Vai pabalsti glābs demogrāfiju?

Vai pabalsti glābs demogrāfiju?

10. Oct 2012, 09:30 lauvinja lauvinja

Nevienam nav noslēpums, ka demogrāfiskā situācija Latvijā ir traģiska un dzimstības līmenis gaužām zems. Var jau kauties par lielāku minimālo māmiņalgu un cerēt, ka tas atrisinās visas problēmas, tomēr šobrīd būtu jāpiekrīt Labklājības ministrei, ka māmiņalgas neapdomīga palielināšana var kļūt liels slogs valsts kopējam budžetam un proti.

Ja tiešām apmēram puse darbspējīgo iedzīvotāju reāli saņem minimālo algu, tad būtu pilnīgs neprāts no valsts puses palielināt minimālo māmiņalgu, jo šiem iedzīvotājiem, kuri jau šobrīd dzīvo zem iztikas minimuma (valstī noteiktā minimālā alga ir 200 LVL uz papīra, kas reāli ir 145 lati uz rokas, bet iztikas minimums ir 175 lati), nebūs iespējas pašiem parūpēties par savu bērnu audzināšanu un skološanu.

Mazliet pamodelējot, ja abi vecāki saņem minimālo algu, bet valsts vēlas, lai ģimenē būtu vismaz 3 bērnu, tad pieņemot, ka uz vienu ģimenes locekli nepieciešami ienākumi valsts noteiktā iztikas minimuma apjomā, sociālā pabalsta veidā šādai ģimenei būtu jāizmaksā 535 LVL ik mēnesi (ģimenes ienākumi 340 LVL, nepieciešamais iztikas minimums 875 LVL mēnesī).

Un pat ja atmetam teorētiskos aprēķinus, man nav īsti skaidrs kā var pilnvērtīgi izaudzināt bērnu, ja abi vecāki saņem minimālās algas. Izvilkt jau kaut kā var. Varbūt cerēt uz brīnumu – paļāvībā uz valsti nākotnē dzemdēt daudz mazuļu un nedomāt kā tos uzaudzināt?

Man šķiet, ka primāri uzsvars ir liekams uz ekonomikas attīstību reāli dzīvē un ne tikai uz papīra, valsts atbalstu jaunajiem uzņēmējiem un pašvaldību iesaistīšanos uzņēmējdarbības atbalstīšanā, kas veicinātu jaunu darba vietu rašanos un palielinātu iedzīvotāju ienākuma līmeni. Lai no sociālā budžeta kaut ko paņemtu, ir jānodrošina, lai tur ir gana daudz ienākumu.

Kā tu domā - vai pabalsti glābs demogrāfiju?

 

princesemince princesemince 10. Oct 2012, 16:41

tas nu ir fakts - visticamāk tā arī notiks. no otras puses - jau šobrīd šādas sievietes dzemdē "uz urrā", pat par tiem 50 latiem mēnesī. skaitliski vairāk bērnu jau viņām nebūs, kā šobrīd rodas, tikai rocība būs lielāka. un, protams, bērniem no tā nekāda labuma.

lauvinja lauvinja 10. Oct 2012, 15:37

Man ir baža, ka palielinot pabalstus, tiks radīti daudz bērnu, lai iegūtu pabalstus, bet reāli bērni paši un viņu vajadzības maz rūpēs.........

princesemince princesemince 10. Oct 2012, 15:01

mans viedoklis ir, ka pabalsti varētu uzlabot dzimstību ģimenēs, kur vecāki bērniem cenšas nodrošināt maksimāli komfortablus apstākļus, piedāvāt dažādas dzīves sniegtās izglītības un kultūras iespējas, taču tiem, kam bērni dzimst vienkārši tādēļ, ka dzimst, jo kontracepcija neinteresē, bērni tad vienkārši aug "savā dabā", pēcāk nonākot internātskolās, palīgskolās, tā arī neiemantojot nekādas zināšanas, iemaņas un vajadzības no dzīves, pabalstu apjoms neko nemainīs, varbūt pat dzīves kvalitāte tiem bērniem samazināsies vēl vairāk, ja vecāki saņems lielākus pabalstus par viņu esamību.

lauvinja lauvinja 10. Oct 2012, 13:22

Ja nav jēgas maksāt nodokļus, tad nevajag uztraukties, ka medicīna ir par maksu (starp citu logopēda nodarbības ir pieejamas arī ar nosūtījumu bez maksas 😉 ), nav ko laist bērnu pašvaldības b/d, nevajag izmantot sabiedrsiko transportu un infrastruktūru (ceļus, ietves)..... esi gatava pat visu maksāt pati ?

lauvinja lauvinja 10. Oct 2012, 12:10

Mjā, izskatās, ka valstij vajadzētu vairāk skaidrot to kā veidojas valsts budžets, ka tas nav mistiska, nepārtraukti augoša naudas kaudze, no kuras var tikai ņemt un ņemt......

lauvinja lauvinja 10. Oct 2012, 12:08

Pag, neviens nespiež izmantot mikrouzņēmuma iespējas nemaksāt nodokļus. 😉

princesemince princesemince 10. Oct 2012, 09:47

man jau šķiet, ka šobrīd ir ļoti maz to vairāku bērnu ģimeņu, kurās situācija NAV šāda -> "paļāvībā uz valsti nākotnē dzemdēt daudz mazuļu un nedomāt kā tos uzaudzināt".
var jau apģērbu pirkt tikai lietotu apģērbu veikalos, rotaļlietas mantot no bērna uz bērnu, kaut ko gatavot paši, bet "apiet" visus sadzīves izdevumus (mājvieta, pārtika u.tml), jo tie nenoliedzami palielinās līdz ar katru ģimenes locekli, nav iespējams.
es jau nesaku, ka slikti ir dzemdēt bērnus, ja ģimenē mazi ienākumi, bet nereti nesaprotu - cik liela gan var būt cilvēka ticība, ka notiks brīnums un visa dzīve kļūs lētāka. diemžēl no mīlestības var iztikt tikai pasakās.