Diastasis rectum abdominis. Kas tas ir?

Diastasis rectum abdominis. Kas tas ir?

20. Mar 2018, 00:01 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Kāda māmiņa mums jautāja, lai izskaidrojam šo vārdu nozīmi un nu pie lietas ķērusies mūsu fizioterapeite Kristīne Stalīdzāne. Uzzināsim atbildi uz šo jautājumu arī mēs.

Tas ir vēdera muskuļu sadalījums. Taisnie vēdera muskuļi zināmi kā muskuļi, kas sastāv no sešiem kvadrātiņiem. Šo muskuļu sadalīšanās novērojama gan sievietēm, gan vīriešiem. Sievietēm pārsvarā šādas parādības iemesls ir grūtniecība. Ar vēdera stiepšanos notiek arī savienotājaudu jeb vēdera priekšējās sieniņas stiepšanās, kas izraisa arī muskuļu sadalīšanos. 66% sieviešu saskaras ar šādu problēmu trešajā grūtniecības trimestrī.

Kā diagnosticēt - Diastasis rectum abdominis.

Vēdera muskuļu sadalīšanos var sajust arī miera stāvoklī, bet visvieglāk to ir redzēt, kad kustības izpilda ķermeņa augšdaļa. Piemēram, paceļam galvu un plecus uz augšu, un liekam roku pirkstus virs vēdera viduslīnijas, sajutīsim muskuļu sadalījumu jeb mīkstumu starp muskuļu robežām. Tāpat var pamanīt izcilnīšus vai kupolveidīgus vidukļa satura veidojumus.

Cilvēki ar DIA diagnozi saskaras, kad pamana dziļāko muskuļu kārtu funkcionalitātes traucējumus vai iekšējo orgānu darbības traucējumus. Ja ir šī diagnoze, darboties sāk muskuļi - kompensatori, kas tikai vēl pasliktina stāvokli un vēl vairāk paplašina robežas starp vēdera preses muskuļiem.

Lai izvairītos no tā, mēs aicinām sievietes uz vēdera muskulatūras atjaunošanas un nostiprināšanas nodarību, kurā sajutīsim arī iekšējo ķermeņa stabilizāciju, kas tiek sekmēta, pateicoties speciāliem vingrojumiem, pareizai elpošanai un citām elpošanas tehnikām, kas uzlabo arī katras sievietes emocionālo stāvokli, ļaujot justies harmonijā ar pašas ķermeni.

Māmiņu Klubs