Ģimenes ārste: klepus ir normāla cilvēka aizsargreakcija

11. Jan 2017, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Ai, kā gribētos atrast vienu revalucionāru līdzekli, kas mazos kakliņus atbrīvotu no klepus! Tam būtu jābūt tādam, kas mammas ikdienu pārvērstu par svētkiem, jo tieši tāda sajūta ir mirkļos, kad klepus ir pievarēts un mazais atkal jūtas omulīgs. Nav vecuma ierobežojuma, nav iespējas izvēlēties – ja klepus ir, tad ar to ir jātiek gala! Par klepu runājām ar ģimenes ārsti Jevgēniju Nikolajevu.

Klāt klepus. Kāpēc? Kur tas rodas?

Klepus ir normāla cilvēka aizsargreakcija uz elpceļu kairinājumu. Kairinājums var būt vīrusu saslimšana, tas var būt svešķermenis, alerģija. Tie būs biežākie iemesli klepum.

Kā atpazīt klepus veidu?

Sauss klepus - to māmiņa var saklausīt kā asu klepu, rejošu, pat svilpjošu.

Mitrs - te māmiņa dzirdēs, ka kaut kas burbuļo elpceļos, plaušās. Kaut kas klepojot var izdalīties, un tas būs produktīvs klepus.

Klepus var būt atšķirīgs, var sākties pēkšņi vai pakāpeniski. Katrai mammai jābūt gatavai, ka tiklīdz bērns iziet sabiedrībā, viņam var parādīties arī klepus vai iesnas.

Ko darīt, ja bēbītim ir klepus?

Klepum ir vairākas stadijas, viņš var ieilgt, un var būt tā, ka tas ir tikai dažas dienas. Uzreiz ķerties klāt pie termometra, ja bērns ieklepojas, diez vai vajag. Cita lieta, ja klepus turpinās, ir pa nakti, kļūst biežāks. Tad gan jādomā, kas notiek - vai bērns ir apaukstējies, vai viņš ir aizrijies, vai drīvoklī ir parādījies kas jauns. Atrodot un izprotot iemeslu, ir vieglāk arī piemeklēt ārstēšanas metodi.

Ja bērns ir saslimis, viņš būtu jāaizved pie ārsta, lai varētu precizēt, kas tas ir par klepu.

Vai vispār iespējams ziemā pasargāt bērnu no klepus?

Var darīt daudz ko, bet ne vienmēr būs garantija, ka bērns nesaslims. Kopš pirmās pediatra vizītes, būs noteikti jādod D vitamīns, ir jādod mazulim krūts piens, ir jāsāk piebarot bērniņš atbilstošā vecumā. Kad bērniņš sasniedz 1 gada vecumu, viņam obligāti uzturā ir jābūt kalcija produktiem, neskatoties uz to, vai viņš ēd mammas krūts pienu vai mākslīgā piena maisījumu. Lurifan ziede var noderēt smērēšanai zem deguna laikā, kad bērniņš dodas uz dārziņu, kur ir daudz vīrusu.

Vai klepus var būt bīstams?

Protams, jebkuras klepus izpausmes var radīt sarežģījumus, tas var būt saistīts ar to, ka bērnam no dzimšanas ir vājāka imunitāte, viņš ir pirms laika dzimis, viņam ir astma. Iemesli var būt dažādi, kāpēc parasts klepus var pārvērsties plaušu iekaisumā. Parasti šādus vecākus jau pediatrs brīdina laikus. Riska grupās esošos bērnu vecākus ne tikai brīdina, bet iesaka viņiem arī pneimokoka vakcinācijas veikt, lai būtu papildus drošība.

Mammu jautājumi:

Jautājums:

"Mana 1.2 gadu vecā meitiņa bieži saaukstējas. Vakarā viss kārtībā, bet no rīta rejošs klepus. Klepus sīrupu negrib dzert, tāpēc dodu dzert no viņas pudelītes kopā ar tēju vai sulu. Vai tā drīkst darīt? Ko darīt, ja mazulis vispār atsakās dzert jebkādas zāles tīrā veidā?"

Atbilde:

Atkarīgs no tā, kāds klepus tas ir - saaukstēšanās izraisīts klepus, vai tomēr alerģijas izraisīts klepus. Mammai noteikti jāgriežas pie ārsta ar mērķi visu uzzināt precīzāk, jo dažkārt ārstējam to, kas nemaz nav.

Jautājums:

"Iesakiet, lūdzu, dabas veltes klepus ārstēšanā un imunitātes stiprināšanā, ko var dot 2gadniekam. Kā ir ar aptiekās nopērkamiem vitamīniem, vai tos tādā vecumā var dot un vai vispār nepieciešams dot, ja uzturs bērnam ir sabalansēts?"

Atbilde:

Atkarībā no bērna slimošanas biežuma, no mammas pieredzes, no tā, kādi ir ārstējošā ārsta ieteikumi, dabīgie līdzekļi vienmēr būs labi. Ir tomēr dažādi sīrupi, kas gan uzlabo imunitāti, gan arī palīdz cīņā ar klepu.

Māmiņu klubs

Islamel sīrups

20160115075722-94666.jpg

Sīrups ar medu elpošanas ceļiem

ISLAMEL- garšīgs, dabīgs sīrups ar Islandes ķērpi, tīruma kosu, timiānu un anīsu.Šīs sastāvdaļas ir pazīstamas kā seni līdzekļi elpošanas ceļiem, kas mīkstina klepu.

  • Islandes ķērpis ir viens no spēcīgākajiem dabas antibiotiķiem, satur usnīnskābi, kas iznīcina baktērijas. Islandes ķērpis satur daudz gļotvielu un, pateicoties tām , iedarbojas apklājoši, mazina kairinājumu un nomierina mutes dobuma, rīkles un augšējo elpošanas ceļu iekaisušās gļotādas.
  • Anīsa augļi veicina atkrēpošanu un dezinficē elpceļus.
  • Timiāna aktīvās vielas darbojas antiseptiski un sekmē bronhu dziedzeru sekrēciju.

Diennakts devas (45ml) (3 ēdamkarotes) sastāvs :

Islandes ķērpja ekstrakts 15,28 g

Medus 14,86 g

Glikozes sīrups 12,70 g

Timiāna lakstu ekstrakts 6,12 g

Tīruma kosas lakstu ekstrakts 4,08 g

Anīsa sēklu ekstrakts 1,36 g

Lietošana:

Pieaugušajiem- 15 ml (1 ēdamkarote) 3 reizes dienā.

Abisan sīrups

20160115075754-44168.jpg

Sīrups ar augu ekstraktiem un mentolu

Satur 26% medus.

Egļu zaru jauno dzinumu, Islandes ķērpju, piparmētru un anīsa ekstrakti labvēlīgi ietekmē elpošanas ceļus.

Ilgstoši lietojot, uzmanīties personām ar nieru darbības traucējumiem.

Sastāvs: 1 ēdamkarotes (15 ml) sastāvs: egļu zaru jauno dzinumu ekstr., atbilst 630 mg svaigu egļu zaru dzinumu, Islandes ķērpju ekstr., atbilst 82 mg sausu Islandes ķērpju, piparmētru ekstr., atbilst 66 mg sausu piparmētru, anīsa augļu ekstr., atbilst 36 mg anīsa sēklu, medus 3000 mg, sīrups 4650 mg, mentols  0,0075 µg, konservanti - kālija sorbāts, nātrija benzoāts.

Lietošana: Pa 1 ēdamkarotei 1 - 3 reizes dienā.

20160112101211-63216.jpg