Augļi un dārzeņi mūsu ēdienkartē

Augļi un dārzeņi mūsu ēdienkartē

22. Jul 2012, 15:57 mamma27 mamma27

Tā kā septembris tāds rāžas mēnesis,tad arī mūsu ēdienkartē ļoti daudz tika iekļauti dārzeņi un augļi.

Arī bērnudārzā šomēness runāja par dārzeņiem un katru dienu apskatīja un nobaudīja dažādus dārzeņus- burkānus, tomātus,gurķus, sīpolus ,bietes ...u.c.

Bet es pastāstīšu kā tad mēs mājās centāmies sabalansēt ēdienkārti tā ,lai katru dienu tajā būtu pēc iespējas vairāk dārzeņu un augļu.

Mans šī gada izmēģinājums ir ikrīta rutks ar medu-pāris karotes imunitātei.

Pirmdiena.

Brokastis parasti ēdam dārziņā,bet pirms dodamies uz dārziņu tomēr izdzeram pienu ar medu un apēdam ābolu.

Āboli tika salastīti laukos,ābeļdārzā,tā ka kādam laikam jau pietiks ko našķoties.

Nākot no dārziņa gatavojām zupu. Sastāvdaļas: Bietes, burkāni, sīpoli, ķiploks, kartupeļi, tomāti (skābumam) , paprika. Kārtīga dārzeņu zupa,kur visas sastāvdaļas audzētas omītes dārzā.

Un vakarā arī mums ļoti patīk apēst pa ābolam skatoties kādu TV pārraidi.

OTRDIENA.

Šoreiz rītu sākam ar burkānu. Tie Adrianam garšo un tad nu pa ceļam uz dārziņu pāris mazos burkānus nograužam.

Vakariņām gatavoju dārzeņu sautējumu : kabači, tomāti,burkāni, sīpoli,paprika ar vārītiem kartupeļiem.

Vakarā izmēģinam uztaisīt dzērvenes pūdercukurā. Sākumā nebija ne jausmas ko par to sacīs Adrians.Bet izrādās viņam garšoja.

Tā nu našķojamies ar dzērvenēm un liepziedu tēju.

TREŠDIENA

Trešdienas ir dienas,kad īpaši agri uz dārziņu nesteidzamies,tāpēc varam mājās vairāk panašķoties.

Tad nu pagatavoju brokastīts salātus no svaigiem dārzeņiem: Puķkāposts, tomāts, gurķis, rīvēts siers un krējums.

Tad nu dārziņā noskaidroju,ka viņi ēda griķus ar mērci un kāpostu ,burkānu salātiem. Tad nu arī pusdienās bija dārzeņi.

Vakariņās gatavoju zupu. Šoreiz tomātu zupa ar jūras veltēm. Tā ir viena no iecienītākajām zupām mūsu ģimenēm.

Vakarā sagribējās kaut ko gardu un sadomājām uzcept slinkumkūku.

5 olas, 5 karotes cukura, 5 karotes miltu un āboli. Sakuļ olas dzeltenumu ar cukuru, pievieno miltus. Atsevišķi sakuļ baltumu.Tad iemaisa baltumu pie dzeltenuma un miltu masas. Liek pannā un pārkaisa ar miltos apvērtītiem ābolu gabaliņiem. Cep aptuveni 30 min. un kūka gatava.

CETURTDIENA.

Strauji tuvojas nedēļas nogale un izdomas sāk aptrūkties,bet tomēr turos pie mērķa.

Brokastīt pirms dārziņa atkal ābols un pusīte no bumbiera.

Pusdienās dārziņā zupa. Kāda tieši tētis nepaskatījās:)) Bet nu ,ja zupa,tad jau dārzņi ir.

Vakariņās abi ar Adrianu gatavojam vēl no pēdējiem kabačiem pankūkas un vāram kartupeļus.

Klāt pagatavoju salātus ar tomātu ,gurķi un ķīnas kāpostu ,visu sajaucot ar krējumu.

No piepriekšējās dienas vēl palikusi kūka,tā ka našķojamies arī ceturtdienas vakarā.

PIEKTDIENA

Beidzot pienācis ilgi gaidīt;a piektdiena.

Sākam rītu ar dažām cidoniju sukādēm.

Tā kā dārziņā Miķeļdienas pasākums,ilgi kavēties nedrīks,jādodas svinēt ražas svētki. Un skaidrs ka būs mielošanās ,bet arī veselīgie dārzeņi tiks iekļauti ēdienkartē.

Bet arī mēs vakarā pagatavojam ko gardu un veselīgu.

Sautējums no paprikas, tomātiem , sīpoliem,'burkāmiem, vistas filejas un ananāsu gabaliņiem(svaigs ananāss).

Tas mums mājās visiem ļoti garšo. Un saldajā .........

Ogu kūka ar dzērvenēm.Mmmm...

SESTDIENA.

Brokastīs kā jau brīvdienās diezgan neveselīgie cīsiņi ,bet ar svaigu gurķi un sāli. :)

Pusdienās paredzēts gatavot pildītās paprikas .

Vakariņas-

Biešu salāti ar kartupeļiem, zirnīšiem ,marinētu gurķi.

Visas dienas garunā našķosimies ar mazajiem ķiršu tomātiņiem...

 

dzērvenēm pūdercukurā, āboliem un rozīnēm ,piedzerot klāt liepuziedu tēju ar medu.

Tā bija mūsu pagājušās nedēļas ēdienkarte.Viegli nebija,bet centāmies ēst veselīgi.

 

 

Uzsākam konkursu „Kā sastādīt dārzeņu un augļu ēdienkarti veselai nedēļai?”