Ziemā āda smok zem autiņbiksītēm, pasargā to!

Ziemā āda smok zem autiņbiksītēm, pasargā to!

03. Dec 2015, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Vasarā zīdaiņa āda bauda gaisa peldes, ziemā mazuļa dibentiņš ir "iepakots" autiņbiksītēs gan dienu, gan nakti. Kā palīdzēt bērna ādai būt veselai un sagaidīt ar veselu ādu vasaru?

Bērna āda būs vesela, ja tai tiks veltītas maigas rūpes, arī autiņbiksīšu zonā. Pati izplatītākā autiņbiksīšu zonas problēma ir apsārtums.

8 ieteikumi cīņā ar ādas apsārtumu, iekaisumu:


  Regulāri maini autiņbiksītes. Jaundzimušais pirmajās 4 dzīves nedēļās nokārtojas ik pēc 1-2 stundām, bet vēdera izeja viņam var būt līdz pat 10 reizēm dienā, tāpēc autiņbiksītes regulāri jāmaina ik pē 2-3 stundām vai pat biežāk. Kad bērniņš aug, viņa urīnpūšļa apjoms arī aug, tāpēc viņš var nokārtoties retāk, bet lielākā apjomā. Un tad arī autiņbiksītes var mainīt retāk, bet tomēr regulāri - ik pēc 4 līdz 6 stundām. Ideāli, ja maini autiņbiksītes uzreiz pēc tam, kad bērniņš nokārtojies, par vēdera izeju jau nemaz nerunājot.


  Vēdera izeja autiņbiksītēs - nomaini autiņbiksītes nekavējoties
. Kad bērniņam ir vēdera izeja bijusi, autiņbiksītes jāmaina nekavējoties. Pat, ja autiņbiksītes spēj uzsūkt šķidru vēdera izeju, tās tūliņ jānomaina, jo autiņbiksītēs esošā vēdera izeja saskaras ar mazuļa autiņbiksīšu zonas ādu. Īpaši tam jāpievērš uzmanība, ja mazulim ir caureja, jo tad vēdera izeja ir skāba, un tā vairāk kairina mazuļa ādu.
 
   Ūdens - tīrības karalis. Katru reizi, mainot mazuļa autiņbiksītes, mazuļa āda jānoskalo ar siltu, tekošu ūdeni, vai jāizmanto mitrās salvetes, kas ir tiešām piemērotas jaundzimušā ādai. Mazgājot meitiņu ar tekošu ūdeni, jāatceras, ka jāmazgā no priekšas uz aizmuguri, savukārt, dēliņš jāmazgā pretējā virzienā.


   Sauss - vienmēr vesels. Nomazgātu vai ar mitrajām salvetēm tīrītu mazuļa ādu, maigi un rūpīgi jānosusina ar dvieli. Nedrīkst izlaist pat mazākās ādas krociņas, lai tajās nepaliktu mitrums. Pirms vairāk kā 30 gadiem autiņbiksītes tika darinātas bez absorbējošās virskārtas. Bērni auga autiņos, tāpēc autiņbiksīšu zonas ādas iekaisums bija teju katra bērna problēma. Un visbiežākais iemesls tam bija tas, ka āda pastāvīgi bija mitra.


    Gaisa peldes. Maigi un rūpīgi attīrīta āda  - ne vienmēr būs pietiekami. Ādai ir arī jāelpo. Tāpēc pēc mazuļa nosusināšanas, viņam jāļauj pabūt kailam 10-20 minūtes. Gaisa peldes laikā, komunicē ar mazuli, rotaļājies, veic masāžu. Ziemā gaisa peldes arī ir iespējamas, pat, ja telpā ir vēsāks, jo tieši gaisa peldes būs tās, kas mazulim palīdzēs rūdīties.


   Autiņbiksīšu kvalitātei ir nozīme. Lai bērniņa āda elpotu arī zem autiņbiksītēm, jālieto tikai kvalitatīvas autiņbiksītes. Augstas kvalitātes autiņbiksītes būs tādas, kuras ādai ļaus elpot, tās būs mīkstas un maigas, izturīgas, tās starp kājām būs šaurākas un to aizdares būs vairākkārt lietojamas.


   Izvairies no smaržām, krāsvielām un losjoniem. Ja gribi pārliecināties par to, ka autiņbiksītes un mitrās salvetes ir patiešām kvalitatīvas, uz to iepakojuma jābūt norādēm par sastāvu. Un sastāvā nedrīkst būt nedz alkohols, nedz krāsvielas, nedz aromatizatori, un arī ne losjoni.


   Lieto preparātus, kas satur cinka oksīdu. Profilaksei un arī apsārtumu ārstēšanai, bērna ādai var izmantot cinka oksīda preparātus. Ideāla izvēle būs ziede, kas satur cinka oksīdu vai arī izsmidzināms līdzeklis ar cinka oksīdu sastāvā. Tas sausinās ādu, bet tai pat laikā pasargās to no kairinājuma, mazinās niezi, sūrstēšanu, atvēsinās un palīdzēs ātrāk atveseļoties bojātajai ādai. Ļoti labi, ja sastāvā ir ne tikai cinka oksīds, bet arī pantenols, L-karnozīns, vitamīns E, mandeļu eļļa un šķidrais parafīns.

 

Atceries - nekas nepalīdzēs, ja ignorēsi mazuļa ādas higiēnas prasības!

Māmiņu Klubs

Meklē lielākajās Latvijas aptiekās!

 20150520145729-36065.jpg