Ziemassvētki klāt! Ziemassvētku svinēšana kopā ar bērniem un ģimenes tradīcijas

Ziemassvētki klāt! Ziemassvētku svinēšana kopā ar bērniem un ģimenes tradīcijas

23. Dec 2022, 23:50 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Ģimenes tradīcijas satuvina paaudzes, ļauj tuviniekiem sajust ģimeni kā vienu veselumu. Kopīgi izdomāti rituāli ir spējīgi apvienot visus ģimenes locekļus - gan bērnus, gan pieaugušos. Ziemassvētki ir paši mājīgākie svētki un sagaidīt Ziemassvētkus kopā ar bērniem ir burvīga tradīcija. 

Kristiešu vērtības ir izskaidrojamas arī pašiem mazākajiem bērniem. Labsirdība, laipnība, izpratne par svēto, dāsnums - tas viss atsaucas uz bērna  dvēseli. Tāpēc, ja esat nolēmuši svinēt svētkus kopā ar bērniem, ir jāņem vērā, ka tiem jāatšķiras no citiem bērnu svētkiem. Centieties sekot ģimenes tradīcijām, kurās atradīsies vietiņa ne tikai ārējiem atribūtiem. Vajag akcentēt tieši dvēseliskumu.

Ziemassvētki kopā ar bērniem: mājīgi svētki

Diemžēl, daudz tradīciju, rituālu, kas saistās ar Ziemassvētkiem, ir aizmirsti un vairs netiek celti tik lielā godā, kā senākos laikos. 

Mūsdienu dzīves ritms nevarētu nemaz neizmainīt rituālus, tradīcijas, kas saglabājušās kopš seniem laikiem. Bet kāpēc gan nepacensties savā ģimenē radīt siltu, dvēselisku atmosfēru tieši Ziemassvētku vakarā, pastāstot bērniem par latviešu Ziemassvētku svinēšanas vēsturi, tradīcijām?

Kā svinēt Ziemassvētkus kopā ar bērniem?

Ziemassvētkus svinēt var pat pavisam maziņš bērniņš. Ticiet, - arī trīsgadīgs bērns ir spējīgs iejusties Ziemassvētku atmosfērā. Pieaugušo pienākums - paskaidrot bērnam svētku būtību, pastāstot par svētku svinēšanas atšķirībām baznīcā un mājās. Pirms Ziemassvētku svinēšanas kopā ar bērniem, izstāstiet bērniem šo svētku vēsturi. Var bērniem piedāvāt arī krāsojamās grāmatiņas, kurās ir Ziemassvētku tēmai tuvi zīmējumi, var pat mājās uzrīkot konkursiņu par interesantāko paša radīto Ziemassvētku zīmējumu un stāstu!

Viena no bērnu mīļākajām tradīcijām ir eglītes rotāšana. Piedāvājiet bērniem pagatavot kādus rotājumus no papīra. Neaizmirstiet arī par Ziemassvētku simbolu - zvaigzni, ko likt eglītes galotnē! Eglītē var iekārt arī saldumus - konfektītes, cepumiņus, ko var iesiet lentītēs! Neaizmirstiet svētkos sveikt arī bērna krustvecākus, kam varat kā cieņas un mīlestības apliecinājumu uzdāvināt kaut ko bērna rokām gatavotu - kaut vai pašu ceptu piparkūku, kuras pagatavošanā, mīcīšanā piedalījies arī bērns.

Ziemassvētki kopā ar bērniem: svētku galds

Variet bērniem pirms ēšanas izstāstīt, ka ticīgie šajā dienā cenšas neēst līdz brīdim, kad aizmieg pirmā zvaigznīte. Kad pamanāt, ka aiz loga zvaigznīte kāda sāk tā kā kustīgi mirguļot, parādiet to arī bērnam, kopā pavērojiet svētkos debess jumu. Un tad droši variet sākt cienāties ar visu, kas redzams uz svētku galda!

Ļoti laba ģimenes tradīcija varētu būt Ziemassvētku ēdienu gatavošana kopā ar bērniem. Varat paši izdomāt savu speciālo svētku ēdienu, ko kopā varat pagatavot, izgreznot. Tāpat kopā var arī dekorēt svētku galdu. Svētku galda vidū var simboliski novietot arī Ziemassvētku puķi - puansetiju, šāda tradīcija šurp atceļojusi no Eiropas. Bet Jūs, protams, varat novietot arī ko citu - kaut vai izpušķotu egles zariņu vāzē!

Pat pirmsskolēnus var iesaistīt Ziemassvētku ēdienkartes izvēlē: vajag ļaut, lai bērni izsaka savas vēlmes par to, ko viņiem patiktu redzēt svētku galdā kā cienastu, viņiem pašiem tad būs vēl lielāka interese iesaistīties ēdienu gatavošanā!

Priecīgus Ziemassvētkus!