgas.

Spilvenu pildījums – vispopulārākais pildījums, kuru izmanto sēžamajos spilvenos ir putas ( tautā saukts par “porolonu”. Šis nosaukums nāk no senākiem laikiem, kad cilvēki pazina viena veida porainu, trauslu, nekvalitatīvu materiālu – porolonu ). Mūsdienās Cold Foam vai aukstās putas arī iedalās dažādās kvalitātēs. To galvenais faktors ir blīvums uz 1 kubu . Jo putas kvalitatīvākas, jo būs blīvākas un smagākas, piemēram, putu marka HR35 apzīmē 35kg uz 1m3. Šādu marku putas sastopamas augstas kvalitātes dīvānos. Savukārt HR25 markai būs daudz zemāki kvalitātes rādītāji un sēžamie spilveni daudz ātrāk izsēdēsies nekā ar blīvākām putām.

Piebildīšu, ka pircējam būs grūti izvērtēt putu marku konkrētajā dīvānā. Tādēļ var vadīties pēc sēdekļa mīkstuma. Jo mīkstāks un ērtāks sēžamais, jo augstākas kvalitātes putas.

Visbiežāk labas kvalitātes dīvānos izmanto sēžamajiem spilveniem HR35 markas putas, bet atzveltņu spilveniem HR30 marku.

Ļoti mīksti, ērti un ilgmūžīgi būs sēžamie spilveni, miksējot spalvas ar putu plāksnēm. Šāda veida būs visdārgākie un varētu nepatikt cilvēkiem kuri nemeklē īpaši mīkstu dīvānu.

Jāuzmanās no 100% spalvu pildījuma spilvenos. Šeit svarīgi lai spalvas būtu īpaši piemērotā auduma spilvenā un nelaidīs nākt ārā un jārēķinās ka spilvens pielāgosies ķermeņa formai, nepieņemot atpakaļ sākotnējo stāvokli. Tikai uzbužinot. Dīvāna izskats bieži būs nevīžīgs.

Visnepopulārākie ir dīvāni ar Bonnel atsperu bloku sēžamajā daļā, taču komforta ziņā būs gana ērti.

Parasti dīvānos tiek izmantotas zig-zag veida tērauda atsperes zem sēžamajiem spilveniem, kuras nodrošina papildus elastību.

Dīvāna audums parasti tiek iedalīts kategorijās. Līdz ar to arī atšķirsies dīvāna cena. Jo dārgāks audums, jo cena dīvānam būs augstāka.

Audumi pēc nodiluma pakāpes tiek mērīti Martindeilos. Jo augstāks ir šis rādītājs, jo audums būs nodilum izturīgāks, bet ne vienmēr dārgāks.

Nenoliedzami auduma kvalitāti un cenu ietekmē arī tā sastāvs.

 

Mans galvenais ieteikums, iegādājoties mīkstās mēbeles! 

Daudzi ražotāji nevēlas atklāt izejmateriālus savam produktam, tādejādi apzināti maskējot mēbeļu konstrukciju, aizklājot apakšpusi ar audumu. Tas nozīmē, ka Jūs nevarat pārliecināties vai mēbeļu konstrukcija ir ražota no augstvērtīgiem izejmateriāliem vai lētiem, dažkārt pat no nejēdzīgiem, kā, piemēram, no preskartona ( Ķīnā ražotas mīkstās mēbeles).

Tieši tādēļ vajadzētu izvēlēties mīkstās mēbeles, kurām paliekot roku apakšā sajutīsiet, ka tā ir brīva no jebkādas drānas. Varat arī vaicāt pārdevējam lai nedaudz pagāž mēbeli uz aizmuguri, tādējādi uzreiz aplūkosiet, kas “lācītim vēderā” un nebūs nekāda vilšanās iegādājoties un pārvedot mājās.

 

Nāc un izvēlies mēbeles mūsu salonā “Mūzas istaba” !