Zinātkārajiem - Radioastronomijas centrs Irbenē!

Zinātkārajiem - Radioastronomijas centrs Irbenē!

14. Aug 2013, 18:20 lauvinja lauvinja

Radioteleskops atrodas netālu no jūras starp Ventspili un Kolku. Pāri priežu galotnēm slejas iespaidīgs radioteleskopa šķīvis, ar kuru aukstā kara gados PSRS militāristi izspiegoja naidīgos Rietumus, bet tagad Latvijas zinātnieki pēta zvaigznes un klausās Kosmosa skaņās.

Padomju laikā šo armijas objektu sauca "Zvaigznīte", tas bija ļoti slepens un kalpoja NATO valstu radio un telefonsarunu noklausīšanai. Drīz pēc Latvijas neatkarības atgūšanas, 1994. gadā, Krievijas militāristi šo vietu atstāja, taču aizejot sadauzīja iekārtas, elektromotoros salēja skābi, sacirta kabeļus. Par laimi, nebija dota pavēle uzspridzināt milzīgos antenu šķīvjus.

Ar Eiropas Savienības atbalstu armijas radioteleskops pārveidots zinātnes mērķiem – tagad 32 metrus platā un 600 tonnu smagā antena novēro vistālākos Visuma nostūrus. Tas ir Ziemeļeiropā lielākais radioteleskops, kas gluži kā sikspārnis "redz" skaņu, uztver acij neredzamo starojumu un pārvērš to attēlā. Astronomi šādi novēro Sauli un vissenāko starojumu — daļiņas, kas radušās pirms daudziem miljardiem gadu uzreiz pēc Lielā sprādziena, kad piedzima Visums.

Tā kā Irbenes radioteleskops sen vairs nav slepens militārais objekts, tajā laipni gaidīti arī eksursanti. Ekskursijas gan pieejamas tikai gida pavadībā. Tās laikā iespējama ne tikai pastaiga pa teritoriju, bet var arī uzkāpt teleskopa augšējo stāvu āra platformā un baudīt skaistās ainavas. 

Šis objekts patiks kā zinātkāriem bērniem un tīņiem, tā vīriešiem, kuri draudzējas un interesējas par tehniku. Gida stāstījums ir saistošs un interesants.

20130814181950-82477.jpg

Eksursija maksā 2 Ls no pieaugušā un 1 Ls skolniekiem, tomēr jāņem vērā, ka minimālā summa ir 10 Ls, kas gan ir runājama.

http://www.virac.lv/lv/