Aizliegsim vai audzināsim?

Aizliegsim vai audzināsim?

15. Jun 2014, 18:44 lauvinja lauvinja

Pēdējā laikā nācies lasīt ziņās vairākus satraucošus gadījumus - viens bērns sadzeras etiķi veikalā, cits izdzer tualetes tīrīšanas līdzekli, vēl cits apēd veļaspulveri. Kā universāli ģeniāls risinājums parasti tiek piedāvāts  -  AIZLIEGT tirgot!

Var jau aizliegt tirgot visu - sāli, cukuru, čipšus, končas, etiķi, piparus, visu sadzīves ķīmiju - bet vai tas nodrošinās drošu vidi bērnam? Pēc tam nāksies aizliegt adatas, nažus, dakšiņiņas (ar vienu dūrienu veseli četri caurumi!), galu galā šlipses, šalles un kurpju auklas (tajās var nožņaugties). Visus plastmasas maisiņus - jebkādus, jo var nosmakt, ja uzliek galvā un sasien ciet. Par līmēm un krāsām nerunāsim - tās vispār būtu tirgojamas uz speciālām atļaujām, un lietojamas sertificētu speciālistu klātbūtnē. Varētu turpināt un turpināt.

Varbūt vaina ir nevis bērnos, bet vecākos? Nevis aizlieguma neesamībā, bet vecāku nevērībā un nevēlēšanās savākt savu dzīves vidi un audzināt bērnu, nodrošinot tam drošu vidi?

Jā, es nesaprotu, kāpēc bērnu, kurš nav savaldāms bodē, ķer un grābj ko var, kamēt vecāki aizņemti ar produktu pētīšanu, neatrodas ratos piesprādzēts ar piecpunktu drošības jostu? Teiksiet- bērnam vajag brīvību! Nekā nebij - drošība ir pirmajā vietā, bet brīvība būs tad, kad mācēs uzvesties!

Kāpēc mājās bērnam pieejamās vietās mētājas sadzīves ķīmija, etiķis, ziepes, krēmi, kuri mūsdienās smaržo pēc augļiem un citas bērnam nelietojamas lietas sasniedzamās vietās, nevis plauktā aiz atslēgas?

Man šķiet, ka problēma ir nevis bērnos un aizliegumos, bet gan vecākos, kuriem būtu jābūt atbildīgākiem pret savu bērnu veselību un drošību un nevis jāmeklē vainīgie nez kur ārpusē - tirgotāji, ražotāji un valdībā, kura nav izdevusi kārtējo aizliegumu!

Bilde no neta.

16. Jun 2014, 01:28

Pēc tā skata ko redzēju stacijā vakar, man arī gribējās KLIEGT - ar kuru galu daži vecāki domā.... ????

Eju pa vestibilu un redzu māmiņu ar ratiem joņojam un skaļi saucam pēc meitiņas, kura liekas kkur noklīdusi. Lēnā gaitā pakaļ velkas tēvs tādā ne viasi labā skatā. Pie ratiem ieķēries joņo ~ piecgadnieks un ratos ~7mēnešu bēbis kājas kūļā.

Tālākais skats vnk episks. Māte palaiž ripojošus bērnu ratiņus vaļā un metas uz citu pusi ķert divgadīgo meitu, kura bij aizšmaukusi līdz Rimi ieejai. Rati kādas 3 sekundes vnk ripo nezināmā virzienā līdz māte atminas ka tie jāapstādina. Tēvs vnk dīvaini kko murmina, ka meitiņai tak tikai līdz Rimi gribējies aiziet.

NEz... palika tā dīvaini, ka divgadīgs bebuls var viens pats klaiņot pa staciju kur pilns ar dažnedažādākajiem cilvēkiem.

Un ja nu ieiet tā meitiņa tai Rimi... ja pieiet pie plaukta un kādu smaržīgo ķīmiju pagaršo.

Skumji.

15. Jun 2014, 20:37

Man gribās KLIEGT, bet bērnu traumas, negadījumi, atgadījumi 100% IR vecāku atbildība!!! Neredzu jēgu filozofēt... 👋

15. Jun 2014, 19:08

Piekrītu! Problēma ir tajā, ka vecākiem nav ne laika vai/un vēlēšanās bērnus audzināt. Grib, lai to dara audzinātājas dārziņos, skolā skolotājas, jo es kā mamma esmu vai nu aizņemta vai nogurusi.Šāda pieeja arī rada negadījumus, kuros visi citi vainīgi, tik ne vecāki!