Neapmierina bilžu kvalitāte?

Neapmierina bilžu kvalitāte?

22. Oct 2011, 14:09 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Noskaidro atbildes uz biežāk uzdotajiem jautājumiem par bilžu, fotogrāmatu, kanvu un kalendāra izveidi! Atbild Māris Āķītis, Picture Happy eksperts.

 

 

Ar kādu izšķirtspēju ir jābūt bildei, lai to varētu izmantot fotogrāmatā?

Izšķirtspēja ir būtiska, ja grib, lai bildes kvalitāte izdrukā ir laba (nav kubiciņi).Tagad, kad jaunajiem fotoaparātiem ir augsta izšķirtspēja, bildes lielākoties ir ar pietiekamu izšķirtspēju, lai attēlus izmantotu pat A4 un A3 izmēru produktu izveidei, kvalitatīvai izdrukai bez graudainuma. Tomēr tas  ne vienmēr ir tā. Tas ir atkarīgs no tā, kādus iestatījumus fotoaparātā izmanto. Parasti cilvēki grib safotografēt pēc iespējas vairāk bildes vienā reizē, un tā kā vienā atmiņas kartē saiet noteikts Mb skaits, ja izvēlas fotografēt augstā izšķirtspējā, tad atmiņas kartē saies mazāks bilžu skaits, kā pie mazākas izšķirtspējas. Tāpēc būtu labāk iegādāties vairākas atmiņas kartes, izmantot tās un fotografēt bildes ar augstas izšķirtspējas iestatījumiem. Pie bilžu nosūtīšanas foto produktu izgatavotājam (pie augšupielādes), svarīgi arī būtu nesamazināt oriģinālās bildes. Priekš drukas būtu nepieciešams, lai bildes izmērs būtu 200 - 300 dpi (punkti uz vienu collu). Piemēram, ja bildei ir 10 megapikseļi, tas ir pietiekami, lai, fotogrāmatā izdrukātu bildi A4 izmērā un pat lielāku.

 

Cik ilgā laikā var saņemt pasūtījumu?

No brīža, kad klients ir apmaksājis pasūtījuma rēķinu, tas būs gatavs pēc piecām līdz septiņām darba dienām. Šobrīd vēl varat paspēt izmantot īpašo Jaunā gada piedāvājumu: līdz 27. decembrim veikt pasūtījumu un to saņemt 30. decembrī (tad gan pēc pasūtījuma jānāk uz Picture Happy biroju).

 

Vai šķirstot kalendāru, tas nevar izjukt, jo tā sastiprināšanai izmantota spirāle?

Normāli tā nevajadzētu notikt, jo ražošanā mums ir augsti kvalitātes standarti. Tomēr, kā jau visiem, arī mums var gadīties kļūdas. Ja produktam mūsu dēļ ir problēmas, bez maksas tās atrisinām.

 

Kā pareizi kopt kanvu?

Kanvai nav vajadzīga īpaša kopšana. Ja to pieliek pie sienas, nestaipa un uz tās neapsēžas, viss būs kārtībā. Lai arī kanvai ir aizsardzība pret UV stariem, tiešos saules staros to nebūtu ieteicams novietot. Tad ar laiku var izbalēt krāsas. Ja slauka putekļus, to nevajadzētu darīt ar slapju lupatu. Arī ar pirkstiem nebūtu daudz vēlams to aiztikt, jo var palikt pirkstu nospiedumi.

Kādēļ datorā bildes šķiet pietiekoši gaišas un košas, taču, kad izdrukā kalendārā vai fotogrāmatā, tās ir tumšākas?

Bildes jebkurā monitorā izskatās gaišākas kā nodrukātas uz papīra. Iemesli ir sekojoši:

a)     Monitoru no aizmugures izgaismo gaismas elements (ekrāna aizmuguri izgaismojošās diodes vai kāds cits gaismas elements), līdz ar to, bildes gaišums monitorā ir atkarīgs no tā, cik spēcīgs šis apgaismojums ir uzregulēts monitorā, taču izdruku nekas no aizmugures neizgaismo,

b)    LCD monitoriem (datoriem parasti ir LCD monitori) nav ļoti izteikts kontrasts, kas nozīmē, ka melnā krāsa tiek attēlota maigāka, gaišāka (vairāk kā tumši pelēka).

Līdz ar to, būtu jāskatās vai datora ekrāns nav noregulēts maksimāli gaišs un ar ļoti košām krāsām. Ja tas noregulēts vidēji uz 50% un bildes kvalitāte apmierina, tad arī izdrukājot visam vajadzētu būt kārtībā.

 

Bieži vien ir jautājums, kāpēc tā pati fotogrāfija izdrukāta kā foto izdruka ir košāka un gaišāka kā izdrukāta kalendārā vai fotogrāmatā?

Tāpēc, ka atšķiras drukas tehnoloģijas – cits krāsu kods, cits papīrs utt. Foto izdrukas tiek drukātas izmantojot RGB krāsu kodu (to veido 3 krāsas - sarkans, zaļš, zils), speciālu foto papīru un ķīmiju, līdz ar to bildes ir spilgtākas, košākas, kā arī standartā, fotolaboratorijās tiek izmantota programma, kura analizē bildi un, ja nepieciešams, uzlabo pēc vairākiem parametriem (gaišumu, kontrastu, krāsu intensitāti). Fotogrāmatas un kalendāri tiek drukāti poligrāfiski uz parastā papīra, izmantojot CMYK krāsu kodu (to veido 4 krāsas - ciāns, madženta, dzeltens, melns). Drukājot šajā tehnoloģijā, krāsas nav tik spilgtas, kā drukājot iepriekš minētajā fotolaboratorijā.

 

 Vairāk informācijas par Picture Happy produktiem, šeit - www.picturehappy.lv

 

Kintija Bulava, www.sieviesuklubs.lv

 

Kādi jautājumi par bilžu attīstīšanu vai foto produktu izgatavošanu tev ir radušies?